Autor Wątek: Przyzwoity rower na 26" ze sklepu?  (Przeczytany 3984 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Przyzwoity rower na 26" ze sklepu?
« 17 Lut 2015, 21:17 »
Hej,

Szukamy nowego roweru dla Kachy. Sprawa pilna bo obecny pojazd ledwo zipie. Jako że oboje wybitnie nie mamy czasu, składanie własnoręczne nie wchodzi w grę.

Ma to być rower codzienny z opcją wycieczkową, więc:
  • koła 26" bo mamy sporo dobrych opon, a nawet zapasowe koła w standardzie,
  • rama alu z mocowaniami na bagażnik,
  • osprzęt klasy Alivio/Deore,
  • hamulce V-ki ale jak się nie da to tarcze przeżyjemy ;)

Czy jakiś producent jeszcze robi takie rzeczy, czy wszyscy poszli w 29", 27,5" i inne wynalazki, zaś standard 26" traktują jako możliwość wciśnięcia osprzętu Tourney 7s za cenę Deore?

Nie zawracałbym głowy, ale przejrzałem ofertę kilku znanych firm i nie znalazłem ani jednego przyzwoitego roweru.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Rok temu znajomej szukałem roweru na 26" i to co jest w obecnej ofercie to nie nadaje się do niczego. Najlepiej popytać o stare modele z 2013 roku. Wtedy mi w oko wpadła Merida Matts TFS.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Przyzwoity rower na 26" ze sklepu?
« 18 Lut 2015, 09:25 »
A jaki rozmiar ramy i jaki poziom cenowy?
Coś by się może znalazło, w sumie największy problem to z otworami pod bagażnik :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 18 Lut 2015, 10:13 »
Przed tarczami IMO nie ma się co bronić (chyba, że z tyłu jeśli z bagażnikiem by przeszkadzały). Działają niezawodnie w zimie (obręcze zdarza się, że się oblodzą i d*) no i bez porównania wytrzymałość cieplna na zjazdach. Mechaniczne wychodzą podobnie w utrzymaniu, bo klocki 2 razy droższe, ale trzymają ponad 2 razy dłużej, także  ;D

Pewnie zostanę tu ojechany za B'Twin, ale serio, połowa forum (w tym ja) jeździ na ramie Accenta, który nie jest jakąś mega wybitną marką i nikt nie sika na widok logo Accent. A moja towarzyszka męczy ramę MaGnuma, więc...

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-500-id_8293150.html#anchor_ComponentProductFeatures

Czemu nie? Tylko te marne hamulce do wymiany. A tak rower jest, jest złożony i problem z głowy. W 1500 z wypicowaniem się zmieści ;)

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 18 Lut 2015, 11:25 »
Emes, ile chcecie wydać?  Kilka lat temu też miałam taki sam dylemat, mało czasu i potrzeba kupna roweru bez składania. Kupiłam wtedy Centurion Backfire 300 -> klik
Na pewno 2000zł nie kosztował, była jakaś promocja i coś w okolicach 1500 zapłaciłam. Otwory na bagażnik ma i V-ki.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 18 Lut 2015, 11:27 »
Wtedy mi w oko wpadła Merida Matts TFS.

Ta Merida wygląda bardzo dobrze, tylko już niewiele zostało. Szukam.

A jaki rozmiar ramy i jaki poziom cenowy?

Rama 17", cena do 2500zł.

Pewnie zostanę tu ojechany za B'Twin, ale serio, połowa forum (w tym ja) jeździ na ramie Accenta, który nie jest jakąś mega wybitną marką i nikt nie sika na widok logo Accent.

Nie mówię nie, tylko po prostu nie wiem czego się spodziewać. Ramę akurat chciałbym dobrą, żeby była "na zawsze". Czy to, że nie widzę w decathlonowych ramach otworów na bagażniki, to tylko złudzenie?

PS: Żadne 10s nie wchodzi w rachubę. Najchętniej brałbym 8s ale wiem, że to już wydumane oczekiwania ;)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 18 Lut 2015, 12:37 »
Szukaj serwisu, gdzie składają rowery, może tam jakąś ramę pod 26 znajdziesz i ci złożą co tylko zechcesz. Albo jeszcze opcja zakupu czegokolwiek (dawca ramy) z allegro np i wymiany części zużytych.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 18 Lut 2015, 13:31 »
Ja rok temu w czerwcu kupiłem w Authora Kinetic 2013 (po wykorzystaniu bonu koszt kosztował jakieś 1500zł). Miałem bardzo podobne wymagania. Trzeba było szukać raczej wśród modeli męskich i potem sklep pozwolił mi wymienić siodełko, bo reszta mojej Gosi pasowała. W Kirgistanie konstrukcja się świetnie sprawdziła, choć bałem się o koła (niepotrzebnie). Ale w sumie jechała na nim kobieta i lżejszy bagaż.

Obserwowałem w sklepie - http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-26/author/basic-2014

widzę, że w tych wymaganiach jest jeszcze Basic.

Jeśli chodzi o składanie roweru to znam człowiek, który składa piękne maszyny na stalowej ramie i co najważniejsze sam jeździ. (KRAKÓW)

Współczuję... to samo miałem rok temu i denerwowałem się strasznie. Problemem nawet nie jest to, że jest mało rowerów 26", ale wogle rowerów z możliwością montaży bagażnika. Z przodu... zapomnij. Z tyłu... nawet w tanich małowyczynowych crossach naszej rodzimej firmy KROSS znikają otwory montażowe na bagażnik :/

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 18 Lut 2015, 14:03 »
A może używka?
http://allegro.pl/rower-gorski-na-ramie-bambusowej-bambike-kola-26-i5085730247.html

Rama lepsza niż stalowa bo nawet nie trzeba szukać chłopa ze spawarką tylko wystarczy zabrać ze sobą wikol, a w przypadku poważniejszych awarii można wystrugać potrzebny element za pomocą scyzoryka. Otwory pod bagażnik łatwo wywiercisz zwykłym wiertłem ;)
Tak na poważnie to chyba bym szukał używki, bo w sklepach rzeczywiście same 29ki lub byle jakie 26ki
Jeżdżę aby jeść.

• Wyprawy młodej pary
« 18 Lut 2015, 14:07 »
Ramę akurat chciałbym dobrą, żeby była "na zawsze"
Rama alu, to na jakieś 10 lat. (Zależy jak się jeździ). Z resztą potem taki obdarciuch powycierany, za rama to raptem 400zł, więc nie ma co tu szaleć, że jakaś będzie na zawsze ;)
Tym niemniej chwalą się, że dają dożywotnią gwarancję na te ramy. Nie wiem w czym miałyby być gorsze od innych tej klasy.

No i otwory pod bagażnik są - i górne i dolne podwójne. Także nie ma problemu z bagażnikiem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Lut 2015, 14:27 »
do ramy szczególnie bym się nie przywiązywał, jeden z tańszych elementów.
Ostatnio sam się bawiłem w składanie sprzętu na 26", ale bez większych kompromisów, więc niestety dobiłem prawie do 4k ;)
Tyle, że połowa tej kwoty to amortyzator i komplet kół z oponami.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 18 Lut 2015, 14:47 »
To moje największe zaskoczenie ostatniego czasu. Producenci wychodzą z 26", zostawiając jedynie najtańsze modele. Jeszcze niedawno choćby opony MTB były 26" i kilka ciekawostek w nowych rozmiarach. Teraz środek ciężkości się przesunął i na siłę wypychają 26. No nie podoba mi się to.
Przykład - Author hardtaile. Dostępność modeli w roku 2015:
26" - 4 modele w przedziale 900-1200 zł.
27,5" - 13, 1550-16500 zł
29" - 9, 2000-13000 zł     

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 18 Lut 2015, 15:14 »
Nie śledzę segmentu MTB i też mnie to zaskoczyło, że 26 cali tak szybko znika z rynku.
Jakoś trzeba nakręcać popyt :) 26" mieli wszyscy więc trzeba było wymyślić coś, żeby ludzie musieli kupić nowe rowery. Do 29" nie wszyscy byli przekonani więc zrobili 27,5" :D. Utrzymywać trzeci standard (26") po prostu się nie opłaca producentom opon, kół i ram.
Jeżdżę aby jeść.

• Wyprawy młodej pary
« 18 Lut 2015, 15:39 »
Na szczęście w segmencie średnioniskim nadal da się wyposażyć. O gotowe rowery może nie tak łatwo, ale ramę 26" łatwo kupić. Amortyzatory i koła nadal mają się całkiem dobrze. Tragedii nie ma.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum