Autor Wątek: Naprawa roweru  (Przeczytany 6359 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Naprawa roweru
« 2 Lut 2015, 23:35 »
Zamierzam zabrać się za naprawę roweru i liczę na Waszą pomoc ;)

Mój rower to Revolution Courier 27.

Do wymiany są:
  • tylne koło (26'')
  • napęd - przód, tył i łańcuch
  • linki

Będę także potrzebowała narzędzi, mam nadzieję że również podpowiecie mi co powinnam nabyć.
Będę starała się naprawić rower sama, jeżeli się nie uda oddam do serwisu, ale przynajmniej będę miała własne części, najprawdopodobniej kupione taniej niż w serwisie i będę wiedziała co tam jest, a nie że zamontują mi jakiś najsłabszy osprzęt.

Moja prośba jest taka - doradźcie co kupić (mile widziane linki do części, najchętniej na brytyjskich stronach). Mam tu dodatkowy problem, ponieważ muszę tłumaczyć nazwy poszczególnych elementów, także przepraszam za ewentualne pomyłki ;)

W tej chwili mam osprzęt Deore:
Przód - Deore (22/44)
Tylna przerzutka - Deore RD-M531 typ SGS
Piasta tylna - FH-M535 (530)
Kaseta - DS-HG50-9 (11/32)
Łąńcuch - CN-HG53

Jeżeli chodzi o części to chciałabym coś w miarę porządnego, w przystępnej cenie ;)

Z góry wielkie dzięki za pomoc ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Naprawa roweru
« 3 Lut 2015, 00:39 »
Kup nowy rower  ;D ...w każdym razie ja bym tak zrobiła, bo w rowerze umiem tylko - z lekkim obrzydzeniem - nałożyć łańcuch, kiedy spadnie (ale strasznie się ręce przy tym brudzą...), ale podziwiam, trzymam kciuki i będę śledzić dalsze losy.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 3 Lut 2015, 08:36 »
Zamierzam zabrać się za naprawę roweru i liczę na Waszą pomoc ;)
Pobierz ten podręcznik (Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego) [link usunięty] i działaj. Podróżnik sam powinien umieć dać sobie radę w każdej sytuacji. Uczyć się tego najlepiej na swoim sprzęcie, przy pomocy FORUM oczywiście. Powodzenia!!
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2015, 08:50 yoshko »
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 3 Lut 2015, 09:10 »
renifer  prześlesz mi na priv link do tego podręcznika.
Chociaż to prośba bardziej do administratorów :icon_twisted:
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 3 Lut 2015, 09:16 »
Polecam wydanie papierowe. Bardzo przydatna pozycja w domowej biblioteczce, często zaglądam, kartkuje. Zresztą całe wydawnictwo Bukrower jest bardzo przyzwoite, lubię ich książki. Wersję papierową Zinna dostaniesz od 32 zł.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 3 Lut 2015, 09:17 »
Czemu musisz wymienić tylne koło? Co jest z nim nie tak? Może starczy przeserwisować?

Żeby kupić narzędzia musisz się dowiedzieć, jaki masz typ suportu. Może w ogóle korby nie trzeba zmieniać? Na ogół żyją dłużej niż kasety.

Najprościej jest wymienić napęd na taki sam, jaki był.

Linki najlepiej wymieniać razem z pancerzami, w przypadku v-breaków fajki też.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 3 Lut 2015, 09:35 »
Polecam wydanie papierowe.
Olo ja rowery oddaje chłopakowi z zaprzyjaźnionego serwisu.
Więc przed wydaniem 10 groszy wolę wiedzieć za co mam zapłacić.

To trochę tak jakbyś polecał mi zakup płyty muzyka, którego wcześniej nie słuchałem i mam wydać pieniądze bo podchodzi pod Twoje gusta.

Jestem jednym z ostatnich którzy uważają, że piratowanie jest fair, ale jak mam wywalić kasę na coś co będzie zalegać nie przeczytane to zaczyna mi coś syczeć w kieszeni.

Więc jak możesz mi podesłać link to będę wdzięczny, a jak się okaże być w jednym temacie dla mnie użyteczna to ze spokojnym sumieniem ją kupię.

Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Kobieta Marta

« 3 Lut 2015, 09:55 »
Hindiana - zastanawialam sie nad tym, ale doszlam do wniosku, ze ten rower jest OK, rama mi bardzo odpowiada i w ogole dobrze mi sie na nim jezdzilo ;) Poza tym naprawa, tak jak juz kiedys pisalam wynioslaby okolo £200. Nowego roweru za tyle nie kupie, a takie ktore sobie upatrzylam za okolo £400 maja slabszy osprzet niz ten ;)

Renifer - mam te ksiazke i bede ja studiowac, ale najpierw potrzebuje odpowiednie czesci i narzedzia :)

Iwo - kolo musze wymienic, poniewaz obrecz jest przetarta i lekko przeswituje ;) Jak sie dowiedziec jaki mam rodzaj suportu? Przednie zebatki rowniez sa mocno zuzyte, ktos mowil, ze lepiej wymeinic wszystko razem.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 3 Lut 2015, 10:04 »
Jeśli tylko obręcz pada, to można wymienić samą obręcz, nie trzeba od razu kupować całości.

Jak sie dowiedziec jaki mam rodzaj suportu?

http://wrower.pl/sprzet/os-suportu,5446.html

Jeśli jest śruba dokręcająca korbę, to po jej odkręceniu będzie dobrze widać.

Offline Kobieta Marta

« 3 Lut 2015, 10:34 »
Chyba nie bede sie bawic w sama obrecz, kupie calosc, chyba bedzie prosciej?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 3 Lut 2015, 10:38 »
Marta, zrób dokładne zdjęcia zębatek i pokaż, może wystarczy jedną tarczę zmienić.
Jeśli kupisz koło w całości, to sprawa będzie dość prosta - pozostanie wymiana korby, linek.
Przy zakupie koła zwróć uwagę na szerokość obręczy i to, czy jest pod tarcze czy Vki. Najlepiej kup takie, jakie masz stare (szerokość). Do wymiany korby (o ile wymieniasz całą) potrzebujesz specjalny klucz. Jeśli masz korbę na kwadrat to wygląda to mniej więcej tak:

Ale możesz mieć korbę innego rodzaju i wtedy potrzebujesz innego klucza. Jak to sprawdzić? Odkręć śrubę mocującą ramię korby. Odpal jakiś filmik o demontażu korby, to ci pomoże :)
Na pewno przydadzą się też dobre imbusy, najlepiej takie dłuższe, aby większą dźwignię mieć.
Jeśli okaże się, że wystarczy wymiana jednej z zębatek, to sprawa może być prostsza - nie trzeba wtedy całej korby ściągać.
Jeśli chodzi o linki, to na pewno będziesz potrzebować coś, czym je przytniesz. Tu nie warto oszczędzać, bo słabymi narzędziami to się namęczysz tylko. Kombinerki wprawdzie nieco spłaszczają tnąc, ale dają radę. Pancerze jeśli wymieniasz to najlepiej zrób tej samej długości, co stare. Końcówki linek zabezpiecz kapturkami. Na koniec masz najtrudniejszą część - regulacja hamulców i przerzutek. Bez stojaka rowerowego, na którym ustawisz rower tak, by móc swobodnie kręcić pedałami i zmieniać przerzutki to będzie trudne do wykonania. Dla mnie w ogóle jest to najtrudniejsza część i poszłam z tym do serwisu. Ale ja zmieniałam korbę na inną, więc u mnie więcej zabawy było ;)

A więc zakupy:
1. części rowerowe:
- koło (ew. obręcz, szprychy z nyplami i kaseta)
- korba (ew. pojedyncza zębatka)
- łańcuch
- linki (nierdzewne)
- pancerze
- kapturki do linek
2. narzędzia:
- imbusy
- ściągacz do korb
- kombinerki (z możliwością cięcia linek)
- ewentualnie klucz francuski lub oczkowy do ściągacza, jeśli nie ma go w zestawie

Nie zakładam, że zapleciesz sobie koło. Ja bym w to nie szła ;)
Do wszystkich czynności masz rozdziały w Zinnie, a jeszcze polecam filmiki na youtubie - najlepiej odpal taki, który odpowiada temu, co robisz i pauzuj pomiędzy czynnościami :)

(Jeśli gdzieś plotę głupoty to pewnie ktoś naprostuje)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 3 Lut 2015, 10:59 »

Chyba nie bede sie bawic w sama obrecz, kupie calosc, chyba bedzie prosciej?

w PL na pewno. czasem na allegro można kupić w dobrych cenach kompletne koła - wówczas całość wychodzi taniej niż nowa obręcz/piasta + przeplot. Na pewno w przedziale finansowym 100-250zł za koło można coś fajnego wyrwać. Przy droższych kołach(zawodniczych etc) być może warto bawić się w przeszczepianie poszczególnych części.

To ja jeszcze dorzucę taką nieśmiertelną stronę: http://rowery.zbooy.pl/

Kiedyś zniknęła z internetu, teraz widzę, że pojawiła się ponownie. Tam jest prawie wszystko poza najnowszymi standardami.
Jeśli chcesz precyzyjniejszych rad to musisz sprecyzować co złego dzieje się z częściami które chcesz wymienić, jaki mają przebieg, najchętniej zdjęcia zużytych elementów. Zwróć uwagę na stopień zużycia poszczególnych zębatek na kasecie i korbie - nie wykluczone, że korba jeszcze pociągnie, a jeśli nie to trzeba będzie zmienić którąś z zębatek - stopień zużycia zębatek musi być taki jak stopień zużycia łańcucha - inaczej będzie łańcuch skakał.

Ja bym jeszcze przy okazji takiego serwisu polecał przejrzenie reszty roweru - podokręcanie wszystkich śrubek, dorzucenie smaru tam gdzie coś może się zapiec, regulacja okablowania (zalecana wymiana pancerzy i linek jeśli minął już rok/dwa od poprzedniej lub ok 5000-10000km a niektórzy i tak wymieniają znacznie częściej).
Ja bym zaczął od przyjrzenia się bicyklowi, wyłapał możliwie najwięcej zużyć i defektów, zobaczył-dowiedział się jakimi kluczami są one poprzykręcane, skompletował klucze i zaczął odkręcać(wideo-poradniki na youtube)... a później jaki już rower jest unieruchomiony to pójdzie z górki.

Offline Kobieta Marta

« 3 Lut 2015, 11:07 »
Magda - dzieki wielkie za tak obszerna odpowiedz :)
W tej chwili nie mam kolo siebie roweru, ale jak tylko wroce do domu to wszystko posprawdzam, bo rower stoi kolami do gory w salonie i czeka ;) Z pewnoscia bede posilkowala sie ksiazka i filmikami z YT :)
Nie mam niestety zdjec przednich zebatek (zrobie wieczorem), ale tyl wyglada tak

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 3 Lut 2015, 11:55 »
Jak kupujesz nowe koło, to musisz sprawdzić, czy ma piastę na 8 lub 9 rzędową kasetę, w zależności od tego, jaką masz.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2015, 12:25 menel »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum