Niestety problemy z bębenkami to jest notoryczny problem w Mavicach, mnóstwo osób ma w tym zakresie takie doświadczenia, to powszechny minus tych kół. Najklasyczniejsza awaria to jest właśnie ciągnięcie łańcucha podczas jazdy na luzie. Ostatnio to miałem na trasie do Zakopanego. I przytrafiło się na szybkich zjazdach, ponad 50km/h, koło zaczęło niesamowicie wyć, ledwo wyhamowałem, przez dłuższy czas nie byłem w stanie ustalić skąd jest problem, czy to rama nie pękła itd. (łańcucha jeszcze nie ciągnęło). Dopiero po pewnym czasie zorientowałem się że problem ustąpił gdy kręciłem cały czas na zjeździe.
Pamiętać należy, że bębenek ma szansę działać prawidłowo tylko wtedy, gdy łożyska nie mają luzu (te w bębenku i te w korpusie).
Ponieważ moje obręcze pękają przy nyplach, zaczynam rozglądać się za jakimś zestawem kół, by na wiosnę wymienić. Co sądzicie o czymś takim?http://allegro.pl/kpl-28-29-lozyska-tarcza-fw-disc-novatec-2-kolory-i6653610585.htmlGeneralnie chciałbym wydać max 500zł. Wiem, że nie jest to za wiele, jednak chciałbym upolować coś w miarę sensownego, by nie rozpadło się po kilku tysiącach. Waga nie ma dla mnie wielkiego znaczenia. Roweru nie oszczędzam i zależy mi przede wszystkim na trwałości.Nie chcę tworzyć nowego wątku, więc pozwoliłem się podpiąć tutaj. Ktoś doświadczony moze podać minusy tego zalinkowanego kompletu?
...Szukam czegoś podobnego. Pasowały zarówno opony 25, jak i 42mm.
Cytat: byczys w 20 Gru 2016, 22:00...Szukam czegoś podobnego. Pasowały zarówno opony 25, jak i 42mm. Mierzyłeś wewnętrzną szerokość oryginalnych obręczy w AWOL-u?
Cytat: skrzysie.k w 22 Gru 2016, 13:09Cytat: byczys w 20 Gru 2016, 22:00...Szukam czegoś podobnego. Pasowały zarówno opony 25, jak i 42mm. Mierzyłeś wewnętrzną szerokość oryginalnych obręczy w AWOL-u?Nie mierzyłem, ale wydaje mi się, że jest to 17 mm (ewentualnie 19). Zmierzę przy najbliższej okazji.
Cytat: byczys w 22 Gru 2016, 13:19Cytat: skrzysie.k w 22 Gru 2016, 13:09Cytat: byczys w 20 Gru 2016, 22:00...Szukam czegoś podobnego. Pasowały zarówno opony 25, jak i 42mm. Mierzyłeś wewnętrzną szerokość oryginalnych obręczy w AWOL-u?Nie mierzyłem, ale wydaje mi się, że jest to 17 mm (ewentualnie 19). Zmierzę przy najbliższej okazji.No właśnie, ja też nie miałem dotąd okazji :-) Podobnie do Ciebie, będę szukał obręczy pod nowe koła. Swoją drogą w specyfikacji AWOL-a na stronie Speca ciągle znaleźć można taki zapis przy obręczach:Obręcze: 29″ disc, alloy double-wall, sleeve joint, 26mm inner width, 32h, w/ AWOL logo26 mm ?? :-)Daj znać jak pomierzysz. Podrzucam rysunek.