Autor Wątek: Naprawa roweru  (Przeczytany 6358 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Naprawa roweru
« 3 Lut 2015, 12:57 »
Alek, do cięcia i naciągania linek. Tak jak napisałeś.

zakładam Marto, że skuwacz do łańcucha i imbusy masz ;) Sprawdź przy okazji, czy przednia piasta się dobrze kręci i nie hałasuje, czy nie ma luzów na piaście, w sterach, w suporcie, w pedałach... 

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 3 Lut 2015, 12:59 »
Centrowanie koła 30/40 złotych,
A ile kosztuje dobra centrownica?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna stamper

• Miasto: Roztocze/Kraków
  • Na forum od: 22.02.2011
    • http://www.bikestats.pl/rowerzysta/stamper
« 3 Lut 2015, 13:06 »
Cytat: stamper w Dzisiaj o 12:54
Centrowanie koła 30/40 złotych,
A ile kosztuje dobra centrownica?

Około 200 złotych, ja niezbyt poważnie pokrzywione koła centruję kluczem z takiego zestawu jaki podesłałem, mi to wystarcza. Jak potrzebuję czegoś lepszego (bardzo sporadycznie) to mam zaprzyjaźniony serwis, gdzie mogę sobie skorzystać z ich centrownicy.
Z nikim się nie ścigam, no może czasem sam ze sobą...

« 3 Lut 2015, 13:10 »
Żeby nacentrować koło nie musisz mieć profi centrowicy, wystarczy rama roweru, albo widelec.

Dokładnie, jak jeżdżę na v-kach to centruję do klocków, jak na tarczach to doklejam do ramy/widelca ołówek albo jakiegoś patyka, gdy zdarzy mi się taka sytuacja na trasie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Lut 2015, 13:16 »
wystarczy nie mieć parkinsona i trzymając jakiś przedmiot przy krawędzi obręczy, da się centrować w widełkach. Oczywiście wygoda tego jest kontrowersyjna, do nacentrowania i wymiany szprychy się nada, do przeplotu szkoda czasu, lepiej kupić prostą centrownicę ;)

W serwisie nie tyle o kasę chodzi, co o czas. Rzadko zrobią na poczekaniu, oddaje się rower i hmm, bywa różnie. Jakość usług też różna, wolę jednak samemu odpowiadać za to, czy dojadę gdzieś, czy nie :)

Narzędzia dokupuje się stopniowo, nie trzeba mieć od razu wypasu. Polecam wybrać nieco droższy ściągacz do korb, nie obrobi gwintu. Tak samo kluczyki do centrowania.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 3 Lut 2015, 13:19 »
Faktycznie, taki zestaw kluczy widzialm kiedys w Lidlu, ale nie wiem czemu go nie kupilam? :( Trzeba bedzie to nadrobic ;)
Imbusy mam i to wydaje mi sie dosc dobre, wlasnie z tego sklepu, ktory podlinkowal easyrider77 (w nim zreszta kupilam ten rower), nie wiem jednak jeszcze jakie maja ceny (wydaje mi sie ze wysokie), moze gdzie indziej znajde lepsze oferty np. chainreactioncycles.com, maja zwroty za darmo ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

« 3 Lut 2015, 13:22 »
Gwinty najczęściej obrabiają się niestety z naszej winy, poprzez źle wkręcony klucz bądź po prostu poprzez doprowadzenie do zapieczenia się suportu. Co do klucza do szprych, to mi wystarcza akurat taki jaki jest w tym zestawie, ale zgodzę się, że można na ten cel przeznaczyć dodatkowe kilkanaście złotych, szczególnie jeśli mamy drogie szprychy. Wygoda pracy również będzie większa.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 3 Lut 2015, 13:22 »
Tak jak myslalam, w sklepie w Edynburgu kasete kosztuje £19.99, a w chainreaction £10.49, z darmowa wysylka ;) Podobnie z lancuchem, odpowiednio £14.99 i £5.99 ;) Sklep ma niezle przebicie  :-[
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 3 Lut 2015, 13:31 »
Klucza z zestawu nie polecam. Jest niewygodny (przy dłuższym centrwaniu) i niszczy nyple. Ten sprawdza się dużo lepiej i rozmiarowo jak dla mnie jest dosyć uniwersalny:

Najlepiej jeśli klucz możliwie dobrze okala nypel i siedzi ciasno.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 3 Lut 2015, 13:32 »
Skoro do centrowania centrownica nie jest potrzebna to problem amortyzacji narzędzi centrowania nie dotyczy.

Jeszcze raz.
Mam zestaw kluczy typu scyzoryk.
Czego nie da się nim zrobić robię w serwisie
Wydaję na serwis jakieś 20PLN rocznie.
Grzebanie w rowerze mnie nie bawi.
Kupowanie specjalistycznych narzędzi nie ma sensu.
Takie jest moje zdanie.
Zdanie Wilka na ten temat (i wszystkie inne) wisi mi i powiewa.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 3 Lut 2015, 13:38 »
Kurcze dlaczego wychodzicie z założenia, że musi się opłacać, że musi się zwrócić!
A może ktoś lubi sam coś zrobić w rowerze. Nie musi czekać, prosić się, umawiać.
Dla mnie najważniejsze jest to, że jak zrobię sam, to wiem, że mam to zrobione dobrze, zrobione najlepiej jak idzie.
 A opłacalność? Frajda jest bezcenna.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 3 Lut 2015, 13:44 »
Skoro do centrowania centrownica nie jest potrzebna to problem amortyzacji narzędzi centrowania nie dotyczy.

Jeszcze raz.
Mam zestaw kluczy typu scyzoryk.
Czego nie da się nim zrobić robię w serwisie
Wydaję na serwis jakieś 20PLN rocznie.
Grzebanie w rowerze mnie nie bawi.
Kupowanie specjalistycznych narzędzi nie ma sensu.
Takie jest moje zdanie.
Zdanie Wilka na ten temat (i wszystkie inne) wisi mi i powiewa.

Spoko menel, dzięki za swoją opinię. Jakbym śmigał tylko po bułki do sklepu to może taki minimalizm by mi wystarczył.

RDK

• Gość
« 3 Lut 2015, 13:44 »
Kurcze dlaczego wychodzicie z założenia, że musi się opłacać, że musi się zwrócić!

Podstawa ekonomi - albo poświęcasz czas, by coś zrobić, albo poświęcasz czas, by zarobić, aby ktoś zrobił coś za ciebie.  ;)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 3 Lut 2015, 14:15 »
Cytat:
"Klucza z zestawu nie polecam. Jest niewygodny (przy dłuższym centrwaniu) i niszczy nyple. Ten sprawdza się      dużo lepiej i rozmiarowo jak dla mnie jest dosyć uniwersalny: "

Nie ma dosyć uniwersalnych kluczy. Jest kilka rozmiarów nypli  do każdego musi być odpowiedni klucz.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum