Autor Wątek: Koła do szosówki - na co zwracać uwagę  (Przeczytany 13340 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Mogę sobie naprężać do oporu (do trzaskania nypli), ale to nie zmienia faktu, że prędzej, czy później, koło zrobi się luźne.
W przednim kole po wyprawie to było powyżej jednego obrotu nyplem na każdej stronie. Wykrecilo się wszystko dość równomiernie, bicia nie było :)
Mieszczuch też nie wiem kiedy się rozkręcił. Koło również proste...

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Ja zwracam uwagę żeby szprychy nie były poskręcane - jak mam czas, naklejajac małe "choragiewki" z przylepca po zapleceniu z grubsza - i chyba dlatego nie muszę kleic nypli :-)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
No to akurat dość oczywiste. Nawet bez chorągiewek da się zauważyć przy naciąganiu.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Na oko widzisz że masz szprychy poskręcane?  :o

Oczywiście że widać jak się skręcają kiedy machasz kluczem, ale nie byłbym w stanie korygować tego przy każdym ruszeniu nypla, szczególnie że jak już centruję to do 0.1mm, delikatna obsesja, wiem :P Przy samym końcu zatem prostuję wszystko i jeszcze raz sprawdzam czy równo się kręci.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Nie wiem czy na oko, ale na czuja się da. Przy dokręcaniu robię to z lekkim zapasem a potem trochę odpuszczam. Potem oczywiście poprawka po kilkuset km i dalej koło hula aż do naturalnej śmierci.

Nigdy nie miałem też problemu z wykręcającymi się nyplami, ale ratowałem kiedyś koledze takie rozkręcone, luźne koło w warunkach polowych. Co ciekawe, wyszło ono pierwotnie spod rąk polecanego kołodzieja a nie z żadnej maszyny. Na szczęście byliśmy od autora na tyle daleko, że kolega zdążył się uspokoić nim mógł złożyć reklamację ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum