Autor Wątek: problem z przednia lampa  (Przeczytany 6000 razy)

pestek

• Gość
problem z przednia lampa
« 15 Cze 2009, 11:49 »
Witam mam problem z przednią lampą w kross trans alp. Dodam, że jest to nowy rower dopiero przejechałem nim 150km. Wczoraj gdy wieczorem wracałem do domu włączyłem dynamo (w piaście) i niestety wynikły problemy. Mianowicie lampy działają tylko, że przednia lampa się włącza tylko gdy przycisnę hamulec przedni. Nie jest to związane z przeciążeniem, które wtedy występuje. Nie zauważyłem też żeby gdziekolwiek linka hamulca albo same części hamulca stykały się z linką prowadzącą do tej lampki. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? Wystarczy, że leciutko oprzycisne przedni hamulec nawet klocki nie muszą dotykać obręczy.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
problem z przednia lampa
« 15 Cze 2009, 12:18 »
jak jest nowy to do sklepu z reklamacją i nic nie kombinować na własną rękę, bo jeszcze powiedzą że sam zepsułeś ;)

pestek

• Gość
problem z przednia lampa
« 15 Cze 2009, 12:21 »
No właśnie tylko problem tkwi w tym, że kupiłem go na allegro i pytanko czy jeżeli mam tutaj blisko serwis krossa to czy przyjmą mi rower na gwarancje skoro go kupiłem gdzie indziej?

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
problem z przednia lampa
« 15 Cze 2009, 13:06 »
Czary jakieś.. ja bym szukał pomocy u egzorcysty  :P
A poważnie to napewno jakiś drobiazg.. zacznij od sprawdzenia czy wszystko "styka" i "łączy", czy przewód jest dobrze zamocowany w samej lampie i czy nie ma nigdzie uszkodzeń, itp itd..
A jak już wszystko przejrzysz, rozłożysz na kawałki i złożysz spowrotem i nadal nie bedzie działało to dopiero zakładaj temat na forum ;)
pozdr
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

pestek

• Gość
problem z przednia lampa
« 15 Cze 2009, 13:09 »
Ale właśnie o to chodzi, że odpinałem wpinałem przewody jak jechałem to próbowałem ruszałem je i nic a naprawdę delikatne naciśnięcie manetki hamulca przedniego i działa też się zastanawiałem czy to nie czary :D albo coś w stylu hamulca tylniego tylko z przodu :P

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
problem z przednia lampa
« 15 Cze 2009, 13:15 »
Weź jakiś przewód i połącz "na próbę" lampkę z dynamem i zakręć kołem. Przynajmniej będziesz wiedział czy to nie wina przewodu.
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline JD

• Miasto: Ząbki
  • Na forum od: 03.04.2009
problem z przednia lampa
« 15 Cze 2009, 14:19 »
a dwa przewody idą do lampki, czy jeden i masa (jeśli tak sprawdź zamocowania lampki, miejsca styku dynma i moccowania lampki)

Jarek

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
problem z przednia lampa
« 15 Cze 2009, 17:07 »
Może masz światło stopu, tylko kabelki się przód-tył zamieniły? :P
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

pestek

• Gość
problem z przednia lampa
« 15 Cze 2009, 22:34 »
Ale beka :) zrobiłem i co się okazuje znalazłem można tam różne kombinacje z podłączeniem do lampki i rzeczywiście to działało jako stop :P ale i tak nie idzie zrobić żeby tylnia działała jako stop bo chyba by potrzeba jeszcze jeden przewód bo wszystkie kombinacje zrobiłem. ale cieszę się, że działa :) dzisiaj wracam do domu nie z ręką na hamulcu :P

Mart

• Gość
problem z przednia lampa
« 15 Cze 2009, 23:00 »
Heh, i to firmowo podłączyli :P Ale i tak lepsze takie niedociągnięcie niż np. niedokręcenie linek hamulcowych.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
problem z przednia lampa
« 16 Cze 2009, 09:51 »
hehe, no nie wierzę! Co wygrałem? :P
PS. A ten rower powinien wg specyfikacji posiadać sygnalizację hamowania przy pomocy światła?

pestek

• Gość
problem z przednia lampa
« 16 Cze 2009, 14:21 »
Nic takiego w specyfikacji nie znalazłem :) może oni sami nie wiedzą co montują :P

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
problem z przednia lampa
« 16 Cze 2009, 14:45 »
Swoją drogą, to już wiele lat temu marzyłęm, żeby mieć światła stopu w rowerze (i żeby ciągnący partner je miał :P). Marzenia się spełniają? ;)

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
problem z przednia lampa
« 16 Cze 2009, 14:52 »
Swego czasu to ja widziałem migawki z kierunkowskazami które się włączało przyciskiem na kierownicy ;)

pestek

• Gość
problem z przednia lampa
« 16 Cze 2009, 15:06 »
Takie lampki też kojarzę tylko nie wiem jaką one miały moc i czy te migacze wogóle były widoczne. A moje lampki mogę tylko wychwalać bo naprawdę mocno świecą :) aż jakbym za wysoko ustawił to kierowcom po oczach za mocno bym dawał :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum