Autor Wątek: Naprawa roweru  (Przeczytany 6360 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Naprawa roweru
« 26 Lut 2015, 14:36 »
Mam prosbe czy ktos moglby mi napisac ktore z tych linek i pancerzy powinnam kupic? Ewentualnie moze byc gotowy zestaw i koncowki :)
http://www.chainreactioncycles.com/gear-cables?sort=pricelow

i do hamulcow ;)
http://www.chainreactioncycles.com/brake-spares/disc-brake-hose?ss=2429&sort=pricelow

chce po prostu wiedziec co powinnam miec i jak to sie nazywa;)

Poszukuje jeszcze malego kolka ktore prowadzi lansuch pod tylna przerzutka, nie wiem jak ono sie nazywa ani po polsku, ani po angielsku :( ktos pomoze ? :)

Ok, chyba znalazlam, tylko ponownie prosba, ktore wybrac? I czy to w ogole jest to co potrzebuje? Bo wiem, ze to kolko koles chcial wymieniac jak bylam z rowerem w serwisie.

http://www.chainreactioncycles.com/s?q=jockey%20wheel&sort=pricelow

Byla bym tez wdzieczna za pomoc w wyborze kola;)
tyl, 26'' pod shimano 9 rzedowe,

http://www.amazon.co.uk/s/ref=sr_nr_n_1?fst=as%3Aoff&rh=n%3A458379031%2Ck%3Arear+bike+wheel+26%27%27&keywords=rear+bike+wheel+26%27%27&ie=UTF8&qid=1424958286&rnid=1642204031

« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2015, 14:47 Marta »
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 26 Lut 2015, 22:46 »
Marta, a co ze zdjęciami? ;)
Linek jeśli stare dobrze chodzą i dobrze wyglądają to bym nie wymieniała. Kupić na zapas można. Najtańsze nierdzewne bym wybrała. Kapturki tego typu są ok.
Te kółka chyba nie mają specjalnej nazwy - kółka od wózka przerzutki po prostu. Na allegro są:
http://allegro.pl/koleczka-shimano-slx-deore-rdm663-kpl-okazja-i5107342262.html
Zapewne taniej też można kupić. Albo szukaj w opisie czy pasują do przerzutki, albo szukaj średnicy kółek, a nie wiem czy tulejki na których się kręcą nie są też różne w różnych modelach.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Lut 2015, 22:53 »
Te kółka chyba nie mają specjalnej nazwy - kółka od wózka przerzutki po prostu. Na allegro są: http://allegro.pl/koleczka-shimano-slx-deore-rdm663-kpl-okazja-i5107342262.html Zapewne taniej też można kupić. Albo szukaj w opisie czy pasują do przerzutki, albo szukaj średnicy kółek, a nie wiem czy tulejki na których się kręcą nie są też różne w różnych modelach.
Powinna się zgadzać liczba rzędów, pod który są kółka (te do 8 są szersze i śrubki od 9-ki nie będą pasować, można zerwać gwint i takie tam). Nie ma wielkiej filozofii w doborze, kółka zmienia się, jak nie mają ząbków lub przestały się kręcić.

Polecam brać dobre linki, szlifowane. Dają zdecydowanie więcej niż lepsza manetka.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 26 Lut 2015, 23:02 »
Te od srama mogą mieć inne mocowanie, niż shimano (nie muszą) tzn nie na śrubę na środku, tylko śruba trochę z boku + bolec.
kółka zmienia się, jak nie mają ząbków lub przestały się kręcić.
-Musisz koniecznie zobaczyć moje kółeczka.. Jutro zrobię fotę ;D Kółeczka od srama mają taką ciekawą zaletę, że w momencie gdy shimano miałyby dyskwalifikujący luz +spadałby łańcuch, te Srama dają radę, bo mają pewien prosty, acz magiczny myk ;)

Offline Kobieta Marta

« 27 Lut 2015, 11:57 »
Ok, czyli jednym slowem, musze dobrac sie do roweru, porozkrecac go, zobaczyc co mam i wtedy kupowac odpowiednie czesci;)

Pytam o linki, bo zdaje sie, ze ktos tu pisal wczesniej, aby je wymienic, a jezeli nie to napewno chcieli to wymieniac w serwisie. Czy linki do przerzutek roznia sie od linek do hamulcow, czy to jest to samo?

Podobnie rzecz ma sie z tym malym kolkiem, tez chcieli je wymieniac, dlatgo o nie pytam :)

OK, w takim razie zamawiam zestaw narzedzi, jak przyjedzie to bede wsystko rozkrecac, focic, pokazywac i pytac o dalsze porady :)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 27 Lut 2015, 12:09 »
Tak, dokładnie linki i pancerze są różne do przerzutek i hamulców. Chociaż widziałem już różne rzeczy w rowerach. :)  Wymień bo wart, wydatek nieduży. Możesz kupić gotowy zestaw lub kupić wszystko w elementach. Pancerze i linki w jednym i drugim przypadku będziesz musiała dociąć.
Jeżeli kółka w przerzutce zatarte lub wytarte to można oczyścić lub wymienić. Będą zdjęcia koledzy doradzą. Do niskich grup kółka dużo nie kosztują.
Proszę napisz w jakim przedziale cenowym chcesz się poruszać.

W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta Marta

« 27 Lut 2015, 13:28 »
Jezeli chodzi o koszty, to wiadomo chcialabym to zrobic mozliwie jak najtaniej, jednak nie tak zeby za pol roku trzeba bylo robic to znowu ;)

W serwisie wycenili te naprawe na okolo £200, mysle ze powinnam zamknac sie w polowie tej kwoty ;)

blondas

• Gość
« 27 Lut 2015, 14:43 »
@ Marta
te przewody hamulcowe które linkowałaś są przeznaczone do hamulców hydraulicznych.
Przemyśl czy nie skorzystać z czyjejś pomocy, bo widać, że nie jesteś w temacie.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 27 Lut 2015, 23:50 »
Póki pancerze nie pękają i w miarę lekko chodzą, nie ma sensu wkładać pieniedzy i pracy. Za to warto przeczyścić i nasmarować (choć niektórzy radzą jeździć na sucho).

Offline Kobieta Marta

« 3 Mar 2015, 11:28 »
@ Marta
te przewody hamulcowe które linkowałaś są przeznaczone do hamulców hydraulicznych.
Przemyśl czy nie skorzystać z czyjejś pomocy, bo widać, że nie jesteś w temacie.

No ale czy ja wlasnie nie prosze o pomoc?

Faktycznie, nie wiem czemu ten link wkleilam, ale te powinny byc chyba dobre?
http://www.chainreactioncycles.com/shimano-road-mtb-brake-cable-set/rp-prod14120

albo ten

http://www.amazon.co.uk/Clarks-Front-Brake-Cable-Black/dp/B002QGVYRE/ref=sr_1_13?ie=UTF8&qid=1425378425&sr=8-13&keywords=v+brake+cables
(taki chyba Wax kiedys mi podsylal)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 3 Mar 2015, 11:46 »
Z pancerzami myślę, że najprościej będzie zmierzyć długości poszczególnych odcinków pancerzy (osobno hamulcowych i osobno przerzutkowych - różnią się grubością) i podjechać do sklepu i kupić z metra pocięte na odcinki wg twoich obmiarów.
Nie będziesz miała potem problemów z docinaniem na wymiar i mordowaniem się z odpowiednim wyprofilowaniem zakończeń pancerza. Jak się docina niedostosowanymi narzędziami, może być z tym problem.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 3 Mar 2015, 11:56 »
Faktycznie, nie wiem czemu ten link wkleilam, ale te powinny byc chyba dobre?
http://www.chainreactioncycles.com/shimano-road-mtb-brake-cable-set/rp-prod14120

Niekoniecznie, ta linka wygląda jak do manetek szosowych ma inna główkę, może nie pasować do MTB
Jak nie masz narzędzie do przycinania linek i pancerzy to lepiej weź stare linki i niech Ci w sklepie przytną nowe odrazy na odpowiednią długość.

Offline Kobieta Marta

« 3 Mar 2015, 13:00 »
Dobra, rozbiore wszystko, rozkrece, bede widziala co mam i wtedy bede kupowac odpwiednie podzespoly ;)
Czekam na narzedzia ;)

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 4 Mar 2015, 10:28 »
Do przerzutek powinna wystarczyć wymiana tylko tej z tyłu więc nie musisz kupować zestawu.

Dobrze mieć do tego obcinacz do linek i pancerzy nawet taki całkiem tani typu bike hand za 50 zł inaczej trzeba kombinować. Ja sobie radziłem tnąc pilniczkiem iglakiem o przekroju wierzbowego liścia jak masz jedną linkę do ucięcia to dasz radę tylko trzeba uważać żeby się nie rozplotła- możesz sobie owinąć obok miejsca piłowania cienkim drucikiem ale nie widzę w tym głębokiego sensu bo i tak problem będzie z pancerzami.

Jak pisze Symfonian lepiej niech Ci to potną w rowerowym. Zwróć uwagę żeby nie ucięli za długich pancerzy bo potem się brzydko układają nawet pół centymetra to sporo.
Nie wiem jakie masz ceny na miejscu ale może to akurat warto to kupić w zwykłym sklepie wtedy nie będą krzywo patrzyć i powinni pociąć w cenie.

Powodzenia

« Ostatnia zmiana: 4 Mar 2015, 13:32 Pumpernikiel »

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
« 5 Mar 2015, 07:05 »
Pancerz od przerzutki to plecionka i lepiej go docinać specjalnymi szczypcami.  Pancerz od hamulca to zwinięty drut, po zgięciu go w niewielkieką pętlę można go obciąć obcinaczką do zwykłych kabli.
Linek nie przycinaj pod wymiar bo się Tobie rozejdą w pancerzu, utkną i zniszczą. Zawsze docina się po przepuszczeniu przez pancerz i zakręceniu śruby na przerzutce czy hamulcu. Jak nie masz czym dociąć to zrób pentelki na pozostałej reszcie linki i podjedz do rowerowego a oni prztną i zabezpieczą końcówki  8)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum