Autor Wątek: Przyzwoity rower na 26" ze sklepu?  (Przeczytany 3983 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: Przyzwoity rower na 26" ze sklepu?
« 22 Lut 2015, 02:14 »
yyy? Chyba każda normalna pompka ma za zadanie otworzyć zaworek (popchnąć), a potem pompować, nie odwrotnie.

Tak, ale musi jeszcze pokonać opór zaworka, który (na ile mi się wydaje) jest większy w schraederach. Gdyby otwierała go całkowicie, powietrze wypychałoby tłok w pompce.

Czyżbym się mylił?

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 22 Lut 2015, 08:00 »
Przy składaniu nowych kół zrezygnowałem z presty na rzecz samochodowych. Tak wg mnie jest wygodniej.

Ja też przeszedłem na auto. Wygodniej, jeden drobiazg (przejściówka) mniej do wożenia.

presta fajniejsza, bo lepiej trzyma

To chyba jakiś mit, nie zauważyłem żadnej różnicy. Żeby nie było - porównywałem ten sam typ dętek Schwalbe.

Gdyby otwierała go całkowicie, powietrze wypychałoby tłok w pompce.

A w preście nie otwierasz zaworka całkowicie podczas pompowania? I wypycha tłok?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 22 Lut 2015, 09:52 »
Schodzi powietrze, jak ma się gówniane dętki, a nie wentyl samochodowy :P
W takim razie porządne dętki samochodowe są droższe :P
Nie porównywałem konkretnych modeli, ale na przestrzeni różnych rowerów i różnych dętek mam wrażenie, że presty zawsze wolniej puszczały.
Bo żeby po pół roku dało się na rowerze jeździć - z prestą w szosówce mi się to przydażyło. Z samochodowym nie.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 22 Lut 2015, 10:32 »
Z mojego podwórka:

Wywiązała się dyskusja czy lepszy jest Windows czy Linux (pomiędzy zwolennikami tych systemów)

;D

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 22 Lut 2015, 10:41 »
U mnie wybór jest prosty. Nie mam siły, żeby napompować koło zwykłą pompką, poza tym - nawet jak wytężę muskuły - z nieznanych mi przyczyn moje próby pompowania kół zazwyczaj kończą się jeszcze większym flakiem. Przy przewozie roweru samolotem spuszczam tylko troszkę powietrza z kół, żeby móc potem dojechać do pierwszej stacji benzynowej :) Są niby przejściówki, ale zapewne zaraz bym takową zgubiła.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 22 Lut 2015, 10:45 »
Nie ma się co spierać, żaden system nie ma jakiś przeważających zalet czy wad.
Oba współistnieją na rynku i mają się dobrze.
Ja wybrałem prestę, tak mi zostało po szytkach ze szosówki. :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 22 Lut 2015, 11:59 »
Żeby złamać prestę, to trzeba pompować jak debil i w ogóle nie uważać pod jakim kątem jest pompka itp. Wiem, bo pierwszy raz pompowałem jak debil ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Też chyba kiedyś złamałem prestę, choć było to tak dawno, że już nawet nie jestem pewien. Drugi raz już się nie łamie, bo wie się, że należy zachować minimum uwagi i nie szarpać na oślep.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta kaha

• Dusza towarzystwa - szalona imprezowiczka.
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 23.05.2011
« 23 Lut 2015, 08:54 »
To może i ja zabiorę głos w kwestii roweru :) Przede wszytskim dziękuję bardzo za podpowiedzi, wybór roweru to w końcu niełatwa sprawa... Ale Dexter jest już w drodze! Może jakaś wiosenna wyprawka? :)

Patrzę i nie wiem, czy to się dzieje naprawdę... (juanita_hawaii)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 23 Lut 2015, 09:13 »
Może jakaś wiosenna wyprawka? :)
  Będzie ;)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 23 Lut 2015, 12:47 »
U mnie wybór jest prosty. Nie mam siły, żeby napompować koło zwykłą pompką, poza tym - nawet jak wytężę muskuły - z nieznanych mi przyczyn moje próby pompowania kół zazwyczaj kończą się jeszcze większym flakiem. Przy przewozie roweru samolotem spuszczam tylko troszkę powietrza z kół, żeby móc potem dojechać do pierwszej stacji benzynowej :) Są niby przejściówki, ale zapewne zaraz bym takową zgubiła.
Janus - zgaduję, że nie dociskasz pompki do wentyla i powietrze spuszczasz zamiast pompować.
Jest też ryzyko że ruszasz za mocno wentylem i dętka w miejscu łączenia może zrobić się dziurawa.
Raz asystowałem żonie w łataniu dętki i widziałem jak pompowała (chciała się nauczyć). Gdyby nie odpowiednia pompka, to byłoby dużo ciężej, więc wyobrażam sobie męki :D

Proponuję pompkę z wężykiem oraz nakręcaną końcówką na wentyl. Wyeliminuje to wyginanie się wentyla podczas pompowania oraz potrzebę dociskania pompki do wentyla. Wystarczy wtedy, abyś znalazła nieco siły na pompowanie.
Do 3 barów pompowanie to sama przyjemność - idzie niesamowicie lekko. Do 6 barów nie wymaga dużej ilości siły a powyżej czuć opór, ale też nie jest źle :-)

Powyższe kryteria spełnia Topeak race rocket HP.
Obsługuje dwa standardy wentyli - zarówno samochodowy jak i presta.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 23 Lut 2015, 13:34 »
Dzięki za odpowiedź, Freud. Pisząc o braku siły miałam oczywiście na myśli końcówkę pompowania, nie sam początek ;) Do stacji benzynowej przecież i tak trzeba jakoś dojechać. Ale rzeczywiście zdarza mi się spuszczać powietrze zamiast pompować. Moja pompka ma jakieś dziwne elementy ruchome i nigdy nie wiem, co z nimi zrobić ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Lut 2015, 14:06 »
Tak, ale musi jeszcze pokonać opór zaworka, który (na ile mi się wydaje) jest większy w schraederach. Gdyby otwierała go całkowicie, powietrze wypychałoby tłok w pompce.Czyżbym się mylił?
U mnie pompka otwiera zawór całkowicie, zarówno w auto jak i w presta. Inaczej to byś się namachał....

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 23 Lut 2015, 14:41 »
U mnie pompka otwiera zawór całkowicie, zarówno w auto jak i w presta. Inaczej to byś się namachał....

Racja, przemyślałem to. Żyłem zatem w błędzie  :icon_smile2:

Moja pompka ma jakieś dziwne elementy ruchome i nigdy nie wiem, co z nimi zrobić ;)

Pokażesz zdjęcie głowicy pompki?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum