Autor Wątek: 2 rowery w ramach jednego bagażu sportowego - Ryanair - dobry trik czy ryzyko?  (Przeczytany 4989 razy)

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Witam,

Chcemy we dwoje lecieć do Irlandii z rowerami linią Ryanair.
Na lotnisku w Bydgoszczy w dziale informacyjnym przewoźnika otrzymałem informację, że rower można przewieść o łącznej wadze do 30 kg w ramach przewozu sprzętu sportowego.
Zapytałem się czy można przewieść dwa rowery w jednym kartonie jeżeli oczywiście nie przekraczając wagi 30kg jako sprzęt sportowy. Panie nie potrafiły odpowiedzieć na to pytanie.
Czy ktoś ćwiczył taki patent?
Pozdrawiam
Tomek

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
A jak zmieścisz dwa rowery do jednego kartonu? Nie bardzo to widzę.

Wręcz przeciwnie, po przylocie do Keflaviku spotkaliśmy zjazdowca który spakował jeden rower do dwóch kartonów. Nie wiem jak płacił.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Na pewno jest jeszcze limit rozmiarów. Zmieścisz się?

Jeśli regulamin mówi "sprzęt sportowy", to powinno się dać. Jeśli natomiast napisane jest "rower" to jednoznacznie wskazuje pojedynczą sztukę. Ryzyko na pewno jest, ale jak sprawdzisz, to inni na pewno będą Ci wdzięczni :D

Offline Mężczyzna deerrr

A jak zmieścisz dwa rowery do jednego kartonu? Nie bardzo to widzę.

Znalazłby się taki karton. Nigdzie nie jest podany rozmiar kartonu. Pytałem o to w punkcie, Oni tego nie wymagają.

W ich regulaminie zamieszczonym na stronie są jakieś błędy z tłumaczeniem. Wrzucam link:
http://www.ryanair.com/pl/warunki-dotyczace-podrozy/regulations-checkedbaggage/
To może być niezła furtka, gdyż sprawa jednego roweru to 450 zł. Chyba gra warta świeczki...

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Takie przedmioty (...) mogą jednak być przewożone w luku samolotu poza dopuszczalnym osobistym limitem bagażu rejestrowanego po uiszczeniu dodatkowej opłaty w wysokości 50 £/50 € za sztukę za lot w jedną stronę

Chyba już jasne?

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna deerrr

Chyba już jasne?

Gdybym był prawnikiem to bym się kłócił. Można to interpretować jako jedną sztukę sprzętu sportowego... :)

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012

To może być niezła furtka, gdyż sprawa jednego roweru to 450 zł. Chyba gra warta świeczki...

No to Wizzair jest/był sporo tańszy. 30euro chcieli w maju.

Znalazłby się taki karton. Nigdzie nie jest podany rozmiar kartonu. Pytałem o to w punkcie, Oni tego nie wymagają.

Nie?

"W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo pasażerów linie lotnicze Ryanair nie przyjmują do przewozu sztuk bagażu o wadze powyżej 32 kg lub o wymiarach przekraczających łącznie 81 cm wysokości, 119 cm szerokości i 119 cm głębokości. "

Mnie Pani na lotnisku mówiła, że po prostu musi przejść przez ten otwór po którym zjeżdża po zważeniu. Na stojąco nie dało rady. Pochyliłem i przeszedł ;)

Ten twój karton to jakiś gigant. Mój ledwie zmieścił rower i część bagażu, bo reszta poszła do pękającego w szwach i ważącego tonę "podręcznego", czyli sakwy.

Co zamierzacie zrobić z resztą bagażu?

Moim zdaniem jest duże ryzyko, że wam nie przejdzie taka kombinacja. Ale próbować można.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Mnie przede wszystkim zastanawia, jak zamierzasz zmieścić się w 30 kg z dwoma rowerami. Karton, zwłaszcza tak wielki, waży kilka kilogramów. Do tego musisz jakoś te rowery zabezpieczyć, żeby nie obijały się o siebie. Mój rower MTB z kartonem waży ponad 20 kg.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Mnie przede wszystkim zastanawia, jak zamierzasz zmieścić się w 30 kg z dwoma rowerami. Karton, zwłaszcza tak wielki, waży kilka kilogramów. Do tego musisz jakoś te rowery zabezpieczyć, żeby nie obijały się o siebie. Mój rower MTB z kartonem waży ponad 20 kg.

Dokładnie, mnie się udało zmieścić w standardowym kartonie rowerowym (rozkręcamy kierownicę i przednie koło), a do środka wrzuciłem tylko 2/3 namiotu, karrimatę, parę rowerowych akcesoriów (błotnik i bidon) i całość ważyła 12,8kg.

Obawiam się, że waga zweryfikuje twoje plany.

Co do maksymalnych wymiarów bagażu ryanair. Nikt mi tego na trasie Kraków-Sycylia nie sprawdzał. wiadomo, że w takich wymiarach to goła rama by mi się nie zmieściła...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Ile kosztuje wysłanie kurierem do innego kraju w Europie?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
TNT, wysyłka na terenie Europy,  przykładowy przewóz kartonu dzisiejszego dnia. Karton 30 kg, wymiary 120/100/15
Economy Express, paczka na miejscu 18 lut 2015   
303,75PLN
Cena netto.
Musisz posiadać konto / nr klienta / zaprzyjaźnioną firmę, która Ci to wyśle.

Offline Mężczyzna deerrr

Nie?
"W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo pasażerów linie lotnicze Ryanair nie przyjmują do przewozu sztuk bagażu o wadze powyżej 32 kg lub o wymiarach przekraczających łącznie 81 cm wysokości, 119 cm szerokości i 119 cm głębokości. "
Również o tym myślałem, ale z doświadczeń innych forumowiczów i książek myślę tak jak Anghan. Wiele ludzi używa standardowych kartonów rowerowych (mają wymiary 130x80x20) Wówczas ściągają kierownicę i przednie koło. Podobno w większości przypadków nikt się nie czepia o te 11 cm. Abym się zmieścił w karton o długości 119 cm musiałbym dodatkowo ściągać tylne koła, bagażniki i nóżki, a wówczas karton musi być szerszy aby pomieści koła obok. Z takimi kartonami jest problem 

Mnie Pani na lotnisku mówiła, że po prostu musi przejść przez ten otwór po którym zjeżdża po zważeniu. Na stojąco nie dało rady. Pochyliłem i przeszedł ;)
Jaką linią leciałeś?

Ogólnie przedstawię Wam mój pomysły na tani przewóz:

1. Mniejsza ilość pracy - większe ryzyko - nadane jako jeden bagaż sportowy
Załatwiam dwa typowe kartony rowerowe 130x80x20 i spinam je razem dużym zszywaczem tapicerskim - duże miedziane zszywki. Dodatkowo owijam całość taśma pakową (dla wzmocnienia). Pakuję do nich rowery zdejmując tylko kierownice i przednie koła. Rowery ważą 12 i 14 kg co daje 26 kg. Do 30 kg dorzucam lekkie bagaże, które zajmują dużo miejsca (odzież). Resztę rzeczy zabieram jako bagaże podręczne. Na koniec całość owijam czarnym streczem.

2. Większa ilość pracy - mniejsze ryzyko - bagaż rejestrowany
Załatwiam dwa typowe kartony rowerowe 120x80x20 (również takie są) i spinam je razem dużym zszywaczem tapicerskim - duże miedziane zszywki. Dodatkowo owijam całość taśma pakową (dla wzmocnienia). Pakuję do nich rowery zdejmując kierownice, przednie koła, tylne koła, bagażniki i stópki.  Reszta analogicznie jak w pomyśle nr 1. Całość nadaję jako bagaż rejestrowany. Oni wymagają 119 cm, ale chyba nie będą się czepiać o 1cm.

Jeśli macie jakieś uwagi to piszcie. Konstruktywna krytyka mile widziana :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum