Autor Wątek: Naprawa roweru  (Przeczytany 6363 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Naprawa roweru
« 3 Lut 2015, 14:16 »
Gwinty najczęściej obrabiają się niestety z naszej winy, poprzez źle wkręcony klucz bądź po prostu poprzez doprowadzenie do zapieczenia się suportu.
Kiedy ściągacz ma źle nacięty gwint lub gwint z tak miękkiego badziewia, że obrobi się po kilku wkręceniach, to wtedy upierdzielić gwint w korbie jest bardzo łatwo. Różnica pomiędzy ściągaczem za 50 zł, a takim za 15 jest wyraźna. Zapieczenie suportu, a ściąganie korb nie ma związku.

A kluczyk do centrowania, właśnie taki jak pokazał worek. Są bodajże 3 rozmiary w sprzedaży, nawet operując nie tym co potrzeba,trudno jest obrobić nypel (kluczyk łapie z 4 stron). Chińskie nyple są szersze niż te używane przez DT.

My home is where my bike is.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 3 Lut 2015, 14:18 »
Tego konkretnie nie polecam:

Jest strasznie wiotkie, trzeba uważać żeby nie zniszczyć gwintu (przez nieuwagę udało mi się to zrobić :icon_redface:). Wyższy model tej samej firmy jest dużo trwalszy.

A ja mam taki jak na zdjęciu. 2x zmieniałem napęd i nic nie zniszczyłem.

Przykładowy cennik w serwisie i jak na warszawskie warunki bardzo niski, na Ursynowie ceny są sporo wyższe
http://www.2kolka.com.pl/serwis.html

O kurczę - ceny ładne :o
W Zamościu za centrowanie dwóch kół i ustawienie przedniej przerzutki zapłaciłem 35 zł. Dodatkowo ustawili mi hamulce chociaż powiedziałem, że z tym to sobie poradzę.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna stamper

• Miasto: Roztocze/Kraków
  • Na forum od: 22.02.2011
    • http://www.bikestats.pl/rowerzysta/stamper
« 3 Lut 2015, 14:47 »
Zapieczenie suportu, a ściąganie korb nie ma związku.

Racja, mój błąd.

Ja kluczem z takiego zestawu trochę korb ściągałem, po kilku latach rzeczywiście gwint w nim poszedł. Później kupiłem coś właśnie z bike handa za kilkadziesiąt złotych, tyle że z dłuższym ramieniem i z końcówkami na kwadrat i octalink. Było lepiej. Teraz mam korby na hollowtech, więc mnie takie ściągacze już nie dotyczą.

Te klucze do centrowania, które podesłał Worek są bardzo wygodne, w wielu serwisach je używają. Mi na razie mój wystarcza, ale tamte są z pewnością precyzyjniejsze i bardziej wygodne podczas pracy.
Z nikim się nie ścigam, no może czasem sam ze sobą...

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 3 Lut 2015, 15:36 »
Klucz polecany  przez Worka obejmuje nyple z trzech stron. Mam podoby, ale obejmuje nyple z czterech stron.
Na jednej stronie nacięty jest na średnicę szprychy, (nie wypada przy kręcaniu). Wymiary od 3,2 mm co 0,1 mm.
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2015, 15:41 JUREK »

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 3 Lut 2015, 20:44 »
Polecam ten zestaw: http://www.planetx.co.uk/i/q/BNWORK/workshop-bundle

Właściwie wszystko co kiedykolwiek będziesz potrzebowała do serwisu roweru - narzędzia są też niezłej jakości, sam używam kilku kupionych luzem.

(klucze imbusowe sa troche schowane, ale są :) )

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 4 Lut 2015, 08:22 »
Marta robi pewnie wielkie oczy...

ja bym kupił części tam gdzie jest serwis rowerowy, może wtedy serwis jest tańszy albo za darmo itp. itd. Ile razy w roku się wymienia napęd? Chyba że ktoś robi bardzo duże przebiegi to rozumiem i ma smykałke do tego. ALe wydaje mi się Marta, że Tobie wystarczy ktoś kto to zrobi raz i dobrze. Ja mimo że w drodze myślę w razie awarii dam sobie radę, to wolę dać komuś kto z tymi rzeczami ma do czynienia na co dzień i robi to "z zamkniętymi oczami". Co innego w drodze. A tak serwisant mi wymienia wszystko i po danym przebiegu wymienia co trzeba a w międzyczasie się nie tykam tego.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 4 Lut 2015, 11:27 »
Nie, spoko czytam sobie teorie, a meczyc sie bede jak przejde do praktyki ;)
Zastanawialam sie nad oddaniem go do serwisu, ale po wycenie doszlam do wniosku, ze sprobuje pobawic sie tym sama, jak sie uda to super, jak nie to oddam do regulacji do serwisu, ale z moimi czesciami kupionymi za polowe tego co licza sobie w sklepie, wczoraj podalam cene kasety i lancucha ze sklepu w Edi i sklepu internetowego, roznica jest ponad dwukrotna :icon_exclaim:  :o

m.arek - dzieki za linki do filmikow ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 5 Lut 2015, 13:27 »
Marta, daj znać jak ci poszło z zapieczoną korbą. Łatwo czy trudno - twoja opinia zweryfikuje sprawę.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 5 Lut 2015, 13:42 »
Marta, daj znać jak ci poszło z zapieczoną korbą. Łatwo czy trudno - twoja opinia zweryfikuje sprawę.
Jeżeli zejdzie "bez większych problemów" to się będzie bała cokolwiek napisać.  ;D

Offline Kobieta Marta

« 5 Lut 2015, 13:57 »
Niestety nie znam jeszcze stanu mojej korby i troche mnie przeraza to o czym piszecie, bo tez jezdzilam tym rowerem przy roznej pogodzie, ale mam nadzieje, ze uda mi sie to odkrecic, bez uzycia jakichs specjalnych srodkow ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Marta

« 5 Lut 2015, 15:29 »
Ok, rozumiem. Przyjrze sie im jeszcze raz, zrobie zdjecia, moze jutro, przy dziennym swietle, wrzuce tu to sami ocenicie czy nadaja sie do uzytku czy tez do wymiany ;)

Offline Mężczyzna milominder

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 09.03.2014
« 12 Lut 2015, 11:36 »
Kurcze dlaczego wychodzicie z założenia, że musi się opłacać, że musi się zwrócić!
A może ktoś lubi sam coś zrobić w rowerze. Nie musi czekać, prosić się, umawiać.
Dla mnie najważniejsze jest to, że jak zrobię sam, to wiem, że mam to zrobione dobrze, zrobione najlepiej jak idzie.
 A opłacalność? Frajda jest bezcenna.

Frajda jest fajna, ale cenna lub bezcenna to może się okazać taka umiejętność podczas wyjazdów, dlatego warto ją ćwiczyć w domu.
pozdrawiam,
Paweł

Offline Kobieta Marta

« 26 Lut 2015, 13:36 »
Nadszedl z dawna wyczekiwany "payday" - zabieram sie do robienia zakupow ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum