Autor Wątek: Idealna liczba zdjęć w galerii  (Przeczytany 2478 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Idealna liczba zdjęć w galerii
« 15 Lut 2015, 22:00 »
C...
« Ostatnia zmiana: 14 Cze 2021, 03:17 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Idealna liczba zdjęć w galerii
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Lut 2015, 22:14 »
widzę, że lubisz statystyki. Podepnij sobie google analitycs pod picasę (tylko od razu zmień UA na wyższy numerek, bo inaczej nastąpi spam refererów)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Lut 2015, 22:20 »
Uważam, że inaczej należy traktować wycieczkę, a inaczej wyprawę. Zdjęcie z dłuższego wyjazdu mają szanse być mniej monotonne, więc ich większą liczba nie musi nudzić.

Około 100-200 w relacji z wyprawy uważam za optimum. Dla jednodniowej 10-30..? Dużo jednak zależy od tego gdzie i jak jedziemy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 15 Lut 2015, 22:36 »
Ciekawa obserwacja, ale mnie takie wnioski akurat nie przekonują. U mnie bardziej sprawdza się obserwacja, że serwisy, które w miarę czytelny sposób prezentują całą galerie generują losowe wyniki.

Taki Flickr prezentuje zdjęcia w sporym powiększeniu i często ludzi klikają chyba tylko to co spodoba się w miniaturce, choć na full screen może być blado. No i może być też na odwrót.

Ilość zdjęć w galerii zależy od mojego osobistego odczucia ile ich chciałbym pokazać i opisać. Z 2-3 tygodniowego wyjazdu zwykle jest to liczba około 120-140 fotografii. Zdarza się też, że wklejam tylko połowę, bo pogoda nie spasowała itp. Staram się by zdjęcia były w miarę różnorodne, a jak mi to wychodzi to lubię podyskutować.

Gdybym miał przygotować silny reportaż z wyjazdu to pewnie skończyłbym na 10-15 zdjęciach. Wszystko zależy i nie kierowałbym się statystykami. Po co odbierać sobie przyjemność z stworzenia własnej fotograficznej wizji ;) No chyba, że ktoś ma TAKIE STATY, że kręcący się dynamicznie licznik sprawia olbrzymią przyjemność ;)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 15 Lut 2015, 22:59 »
Trzeba też IMO rozgraniczyć - ile zdjęć zostawić sobie na pamiątkę, a ile faktycznie zaciekawi innych ludzi. Trzeba mieć świadomość, że niektóre klatki stanowią wartość dla nas, bo my tam byliśmy i pamiętamy, ale dla widza nie będą miały wartości.
Zależy też kto jest targetem. Jeśli przypadkowy widz z portalu społecznościowego - może warto skusić go kilkoma chwytliwymi fotkami. Jeśli wrzucamy relację np. tu na forum, gdzie ludzi to jara - nawet 300 fotek jest do przełknięcia, o ile są na prawdę ciekawe i przemyślane.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 15 Lut 2015, 23:07 »
Około 100-200 w relacji z wyprawy uważam za optimum. Dla jednodniowej 10-30..? Dużo jednak zależy od tego gdzie i jak jedziemy.

Ja bym ciął jeszcze bardziej. Jeśli galeria ma być swego rodzaju prezentacją dla ogółu, nie zaś zasobem wiedzy tylko dla bardzo zainteresowanych, to nawet przy wyprawie dookoła świata nie przekraczałbym 120 sztuk.

Z jednodniowej wycieczki nie więcej jak 10-12, natomiast przelicznik jedno zdjęcie na dzień wypadałby przy wyjazdach trwających miesiąc.

Resztę można już interpolować ;)

Trzeba też IMO rozgraniczyć - ile zdjęć zostawić sobie na pamiątkę, a ile faktycznie zaciekawi innych ludzi.

Często jest jeszcze grupa zdjęć, które można wykorzystać do innych celów. Ot, chociażby sfotografowaliśmy jakiś istotny obiekt architektoniczny bądź geograficzny, który nie ma ilustracji w Wikipedii.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 16 Lut 2015, 08:15 »
Około 100-200 w relacji z wyprawy uważam za optimum. Dla jednodniowej 10-30..?
W pracy przy kanapkach oglądam każdą galerię od deski do deski, a takie po 200 zdjęć nie są rzadkością. Jak jeszcze jakiś opis do zdjęć, to jest całkiem git.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 16 Lut 2015, 09:33 »
Daję radę obejrzeć mniej więcej do 200, 250 zdjęć (o ile zdjęcia sie nie powtarzają itp i galeria jest ciekawa) z dłuższego wyjazdu. Jeżeli są opisy, bez opisów nie oglądam więcej nigdy niż kilku fotek.
Jeżeli galeria jest bardzo ciekawa, a zdjęć sporo, więcej niż 250, to dawkuję sobie to na dwa razy.
Jakimś sposobem jest dzielenie galerii na części, tak jak to robi marg.

Niestety sama tez mam problem z selekcją. Ale mam osobne galerie robali i zielska, którymi staram się nie przynudzać ogólnodostępnie:)

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 16 Lut 2015, 11:01 »
Tak do setki oglądam, najchętniej z opisami. Jak jest więcej to staram się wybiórcze jeśli coś mnie interesuje.
Powyżej 200 omijam szerokim łukiem....no chyba, że tematycznie mnie jakoś bardzo ciekawi :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

RDK

• Gość
« 16 Lut 2015, 13:27 »
nawet przy wyprawie dookoła świata nie przekraczałbym 120 sztuk.

Przeglądając taką galerie pomyślałbym. że jak na taki wyjazd, jest bardzo uboga (chyba, że okrążałbyś ja w ciągu 1-4 dni)  ;)

Aktualnie staram się trzymać do 20 zdjęć z ciekawszych dni i do 10 z nudniejszych. Nie lubię galerii zbiorczych z wyprawy bez podziału na dni. Choć ułatwiają obejrzenie zdjęć na raz, zatraca się przy tym zatraca się indywidualność każdego dnia. Poza tym, przy rozbiciu na dni łatwiej jest oglądać galerie, które są w sumie dość obszerne.

mam osobne galerie robali

Z chęcią bym pooglądał :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum