Autor Wątek: brouter rowerowy  (Przeczytany 24176 razy)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Odp: brouter rowerowy
« 19 Kwi 2019, 06:34 »
Dziękuję Emes.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 23 Kwi 2019, 11:47 »
Kurcze brouter naprawdę fajnie znajduje trasy. To super narzędzie. Ma on może jakieś API? Na zasadzie mówię mu skąd - dokąd, a on zwraca mi trasę?
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Kwi 2019, 12:02 »
Skoro mówicie że jest taki super, to rozjaśnijcie mi 2 sprawy:
1. Jak pokonać miejsce w którym mapa nie widzi trasy. Mnie się bardzo często zdarza że albo mapa szwankuje, albo ja chcę przejść/przenieść gdzieś gdzie nie ma normalnej drogi. Na ridewithgps po prostu włączam wtedy "draw lines" sprawa załatwiona. W przypadku broutera wychodzi mi jakiś kosmiczny objazd i nie wiem jak się go pozbyć.
2. Jak już wyznaczę trasę to co? Jak ją zapamiętać i ew. potem modyfikować?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 23 Kwi 2019, 12:59 »
Ad .1 Tu się tak nie da
Ad. 2. Wszystkie dane dotyczące trasy są zawarte w adresie, więc możesz zrobić sobie zakładkę.

Ja traktuję brouter raczej pomocniczo. Ma on tę zaletę, że znajduje trasy "nieoczywiste".  Zazwyczaj patrzę co wymyślił ale potem przenoszę do rwgps i sprawdzam.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 23 Kwi 2019, 13:00 »
1. Jak pokonać miejsce w którym mapa nie widzi trasy. Mnie się bardzo często zdarza że albo mapa szwankuje, albo ja chcę przejść/przenieść gdzieś gdzie nie ma normalnej drogi. Na ridewithgps po prostu włączam wtedy "draw lines" sprawa załatwiona. W przypadku broutera wychodzi mi jakiś kosmiczny objazd i nie wiem jak się go pozbyć.

1. Nie wiem
2. Chyba nie ma takiej możliwości.

Mi podoba się, że nie muszę się logować, rejestrować itp. Klikam trasę, robię download, wgrywam w gps i jadę. Po prostu wygodne, ale jak mam proste krótkie trasy, to może nie stykam się z Twoimi problemami.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Kwi 2019, 13:18 »
To by potwierdzało moje obserwacje. Narzędzie jak każde inne, ma swoje plusy i minusy.
Fajnie się na nim robi krótkie trasy na szybko żeby od razu je wrzucić do gps'a i tak go traktuję.
Kiedy jednak mam np wymyślić sobie dojazd na Zlot, zwykle modyfikowany wielokrotnie, to nie widzę zastosowania dla tego narzędzia.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Kwi 2019, 13:38 »
brouter robi dokładnie to, co w basecampie robi opcja "przelicz trasę". Zatem wygodniej mi się korzysta z QMapShack (mimo jego kompletnej nieintuicyjności), niż z webowego GUI.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 23 Kwi 2019, 13:39 »
Kurcze brouter naprawdę fajnie znajduje trasy. To super narzędzie. Ma on może jakieś API? Na zasadzie mówię mu skąd - dokąd, a on zwraca mi trasę?

Ma API. To są dwie aplikacje. brouter w Javie i brouter-web w JS. Ten pierwszy wystawia API. Dlatego też może chodzić jako aplikacja na Androidzie i serwować trasy dla OSMAnd lub Locusa (o ile masz zacięcie żeby kompilować mapy i wgrywać je na telefon).

Jak klikniesz w wersję w prawym górnym, to zobaczysz linki do Githuba. API chyba nie ma dokumentacji, trzeba zajrzeć w kod.

To chyba największa wada broutera. Rozwiązania są dwa:

1. Narysować dwie ścieżki a połączenie dodać zewnętrznym edytorem.
2. Poprawić OSM i potem narysować tak jak chcesz. Niestety, aktualizacje mapy na brouterze lądują z kilkudniowym opóźnieniem.

Po prostu skopiuj adres z przeglądarki albo zrób sobie zakładkę. W ten sposób masz trasę, która przy każdym otwarciu jest liczona na nowo. Zmienia się mapa, to zmienia się trasa.

A jak chcesz zachować na wieki, to pobierz GPX.

Kiedy jednak mam np wymyślić sobie dojazd na Zlot, zwykle modyfikowany wielokrotnie, to nie widzę zastosowania dla tego narzędzia.

A ja właśnie do takich zastosowań uważam brouter za idealny. Trasę na "za kilka miesięcy" mogę przygotować wstępnie, potem poprawiać, a jednocześnie za każdym razem mam całkiem świeżą wersję mapy. Ba, mogę sam tę mapę poprawiać i widzieć efekty.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 23 Kwi 2019, 14:00 »
Oprócz zalet broutera, które wymienili Emes i Kawerna, dodam jeszcze możliwość obejrzenia 3 tras alternatywnych.
Z tej opcji też dość często korzystam.

Offline Mężczyzna Navi

• Na forum od: 08.05.2015
« 19 Maj 2019, 18:44 »
Mam dwa pytania do zaawansowanych użytkowników broutera i locusa:

1.Czym się różni sposób planowania trasy w locusie opisany tu:
https://www.locusmap.eu/locus-map-plan-your-routes-like-a-pro/

od tego opisanego tu:
https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:user_guide:tracks:planning:brouter

Jeśli w pierwszym przypadku ustawimy w ustawieniach któryś z profili prowadzenia broutera to czy rezultat będzie taki sam - czy ten pierwszy sposób to jest po prostu zaimplementowane przez locusa rozwiązanie z drugiego linku?

2. Korzystając z opcji planowania trasy która jest defaultowo w locusie mam możliwość wybrania profili prowadzenia - niby opisanych jako profile locusa np. Treking-fast - ale nazwa przypomina profile z broutera. Czy są to pierwotne profile broutera zaadoptowane przez locusa? Rozumiem, żeby korzystać z defaultowych profili broutera powinienem w ustawieniach źródła nawigacji mieć szary (wyłączony przełącznik) - jest wtedy opis "użyj profili ustawień brouter" i wtedy nie mogę wybierać profili w locusie (wszystko jest na szaro). Czy wtedy korzystając z opcji planowania trasy opisanej w pierwszym linku routing będzie realizowany zgodnie z rodzajem profilu wybranego w aplikacji brouter?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 21 Maj 2019, 23:55 »
W brouterze dwie nowe funkcjonalności, na które czekałem:

1. odwracanie trasy,
2. nadawanie nazwy przy zapisie GPX

:D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 29 Maj 2019, 17:59 »
Da się na BRoutera wgrać swój ślad, celem jego edycji/kontynuacji?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 29 Maj 2019, 22:25 »
Niestety  :(

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Cze 2019, 09:31 »
Zrobiłem ślad na Brouter, export GPX, wrzuciłem na RWGPS. Jest 3km krótszy (na 280km, czyli raptem 1%) choć wydaje się nie różnić. Niedokładność map?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Cze 2019, 09:34 »
nie, to upraszczanie węzłów. Jest ich mniej w śladzie niż na mapie.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum