Autor Wątek: Naprawa roweru  (Przeczytany 6361 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Naprawa roweru
« 26 Maj 2015, 16:10 »
Ok, czyli przynajmniej wiem, ze szukam odpowiedniego sprzetu;)

The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta Marta

« 3 Cze 2015, 14:34 »
Ok, zamowilam, to kolo mam nadzieje ze bedzie kompatybilne z cala reszta :)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta Marta

« 15 Cze 2015, 10:27 »
Uwaga, wazna wiadomosc - kolo przyjechalo - piekne jest :)
Wymienilam, zalozylam nowa kasete, spielam lancuch - latwizna ;) Alez jestem z siebie dumna ;) Tak na prawde to jak ukladanie puzzli ;)

Okazalo sie jednak, ze srodkowa zebatka w korbie jest bardzo zuzyta i lancuch po niej przeskakuje. Niestety nie moglam jej odkrecic dlatego nie wymienilam. Zamierzam isc do serwisu, zeby mi to odkrecili.

I teraz nie wiem czy kupic caly zestaw, czy wymienic tylko te koronke?
Zrobic to samodzielnie, czy poprosic o zrobienie w serwisie?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 15 Cze 2015, 12:31 »
Sprawdź koszt koronki, korby i porównaj. Do zmiany środkowej koronki zdaje mi się że nie trzeba zdejmować korby.

Offline Kobieta Marta

« 15 Cze 2015, 15:10 »
Yyy, ale ze jak? Bo nie rozumiem?
Nie wiem tez dlaczego cala korba kosztuje okolo £40, a sama koronka okolo £20??  :icon_neutral:

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 15 Cze 2015, 16:45 »
No ale tak jest ze wszystkim. Pojedyncze koronki kasety (taniej) kupisz za np. 8-12 zł/szt, a całą kasetę (8+ koronek) za 45.

Co do wymiany - zdejmujesz blat (odkręcasz śruby  -4 lub 5 w zależności od korby) i odkręcając go demontujesz też kołnierz, który spina środkową koronkę. Blat Ci spadnie od razu, ze środkową musisz trochę się pomęczyć, tj poobracać tak, żeby wyszła przez punkty mocowania koronek do korby - nic trudnego...
Ewentualna ewentualność ( ;) ) - masz korbę ze znitowanymi koronkami, wtedy jest już dużo większy problem i na pewno przy takich cenach niewarte zachodu.

Zdjęcia pierwsze z brzegu:
nitowane:

skręcane na śruby (wymienialne "wprost"):

Ja zdejmowałem środkową koronkę z korby bez odkręcania jej, ale mam tylko korby na 5 śrub, może z tymi na 4 jest inaczej - choć wątpię... Z pewnością za to będzie potrzebny Ci klucz imbusowy - z tego co pamiętam 5mm.

Offline Kobieta Marta

« 15 Cze 2015, 18:23 »
Rozumiem, ale nie ogarniam ;) Moze dlatego ze boli mnie glowa. Jak mozna zdjac zebatke (korkonke), skoro przed nia jest korba, ktorej nie moge odkrecic?

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 15 Cze 2015, 18:26 »
"Po prostu" ;)

odkręcasz 4 śruby i zdejmujesz największą koronkę, odkręcając te 4 śruby przy okazji odkręcasz też środkową koronkę (środkowa i największa są przymocowany do tych samych "punktów" za pomocą tych samych śrub) i obracasz tak, żeby wyszło bokiem wzdłuż ramienia korby.

Offline Kobieta Marta

« 15 Cze 2015, 18:29 »
Aaa, no i wszystko jasne ;) teraz juz rozumiem ;) w takim razie jade do domu z tym powalczyc :)

Dzieki! Dam znac czy mi sie udalo :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum