Autor Wątek: Pierścień Tysiąca Jezior  (Przeczytany 74902 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
1) Jak to jest w praktyce z punktami kontrolnymi na tym maratonie - tak, jak na Pięknym Wschodzie, gdzie można jechać od PK do PK wyłącznie na zaopatrzeniu z PK (i po drodze właściwie nie trzeba nigdzie stawać), czy może bardziej jak na MP, że jednak warto ogarnąć wcześniej jakieś sklepy/Orleny lub zabrać ze sobą na start jakieś zapasy? Niby w regulaminie jest napisane, że kilka punktów jest zaopatrzonych, kilka nie, ale poza Dużym Punktem to nie do końca jest dla mnie jasne, które to z nich są tylko PK, a które też pełnią funkcję PŻ.
Proponuję nie zapatrywać się na Piękny Wschód, bo tam jest naprawdę porządne zaopatrzenie. Na PTJ bywa z tym nieco gorzej (ale oddajmy sprawiedliwość - o wiele lepiej niż na tegorocznym Pięknym Zachodzie).

Z wodą nie ma problemów, ale warto mieć kilka swoich bananów i batoników w kieszeni (i dorzucić zapas do przepaku).

Nigdy nie zdarzyło mi się robić zakupów gdzieś po drodze.

2) Rozumiem, że nie ma oficjalnego śladu, tylko trzeba sobie samemu przerobić na ślad to, co w regulaminie nazywa się "elektroniczną mapę do urządzeń GPS (do pobrania ze strony wyścigu)", a w praktyce okazuje się trasą, którą można sobie pobrać po zalogowaniu na konto?
W dyskusji na fejsie widziałem głosy, że to, co jest do pobrania ze strony monitoringu, zawiera błędy. W zeszłym roku były kwiatki typu "puszczenie drogi rondem pod prąd" (przynajmniej w pierwszej wersji, dalszych nie śledziłem). Jakiś czas temu trwała dyskusja z orgiem, by ten udostępniał na stronie również ślad gpx, ale skoro nadal jest do pobrania tylko trasa, to znaczy, że nic się nie zmieniło i ślad trzeba sobie samemu narysować.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
A czy wiadomo jaki w tym roku został obrany kierunek jazdy?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Z monitoringu wynika, że jedziemy trasą "odwrotną", czyli najpierw od południa do Augustowa, a wracamy północą, przez Gołdap.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
To jeszcze taki drobiazg dla dociekliwych.
Trasa ma 611 km - ostatni punkt/meta - a wysokościówka, która wyskakuje z dołu mapy do monitoringu ma 549 km.
Może ktoś rozwikła
 :-\
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna sombra

• blog
Z monitoringu wynika, że jedziemy trasą "odwrotną", czyli najpierw od południa do Augustowa, a wracamy północą, przez Gołdap.

Czyli tak jak w ubiegłym roku.

To jeszcze taki drobiazg dla dociekliwych.
Trasa ma 611 km - ostatni punkt/meta - a wysokościówka, która wyskakuje z dołu mapy do monitoringu ma 549 km.
Może ktoś rozwikła
 :-\

Ja wyrysowałem sobie trasę na podstawie ubiegłorocznego przejazdu znajomego. Po wgraniu na stravę pokazuje 614,73 km i 4409 m przewyższenia.
Ps. sam plik gpx ma 867 KB

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ja wyrysowałem sobie trasę na podstawie ubiegłorocznego przejazdu znajomego. Po wgraniu na stravę pokazuje 614,73 km i 4409 m przewyższenia.
Ps. sam plik gpx ma 867 KB

Ale skąd wiesz, że w tym roku będzie tak samo i nie ma jakichś zmian? To dość ryzykowne podejście.

A nie dawanie normalnego śladu przez organizatora - to jakieś dziwne kuriozum, przez to są później różne dziwne kwiatki na trasie, bo część ludzi ma swoje własnoręcznie robione ślady, z których część może zawierać błędy.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
A nie dawanie normalnego śladu przez organizatora - to jakieś dziwne kuriozum
Zdaje się, że kiedyś była tu dyskusja, która miała na celu wytłumaczenie Robertowi jaka jest różnica między śladem i trasą (i dlaczego sporo ludzi potrzebuje właśnie śladu). I chyba uwięzła w martwym punkcie...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Zdaje się, że kiedyś była tu dyskusja, która miała na celu wytłumaczenie Robertowi jaka jest różnica między śladem i trasą (i dlaczego sporo ludzi potrzebuje właśnie śladu). I chyba uwięzła w martwym punkcie...

Ale to trasa w rozumieniu trasy gpx jest do pobrania od orga? To już pełne dziwactwo, bo trasa to w każdym urządzeniu działa inaczej, w zależności od ustawień routingu i wgranej mapy. Dawanie czegoś takiego to wielkie ryzyko, że mniej obeznani z GPS ludzie będą mieli problemy.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Wtedy, gdy trwała ta dyskusja, do pobrania była tylko trasa, nie ślad. Jeśli dobrze rozumiem post Przema, to nadal z monitoringu można pobrać właśnie trasę.

jark

• Gość
... z tego co jest tu http://ptj2018.1008.pl/jasno wynika , że kierunek jest tzw. odwrotny czyli taki jak w roku ubiegłym
... są ciut zmienione miejsca PKT
i dlatego nieznającym trasy, sugerowałbym daleko idące ograniczenia w jedzeniu
na pkt Rutka Tartak ... pokonanie podjazdu, jaki jest zaraz za tym pkt , będąc nażartym
może być bolesne ...
:)

jarek

Offline Mężczyzna sombra

• blog
Czyli pobranie pliku gpx po zalogowaniu się na stronie organizatora jest lepszym rozwiązaniem?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Czyli pobranie pliku gpx po zalogowaniu się na stronie organizatora jest lepszym rozwiązaniem?

Jeśli to trasa a nie ślad - to niekoniecznie ;). Lepiej będzie pobrać trasę i na jej podstawie narysować sobie ślad.

Offline Mężczyzna sombra

• blog

Jeśli to trasa a nie ślad - to niekoniecznie ;). Lepiej będzie pobrać trasę i na jej podstawie narysować sobie ślad.

Fakt.
Ps. Czy ktoś z Forumowiczy ma może nocleg w Agroturystyka U Dziedzica w miejscowości: Klony?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
daleko idące ograniczenia w jedzeniu
na pkt Rutka Tartak ...
Jeśli będzie tak ciepło, jak zwykle bywa, to i tak nikomu nie będzie się chciało jeść.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Staruszko - nie żegnaj się jeszcze z Ultraskami:( PLISS:(

Żegnam się tylko na jakiś czas, spokojniusio. Na pewno powrócę :)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum