Autor Wątek: Trawers Islandii w maju.  (Przeczytany 6135 razy)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Odp: Trawers Islandii w maju.
« 18 Kwi 2015, 15:35 »
Biorę, a na Iridium można słać sms-y z darmowej bramki internetowej, więc liczę na ciepłe wiadomości. :P

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 18 Kwi 2015, 15:36 »
Np. "dajesz, dajesz! ciągnij!"  :D

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 18 Kwi 2015, 18:18 »
Np. "dajesz, dajesz! ciągnij!"

Albo: U nas 18 stopni ciepełko jak CI idzie

He he;D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 18 Kwi 2015, 22:48 »
Dwa tygodnie. jaram się jak małe dziecko.

Powodzenia, może w czerwcu ruszymy Twoimi śladami.
Wrzuć jakieś info o rowerku :)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 19 Kwi 2015, 20:02 »
Rafale, skoro jesteś już tak bardzo zdecydowany, to wypada życzyć Ci powodzenia i szczęścia na trasie. Mam nadzieję, że Ci się powiedzie i zrealizujesz swoje bardzo ambitne i trudne zamierzenie. Na Twoim miejscu jednak najbardziej obawiał bym się pokonywania przeszkód wodnych. O tej porze roku, jeśli zrobi się cieplej, to rzeki mogą być bardzo głębokie i rwące. Nie wyobrażam sobie aby można było bezpiecznie (jeśli w ogóle) pokonać takie przeprawy z rowerem i bagażem. Mam nadzieję, że masz jakiś plan awaryjny na taką ewentualność. Pomysł z folią budowlaną nie wydaje mi się najszczęśliwszy. Taka folia nie jest zbyt mocna i łatwo potarga się podczas wleczenia jej po śniegu, który przecież wcale nie musi być zawsze sypki i odpowiednio gładki. Czy masz jeszcze jakieś sensowne zastosowanie dla tej folii, dla którego warto ją targać przez interior? Może lepiej zabrać płachtę z cocdury ;)? Jestem bardzo zainteresowany powodzeniem Twojego przedsięwzięcia, bo trasa którą zamierzasz pokonać w dużej części pokrywa się z planowaną przez nas. Od skrzyżowania dróg F26 z F910, zaraz za campingiem w Nyidalur, do Egilsstadir. (Co prawda, my mamy zamiar podróżować w drugą stronę). Jeszcze raz powodzenia i szczęścia na trasie :) :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 20 Kwi 2015, 14:27 »
Hmmm twoja trasa wygląda dość podobnie do naszej (zwłaszcza środkowa część). Rzeczywiście jeśli w ogóle będziesz w stanie iść/jechać to ja bym się obawiała potoków (zwłaszcza jak zrobi się ciepło). My szliśmy z plecakami i niektóre potoki mieliśmy tak prawie do pasa, ale to było w sierpniu. Jeśli woda będzie wyższa to przeprawa z rowerem robi się już na prawdę niebezpieczna (zwłaszcza że będziesz sam).

Z tego co pamiętam ta droga często jest na prawdę ciężka, w zasadzie tylko dla dobrych, wielkich jeepów (zdarzają się odcinki po prostu z wielkich kamoli i chyba jazda rowerem to nie będzie na nich możliwa, a nawet pchanie mocno wątpliwe, chyba ze jakoś je obejdziesz...)

Z rzeczy które warto zabrać, to chyba jakieś obuwie do przekraczania rzek, ale i ja bym zabrała filtr do wody (zwykle nie mieliśmy z wodą problemów, ale zdarzyło nam się, że raz nie było dobrego źródła chyba przez jakieś 2 dni (próbowaliśmy wtedy nabrać wody z lodowca i poczekać aż osad opadnie ale bez skutku). Poratował nas wtedy jakiś przejeżdżający jeep ale tobie chyba one nie grożą :) No chyba że będzie śnieg i po prostu będziesz go topił, też to jest jakaś opcja.

Powodzenia! :)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 21 Kwi 2015, 17:39 »
Zycze powodzenia i wytrwalosci! Trzymam kciuki za powodzenie wyprawy :)

The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 22 Kwi 2015, 13:32 »
Z rzeczy które warto zabrać, to chyba jakieś obuwie do przekraczania rzek
Myślałem o butach neoprenowych, ale ostatecznie zabieram takie zabudowane sandały. W sumie z tego, co mówisz to pianka nie byłaby głupim pomysłem.:P

Liczę na potoki i topienie śniegu.:)

Nie-dziękuję wszystkim. W sumie Wilk powiedział, że się nie uda...więc się przecież nie uda.;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 22 Kwi 2015, 14:30 »
To już wiem co będziemy skandować na zlocie przy ognisku  :D

próbowaliśmy wtedy nabrać wody z lodowca i poczekać aż osad opadnie ale bez skutku

Woda z osadem z lodowca jest ok :)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Na forum od: 24.07.2006
« 22 Kwi 2015, 16:11 »
Woda z osadem z lodowca jest ok

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 22 Kwi 2015, 19:02 »
Faktycznie, może być ok, bo wygląda jak kakao ;). Czy jest jakiś sposób na skuteczne filtrowanie takiej wody? Spodziewam się, że typowe filtry do wody bardzo łatwo ulegną zatkaniu szlamem. Może przez jakąś tkaninę?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Na forum od: 24.07.2006
« 22 Kwi 2015, 21:23 »
Próbowaliśmy to przefiltrować przez filtr do kawy, taki papierowy, ale niewiele to dało. Przez noc na dole butelki odłożyło się sporo pyłu, ale pozostała część dalej wyglądała jak kakao ;-)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 22 Kwi 2015, 22:38 »
Ale to nie jest osad z lodowca, tylko zwyczajne błoto  :)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 23 Kwi 2015, 21:40 »
Dla mnie napis Kristall jest przekonywujący  :lol:

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009