Autor Wątek: Start pedałowania w Rumunii  (Przeczytany 1063 razy)

Offline Mężczyzna burdzia

• Miasto: Glasgow
  • Na forum od: 29.04.2013
Start pedałowania w Rumunii
« 3 Lut 2015, 22:46 »
Cześć Siostry i Bracia,

Z uwagi na napięty terminarz, chcielibyśmy jak najwięcej czasu poświęcić na Rumunię, w związku z tym pytanie:
czy ma ktoś wiedzę, w jaki sposób dostać się do Rumunii, najlepiej w okolice Suczawy, z Rzeszowa/Przemyśla/Warszawy?

Z tego co udało mi się wyczytać, kilka lat temu jeździł PKS Przemyśl do Suczawy. Na stronie o tym połączeniu brak jakkolwiek informacji, więc zakładam, że jest nieczynne. Napisałem zapytanie czy aby nie planują wznowić, ale w międzyczasie pomyślałem, że zapytam szanowne grono.

Byłbym bardzo wdzięczny za jakakolwiek pomoc/wskazówkę.

A może ktoś jedzie jakimś busem, większa ekipą, i można byłoby się dołączyć za opłatą? Oczywiście interesowałby nas tylko transport, wte i wewte w składzie rowery, sakwy i my. Dwie osoby. Czas jaki zamierzamy poświęcić na podróż to dwa tygodnie. Termin to pierwsza połowa sierpnia (aczkolwiek tutaj w miarę elastyczni).

Z góry serdeczne dzięki.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Offline Mężczyzna stamper

• Miasto: Roztocze/Kraków
  • Na forum od: 22.02.2011
    • http://www.bikestats.pl/rowerzysta/stamper
Odp: Start pedałowania w Rumunii
« 4 Lut 2015, 00:09 »
Sprawdź sobie połączenia kolejowe ze Lwowa (tam raczej bez problemu dojedziecie pociągiem, autobusem z Warszawy) do Czerniowców. Z Czerniowców masz trochę ponad 80 km do Suczawy. Jechałem tak ze znajomymi w 2012 roku. Pociąg kosztował jakieś groszowe sprawy, musieliśmy tylko porozkręcać trochę rowery, bo był to pociąg nocny bodajże ze stacją końcową w Odessie.
Z nikim się nie ścigam, no może czasem sam ze sobą...

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 4 Lut 2015, 00:48 »
Z Rzeszowa do okolic Satu Mare dojechaliśmy w ok 2,5 dnia(tranzytem można dużo szybciej - płasko i prosto). Z Jaślisk, Sanoka, Dukli odpowiednio krócej. Warto wziąć pod uwagę. Okolica nie jest niebywale piękna ale na pewno cygańskie wioski, spalone słońcem pola, końce świata i różne takie egzotyki zapadną w pamięć.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 4 Lut 2015, 06:19 »
Jeśli do Czerniowców to chyba szybciej będzie autobusem Przemyśl-Czerniowce. Jest na rozkładzie więc pewnie jeździ.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 4 Lut 2015, 08:27 »
Mam sprawdzoną (kolejowo- rowerową) dojazdową  trasę do Rumunii. Startuję wcześnie rano z Żywca, rowerowo do Skalite lub Cadca na Słowacji, dalej pociągiem do Koszyc (12-14euro) - jestem tam w południe.
Dalej rowerowo,wieczorem nocleg na Węgrzech (Mateszalka, Nyirbator), lub nawet w granicach Rumunii(Satu-Mare).
Można jechać z Koszyc, przez Węgry trochę bardziej na pd. przez Debreczen - wjazd do Rumunii koło Oradea.
Zawsze, na drugi dzień po starcie, jestem w Rumunii.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 4 Lut 2015, 09:30 »
W lecie jechałem do Rumunii przez Czerniowce, z Krakowa (autobus do Lwowa i pociąg do Czerniowców) wyszło 18 godzin, byłoby mniej przy lepiej skomunikowanym pociągu, ze 4 godziny we Lwowie czekałem. Autobus Przemyśl-Czerniowce mi nie odpowiadał, bo dojechałbym do Czerniowiec na późny wieczór, a tak to byłem popołudniem.

Ponadto możecie przechodzić na Rumunię przejściem Sołotwinowo/Szygiet Mramaroski. Dojechać można pociągiem z Lwowa do samego Sołotwinowa, bądź do Rachowa, skąd jest jakieś 40 km do granicy. Pociągi możecie sobie wyszukiwać tutaj:

http://www.uz.gov.ua/passengers/timetables/

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 4 Lut 2015, 09:46 »
Jadąc do Rumunii w 2013 roku jechaliśmy z Przemyśla do Lwowa rowerem z nocką w pięknym mieście, nazajutrz okazało się że pociąg do Czerniowców jest o 16, więc rano pojechaliśmy autobusem. Na miejscu byliśmy o 16.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

« 5 Lut 2015, 15:57 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Dziesięć razy sprawdziłem zanim wysłałem ten post i przeoczyłem jedną, najważniejszą kwestię!

Chcemy ominąć Ukrainę z uwagi na obecną sytuację. W zeszłym roku mieliśmy bilety na przejazd Warszawa- Czerniowce, co wydawało się opcją idealną. Niestety tylko w czasach pokoju. Tydzień przed naszym wyjazdem, chłopaki odpalili pocisk przeciwpancerny w dom mera Lwowa. Tak to się bawić nie będziemy, niestety musieliśmy zmienić plany. Dojazd rowerem jest kuszący jednak wtedy wypadają te 4-5 dni.

Raz jeszcze dziękuję.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 5 Lut 2015, 16:34 »
Pękasz? Wołodyjowski by nie spękał.

« 5 Lut 2015, 16:47 »
W sensie "dobrze umrę lepiej sprzedam"? Brzmi romantycznie ale dzięki, postoję :-)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 6 Lut 2015, 17:01 »
Trafili? Jeśli tak, to mała szansa, że będą próbować drugi raz.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 6 Lut 2015, 17:55 »
Przez Słowację możesz łapać taki popaprany pociąg a potem do Pribenika i masz stówkę do rumuńskiej granicy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum