Autor Wątek: rejon tarnów-nowy sącz  (Przeczytany 1965 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: rejon tarnów-nowy sącz
« 29 Sty 2015, 11:24 »
 Wybrałeś okolicę obfitującą w atrakcje. Z niewielką pomocą przyjaciół przez kilka dni przybyło Ci 120 km trasy. Radzę wyhamować :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 29 Sty 2015, 11:39 »
transatlantyku, to prawda. Ale zawsze w drodze mogę coś modyfikować. A liczyłem właśnie na pomoc i atrakcje od Was, to mam. Teraz muszę się pomęczyć... ;)

tak więc hamuję się, ale mam jeszcze opcje pierwszą cały czas dostępną trasy.

Mi jest miło, że można na Was liczyć.

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
« 29 Sty 2015, 11:48 »
Z Szalowej (super że odwiedzasz moją rodzinną miejscowość!) możesz jechać przez Bieśnik do Bielanki, Kunkowej i Nowicy - trasa praktycznie bez ruchu samochodowo, parę fajny górek i co najważniejsze: jedne z piękniejszych "zabitych dechami" wiosek Beskidu Niskiego! No chyba że bardzo zależy Ci na przejazd przez Grybów i Brunary - też bardzo ładnie, ale moim zdaniem lepiej przez Nowicę :)

Co jeszcze:
jadąc z Nowego Sącza grzechem byłoby nie zawadzić o Bukowiec: 1. piękny kościół drewniany, 2. rezerwat diable skały, może bardziej na piechotę, choć na upartego rowerem również można się przepchać.

Generalnie mój teren, bardzo piękny i bardzo mi znany, ale chyba większość dobrych poprawek już zostało wymienionych ;) Na tyle dużo atrakcji że trzeba niestety wybierać.
BTW, kościół w Szalowej choć piękny i zabytkowy (ostatnio w trakcie gruntownego remontu), to niestety nie jest w UNESCO

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 29 Sty 2015, 11:55 »
Nie kojarzę akurat tego odcinka z Ryglic ale po przestudiowaniu mapy wynika, że jest tam jakaś droga i łączy się ona z tą, która wylatuje z Uniszowej na Brzankę. Powinieneś przejechać z sakwami bez problemu. No a nawet gdyby coś to Pogórze Ciężkowickie to nie Gorgany :)  nawet jak przyjdzie coś podprowadzić to kwestia kilkuset metrów.

Co do Folusza to są dwie wersja. Droga, którą zaplanowałeś faktycznie jest ciekawsze i wyżej wprowadza, ale ma gorszą nawierzchnię. To taka typowa szutrówka. Można też jechać drugą drogą ( z centrum Folusza w lewo) , w większości ma nawierzchnię asfaltową ( miejscami bardzo zniszczona).
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Zing

• Na forum od: 30.01.2015
« 30 Sty 2015, 22:41 »
To mój pierwszy post na tym forum, ale widząc dyskusję o dobrze znanych, rodzinnych stronach nie mogłem się powstrzymać od odpowiedzi :D

Wspomniana wyżej droga od Ryglic w stronę Brzanki... bardzo przyjemna dla roweru górskiego, jednak sakwiarzowi mocno ta w kość - całkiem spore nachylenie, "goły" piaskowiec albo dużo piasku, innymi słowy nie polecam. Zamiast tego zalecam objazd - droga z Ryglic do Żurowej urywa się na mapie w pobliżu Ostrego Kamienia, ale tak naprawdę wyłożony jest tam bardzo sympatyczny asfalt. A widoki na Beskid przy zjeździe w stronę Żurowej są niezwykłe. (swoją drogą zabawne, że na mapie nie ma "głównej" drogi asfaltowej przez Pasmo Brzanki, a zamiast tego sugerowana jest droga przejezdna tylko dla 4x4. I rowerzystów ;) ). Ostrzegam tylko, że od strony Ryglic podjazd daje w kość bardziej niż od Żurowej... ale mimo tego jeździłem tamtędy kilkanaście razy do roku.

W dalszym fragmencie trasa jest całkiem nieźle poprowadzona, na południe od Sękowej już się niestety nie wypowiem. Choć w sumie, w miarę chęci, można podjechać do Bartnego - kolejna cerkiew.

Sugeruję za to modyfikację trasy z Ciężkowic do Stróży - natężenie ruchu jest tutaj naprawdę nieprzyjemne. Co zamiast? Trasa Ciężkowice - Staszkówka - Łużna, i dalej wg mapy. Ruch mniejszy, a po drodze można natrafić na jedne z najbardziej okazałych cmentarzy wojennych z I WŚ (naprawdę warto!), a także Skamieniałe Miasto i "wodospad" w Ciężkowicach ;)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 31 Sty 2015, 10:23 »
Za to w Ciężkowicach jak się skręci w stronę Stróży to zaraz po lewo jest bardzo zacny barek dla kierowców.

Offline EASYRIDER77

« 2 Lut 2015, 08:50 »

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 2 Lut 2015, 10:51 »
Strasznie pomerdana ci ta trasa wychodzi. Nie lepiej założyć sobie bazę w Uściu albo Radocynie i zrobić parę kółek na pusto?

Offline Pyska_25

• Miasto:
  • Na forum od: 18.11.2014
« 4 Lut 2015, 10:50 »
Patrzac na ta trase sama sie teraz zastanawiam czy nie pojade w podobna :) tylko ja ominę sacz a pojade do Krynicy  :)

W Libuszy jeszcze masz Kościół parafialny z 1513 roku wraz z gotycko – renesansowym tryptykiem,Muzeum Przemysłu Naftowego i Etnografii, rowniez jest tu dobra restauracja Mimoza :)

A w Bieczu gdybys chcial zjesc to restauracja Grodzka :)

Offline Mężczyzna Zing

• Na forum od: 30.01.2015
« 4 Lut 2015, 18:45 »
EASYRIDER, tędy i miałem na myśli ;) choć w Ciężkowicach trasa na mapie nieco odbija od Skamieniałego Miasta i Rynku, ale to najwyżej drobna korekta. Swoją drogą, ładny ślimak wyszedł :)

Offline Pyska_25

• Miasto:
  • Na forum od: 18.11.2014
« 15 Lut 2015, 12:19 »
Znalazłam fajne trasy właśnie w tym regionie co się wybierasz możesz sobie zobaczyć na stronie http://www.ostrekolo.com.pl/trasy-rowerowe/ możne coś Cie jeszcze zainteresuje :)

Offline EASYRIDER77

« 16 Lut 2015, 08:09 »
dziękuję, zajrzę, przeczytam, przemyślę...  :D

Offline Vrede

• Miasto: PL
  • Na forum od: 15.07.2010
« 9 Mar 2015, 18:42 »
EASYRIDER77 jeżeli będziesz już tak blisko Trzcinicy to radze zajrzeć
http://www.karpackatroja.pl/skansen_14_0.html
http://wcam.pl/karpackatroja
I oczywiście kościół.
http://www.twojejaslo.pl/ludzie-i-miejsca/item/3984-kościół-w-trzcinicy-pamięta-czasy-króla-kazimierza-wielkiego#.VP3cbF3PQZw
« Ostatnia zmiana: 12 Mar 2015, 15:16 Vrede »
"Jeśli jazda na rowerze ma być dla ciebie przyjemnością,
a nie tylko walką i zdobywaniem,ostatnią rzeczą na jaką powinieneś zwracać uwagę, jest prędkość."
Bob Roll

Offline Mężczyzna TypowyPolskiRowerzysta

• Na forum od: 19.09.2014
« 13 Mar 2015, 22:40 »
Bardzo, ale to bardzo polecam ci tą trasę: https://www.strava.com/activities/206571285
Dlaczego? Najlepiej pokażą to zdjęcia: http://imgur.com/a/HgyLu#UHJ7AKL (od namiotu do "muzyki na żywo") Jak dla mnie, jeden z piękniejszych zakątków Polski.

Offline EASYRIDER77

« 18 Kwi 2016, 09:17 »
witajcie ponownie

w końcu tą trasę chcę zrobić w tą majówkę. Wcześniej ciągle coś innego wypadało.
Ponieważ nie startuję z Tarnowa jak w pierwszej wersji, a z Sękowej to zmodyfikowałem nieco trasę zahaczając jeszcze o kilka drewnianych konstrukcji po drodze.

Tak wygląda trasa:
https://www.bikemap.net/pl/route/3480415-trasa-nowosadecka-5/#/z9/49.5252,21.41372/terrain

Jak ktoś tam mieszka po drodze, albo przejeżdża rowerem to zapraszamy, zawsze możemy pogadać, przejechać się kawałek w terminie 30 kwietnia po południu z Sękowej, do 7/8 maja br.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum