Autor Wątek: W miarę rozsądku nisko budżetowy ekwipunek.  (Przeczytany 4801 razy)

Offline Mężczyzna Drominik

• Miasto: Ostrowiec Św.
  • Na forum od: 01.12.2013
Od jakiegoś czasu próbuję skompletować sprzęt na wyjazdy z sakwami, w związku że nie mam jeszcze dużego doświadczenia trochę czytam na ten temat. Zauważyłem że większość ze sprzętu jaki jest polecany po za tym że jest na wysokim poziomie ma jeszcze jedną cechę która nie do końca mi odpowiada. Mianowicie cena często jest zbyt wysoka.
Bardzo dobrze rozumie że jeśli chcemy mieć dobry sprzęt to musimy też za niego dobrze zapłacić.  Wydaje mi się jednak że rowerzyście na moim poziomie, czyli takiemu który w ciągu roku wyjedzie kilka razy na 2-3 dniowe wypady i może raz zaliczy jakąś tygodniowa wyprawę w okresie maj - sierpień w naszym kraju,  nie jest potrzebny śpiwór za 300-500 zł itp.
Dlatego proponuję w tym temacie podawać przykłady sprzętu który pomimo że nie koniecznie jest z najwyższej półki daje radę, lub takiego który jest markowy ale można go nabyć w rozsądnych pieniądzach.
Ja dla siebie na razie wybrałem:
- namiot -   FJORD NANSEN ANDY II -260 zł, często polecany z dobrymi opiniami,
- śpiwór - ICEBERG PROFI 1 - 65 zł, czytałem dobre opinie jak na sprzęt w tej cenie,
- materac - zakupiłem SURVIVAL 185x70 -26 zł,  NIE POLECAM - trzy z sześciu komór już po pierwszym napompowaniu były rozszczelnione dlatego prawdopodobnie zdecyduję się na FJORD NANSEN TREKKER - 119 zł chyba że ktoś mi poleci coś podobnego w lepszej cenie.
- sakwy - croso big dry - około 210 zł, z tego co czytałem to najtańsze z dobrych.
- bagażnik - jeszcze nie wybrałem jak i jeszcze kilka innych rzeczy dlatego liczę na zainteresowanie tym tematem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
śpiwór - ICEBERG PROFI 1 - 65 zł, czytałem dobre opinie jak na sprzęt w tej cenie,- materac - zakupiłem SURVIVAL 185x70 -26 zł,  NIE POLECAM - trzy z sześciu komór już po pierwszym napompowaniu były rozszczelnione dlatego prawdopodobnie zdecyduję się na FJORD NANSEN TREKKER - 119 zł chyba że ktoś mi poleci coś podobnego w lepszej cenie.
Materac droższy niż śpiwór? Lepiej kup karimatę, a dołóż do śpiwora. Oczywiście w tych pieniądzach zostaje syntetyk, tutaj niestety im cięższy tym cieplejszy.

My home is where my bike is.

RDK

• Gość
Namiot jak najbardziej ok. Moje wrażenia możesz poczytać w wątku o namiotach.
Jak bierzesz crosso sakwy, bierz też dedykowany bagażnik. Są z pewnością inne które się też nadadzą, ale nie znam. Mój posłużył bardzo długi czas, na wielu wyprawach.
Jeśli śpiwór będzie zbyt cienki, to w gruncie rzeczy tylko do wyjazdów w ciepłe kraje. W Polsce, nawet w perspektywie letniej, dobrze mieć coś dobrego i ciepłego. Nawet latem zdarzają się chłodniejsze dni, niekoniecznie spodziewane.

śpiwór - ICEBERG PROFI 1 - 65 zł, czytałem dobre opinie jak na sprzęt w tej cenie,- materac - zakupiłem SURVIVAL 185x70 -26 zł,  NIE POLECAM - trzy z sześciu komór już po pierwszym napompowaniu były rozszczelnione dlatego prawdopodobnie zdecyduję się na FJORD NANSEN TREKKER - 119 zł chyba że ktoś mi poleci coś podobnego w lepszej cenie.
Materac droższy niż śpiwór? Lepiej kup karimatę, a dołóż do śpiwora. Oczywiście w tych pieniądzach zostaje syntetyk, tutaj niestety im cięższy tym cieplejszy.

Postawiłem na  materac a nie na karimatę ze względu na wygodę w spaniu jak i w transporcie (mam na myśli gabaryty). Jak wspomniałem wcześniej zakupiłem podobny materac za 29 zł ale okazał się niewypałem dlatego dalej poszukuję, najodpowiedniejszym z mojego punktu widzenia jest właśnie FJORD NANSEN TREKKER choć nie jest za rewelacyjna jesli chodzi o niski budżet.
Myśle że śpiwór - ICEBERG PROFI 1 powinien zaspokoić moje potrzeby jeśli chodzi o konfort bo jesli mowa o budżecie to jak najbardziej.
Staram się znaleźć kompromis między ceną a jakością.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Namiot - kupiłem FJ Lima III za 200 zł. Skusiła mnie cena. Podróżuję sam więc mam w namiocie sypialnie :). No i do najlżejszych namiot nie należy. Powoli przymieram się do lżejszego, ale w tym sezonie jeszcze z tym klockiem będę podróżował.
Karimata - pierwszą jaką miałem to 2 centymetrowej grubości karimata z demobilu holenderskiej armii. Gruba, duża i ciężka. Cena 30 zł
Śpiwór - przez pierwszy rok używałem to co miałem, czyli starego Alpinusa.
Sakwy - Crosso Dry Big. Bardzo dobry wybór.
Bagażnik kupiłem razem z sakwami. Oczywiście Crosso.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

RDK

• Gość
Ja przez pierwszych kilka lat podróży używałem jakiś śpiwór z takiej niskiej półki cenowej. Przeżyć się dało, ale z pewnością nie chcę do takiego wracać ;) Plus jest taki, że jak kupisz, to po tych kilku-nastu wyprawach się i tak zniszczy, ale będziesz miał w zamian doświadczenie oraz motywację do wymiany na lepszy.

przymieram

Z ciężkim łatwiej przymrzeć ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jeśli chcesz oszczędzić pieniądze i jednocześnie na wadze możesz kupić taki materac:
http://www.aliexpress.com/item/Ultra-light-318g-UL-outdoor-inflatable-cushion-sleeping-bag-pad-outdoor-beach-camping-mat-moisture-proof/1800816029.html

ewentualnie karimatę:
http://www.aliexpress.com/item/New-Camping-Cushion-Outdoor-Mat-Ultralight-Moistureproof-Pad-Lightweight-NH15D006-X/32222414148.html
Mam, wydaje się być dobra, ale poza domem testów jeszcze nie przeszła.

Namiot:
http://www.aliexpress.com/store/product/2015-Hot-Sale-Special-Offer-Outdoor-Fishing-Tent-Barraca-Naturehike-Ultralight-One-Person-Tent-Camping-Waterproof/1665092_32282104143.html

http://www.aliexpress.com/store/product/New-1-Person-Camping-Tent-Double-Layers-Tent-Aluminum-Tent-Orange-Color-NH18A095-D20D/509433_1958208387.html - pomarańczowy jest lżejszy od pozostałych (silikonizowany)

http://www.aliexpress.com/store/product/210T-3Ful-Gear-KODO-3-season-2-layer-1-resident-aluminium-pole-professional-PU-coating-camping/936561_1804541360.html - dłuższy od poprzednich (tamte mają prawdopodobnie 190 cm sypialni, od biedy na 180 cm wzrostu powinno starczyć). Namiot godny zaufania, mam wersję silikonizowaną, która niestety podrożała.

Za ~400 zł można też znaleźć śpiwór puchowy (z 200 g wypłnienia) - moim zdaniem opłacalna inwestycja - jest 3 razy lżejszy i bardziej trwały niż syntetyk.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Do komfortowego spania od maja do października w Polsce ten śpiwór jest zdecydowanie za cienki:/ To już chyba wszyscy powiedzieli wyżej.

http://www.tuttu.pl/spiwory,spiwor-troms-xl-5-c-1-6kg-137-k-3706-5447-p - tego używałem najdłużej i byłem z nim i na Nordkappie i zdobyłem Kazbek, były też majówki, jakieś chatki w listopadzie i zimą. Bardzo uniwersalny jak się wie jak używać. Była też Sycylia w maju. Używam od 2009.

http://www.tuttu.pl/spiwory,spiwor-hamar-xl-1-c-1-6kg-137-k-3711-5454-p - tego używała moja siostra w podobny sposób, ale jako kobieta często ubierala na siebie wszystko co miała. Różnica jest tak, że ten śpiwór jest znacznie większy.

W tych granicach cenowych i parametrowych bym jednak wybierał. Szukałbym jakiejś promocji, bo na pewno będzie się dało jeszcze do maja. Może kupisz nawet Tromsa w fajnej cenie.

Co do namiotu to jeszcze w Decathlonie mają od zeszłego roku coś na normalnych masztach. Sprawdź. Ceny nie pamiętam.

Dream Maker jeśli miałeś na myśli FN a nie FJ to też brałem go pod uwagę ale ostatecznie wybrałem Andy.

Jeśli chcesz oszczędzić pieniądze i jednocześnie na wadze możesz kupić taki materac:
http://www.aliexpress.com/item/Ultra-light-318g-UL-outdoor-inflatable-cushion-sleeping-bag-pad-outdoor-beach-camping-mat-moisture-proof/1800816029.html
Ciekawa alternatywa, ciekawy jestem czy ktoś z forum miał z nim do czynienia a jeśli tak to jakie wrażenia.

Tu jest minimalnie taniej, warto też popatrzeć na zdjęcia ;)
http://www.aliexpress.com/store/product/Emergency-Inflatable-Mattress-Cushion-Outdoor-Beach-Mat-Camping-Sleeping-Bed-Pad-Moistureproof-200cm-x-60cm-75um/538599_1991910846.html

Naprawa ewentualnych przebić też chyba jest łatwa, bo wystarczy zgrzać zapalniczką. Widziałem nawet, że ktoś taki materac skracał.

Myślę, że mógłbyś zostać pierwszym testerem na tym forum :P Więcej informacji można szukać na anglojęzycznych formach. Z tego co kojarzę ktoś coś narzekał na wentyl, ale nie były to chyba jakiś poważny problem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Jeżeli chodzi o bagażnik to stosunek jakość/funkcjonalnośc/cena najlepszy jest dla bagażnika crosso. Tańsze są tylko trochę tańsze (zaoszczędzisz góra 50zł) i za jakiś czas znowu będziesz musiał wydać kasę. Ewentualnie możesz zapolować na używkę Tubusa (spokojnie za 150zl kupisz).
Co do materaca to mam trekkera i mam materac z demobilu wojskowego i chyba nie warto dopłacać do trekkera aż tyle. Choć muszę przyznać że w materacu z demobilu korki są słabe (takie jak w piłkach plażowych a nie zakręcane) to poza tym funkcjonalnie jest to samo. Nawet ławiej spuszcza się powietrze z osobnych komór materaca demobilowego.
P.S. Następny materac to będzie pewnie samopompa (firmowa - bo jedną badziewną już miałem) lub materac z wypełnieniem bo jednak czuć zimno od ziemi nawet latem.
Jak nie masz kasy na śpiwór to bierz ten co masz + dodatkowo polar do spania i/lub bielizna termoaktywna (i tak Ci się przyda). (ja też zawsze brałem jakąś czapkę do spania na wszelki wypadek).

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Dream Maker jeśli miałeś na myśli FN a nie FJ to też brałem go pod uwagę ale ostatecznie wybrałem Andy.

Tak. Miałem na myśli Fjorda N. :)

Quote from: worek_foliowy on Today at 18:44

Ciekawa alternatywa, ciekawy jestem czy ktoś z forum miał z nim do czynienia a jeśli tak to jakie wrażenia.

Ja tam w workowe pomysły bym się nie pchał ;) :D

Quote from: Dream Maker on Today at 18:34

przymieram

Z ciężkim łatwiej przymrzeć ;)

Oj tam, oj tam ;)

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Namiot - kupiłem FJ Lima III za 200 zł.
Wracając jeszcze do Limy to gdzie kupiłeś w takiej cenie bo z tego co wypatrzyłem na allegro to Lima II jest po 260 zł a III znalazłem powyżej 400 zł. Za 200 zł to pewnie i ja bym się skusił. :)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Kolego Worku  :D jak można koledze polecać rzeczy kompletnie nie sprawdzone wątpliwego producenta.
Co do śpiwora na maj-sierpień z powodzeniem używam FN Finmark, bywają na Allegro w niezlej cenie, trzeba śledzić.
Materace FM Trekker mają wiele złych opinii, często tracą szczelność. Może trafiłem na dobrą partię ale używam dwie sztuki już cztery lata. Wielką zaletą jest mała objętość po spakowaniu.
Co do wygody spania, rzecz gustu. Dla mnie na 3+,
Bagażnik polecam Crosso lub Massload.

« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2015, 21:26 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Ktoś musi przetestować :D Jeśli chce się mięć pewność, że nie pęknie to trzeba brać karimatę. Trekker jest dwa razy cięższy, nawet nie ma się co zastanawiać ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?