Autor Wątek: Taśma antyprzebiciowa  (Przeczytany 3029 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Taśma antyprzebiciowa
« 19 Lut 2015, 13:45 »
Hej. Odkąd wjechałem w sterczący z ziemii odłamek noża tapicerskiego, wolę częściej zmieniać tańsze gumy, niż wyłożyć na jedną długowieczną. No ale z tanimi gumami to jest taki problem, że wkładki antyprzebiciowej albo wcale nie ma, albo jest taka sobie. No i opony w wersji bez wkładki są tańsze.

Czy takie wkładki mają sens?
Tworzywowa Zefal:
http://allegro.pl/tasma-antyprzebiciowa-zefal-z-liner-29x34mm-kpl-i5093173300.html
Z włókna aramidowego, Panaracer:
http://allegro.pl/tasma-antyprzebiciowa-panaracer-flataway-29-x40mm-i5068362970.html

1) Czy takie wkładki nadają się do przekładania z opony do opony? Ile są w stanie przeżyć?
2) Czy są skuteczne? Marathon Plus ma 5mm wkładkę, a tu są cieńsze.
3) Czy można takie wkładki zrobić samemu po taniości, np. kupując jakiś materiał ze szpuli i bez metki "rowerowe"?

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Odp: Taśma antyprzebiciowa
« 19 Lut 2015, 14:05 »
Ta wkładka to chyba do tego aby ją stosować z lepszymi/droższymi oponami, aby jeszcze bardziej zabezpieczyć dętkę przed przebiciem.
Stosowanie wkładki za 75 zł z oponą Kendy za cztery dychy to jak dla mnie dziwny pomysł.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

blondas

• Gość
« 19 Lut 2015, 16:25 »
Mój znajomy używał tych taśm w połączeniu z oponami mtb.
Działa, ale nie jest pozbawione wad. U niego co jakiś czas taśma przecierała dętkę. Przy wymianie zdarzało się, ze z opony wyciągał szkło które dzięki taśmie nie przebijało dętki. Jakaś tam sprawność tego jest, ale czy warto? Chyba zależy od tego gdzie się jeździ.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Lut 2015, 16:39 »
za tą kwotę masz podstawowego marathona, który pociągnie kilka razy dłużej niż zwykła tania opona.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 19 Lut 2015, 16:48 »
U mnie się to nie sprawdziło. Być może nieprecyzyjnie przyciąłem na długość, być może niedokładnie ułożyłem, ale zwłaszcza o to drugie nie jest trudno. To, że taśma przy pompowaniu przynajmniej trochę się przesunie jest bardzo prawdopodobne. W każdym razie tak się stało i ze dwa razy po prostu przecięło mi dętkę. Po 3 dniach wyrzuciłem.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 19 Lut 2015, 17:37 »
Silvertape rulez.

• Wyprawy młodej pary
« 19 Lut 2015, 21:42 »
W moc antyprzebiciową srebrnej taśmy, to nie uwierzę :lol: Są pewne granice.
wkładki za 75 zł z oponą Kendy za cztery dychy to jak dla mnie dziwny pomysł.
Liczyłem na patenty DIY i zrobienie wkładki po taniości, albo chociaż na przekładanie z opony do opony.

taśma przy pompowaniu przynajmniej trochę się przesunie
Ta kewlarowa jest z klejem. Rozumiem, że taka tworzywowa cięła dętki.
za tą kwotę masz podstawowego marathona, który pociągnie kilka razy dłużej niż zwykła tania opona.
A te niższe wersje Marathona są podobnie trwałe? Żeby opona za ~100zł mi się zwróciła, to musi przejechać ponad 10 000 km
Marathon 28 Green Guard Reflex nie waży dużo więcej od Kendy Kwest, a w sumie wkładka pewnie lepszej jakości, no i 67TPI też kusi.

Jaka jest różnica w przebijalności Plusa vs Green Guard? Warto dokładać 100g i parę złotych?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Lut 2015, 21:55 »
mój stary green guard był początkowo katowany na wyprawach, a teraz jeździ po mieście. Bikestats pokazuje 20k km, a przejechała więcej, bo kiedyś nie jeździłem z licznikiem. I teraz wypadałoby ją zmienić. Przebiłem ją dopiero raz i to niedawno.
No i stówki ona nie kosztuje, trochę mniej, za 80zł upolujesz.

O tym podstawowym marathonie można mówić dużo. Nie jest zbyt przyczepny, ani lekki, ani tym bardziej "szybki". Za to jest dość trwały i "nieprzebijalny".

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 19 Lut 2015, 21:58 »
Zwykły Marathon raczej zaczyna się przebijać dopiero pod koniec życia. Ponad 10 000 spokojnie przejedzie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 19 Lut 2015, 22:09 »
W moc antyprzebiciową srebrnej taśmy, to nie uwierzę :lol: Są pewne granice.
Jesteś człowiekiem małej wiary. Zadziałało jak najbardziej. A Schwalbe przebiłem tylko raz ale wkładka wylazła już na wierzch.

• Wyprawy młodej pary
« 19 Lut 2015, 22:31 »

Jestem wierzącym Pastafarianinem, ale wiarą nie zaprzeczam faktom :P W taśmę wierzę, ale nie w antyprzebiciowość. :P

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 19 Lut 2015, 22:50 »
Mam gdzieś takie wkładki oddam za 2 dobre piwa ;)
Znajomy na nich jeździł i tak jak pisał blondas po kilku tyś km przecierają dętkę. Ale przebić ich od strony opony praktycznie nie idzie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 19 Lut 2015, 22:51 »
A te niższe wersje Marathona są podobnie trwałe? Żeby opona za ~100zł mi się zwróciła, to musi przejechać ponad 10 000 km
Na przednim kole mam marathona z przebiegiem 22800km i kilka tysięcy jeszcze planuję na nim zrobić. Na tylnym kole marathon przejechał ca. 16.000km, potem zmieniłem na kolejnego, bo bieżnik był już trochę płytki.
Z tego z sakwami co najmniej 1/3.
Gumy nie złapałem ani jednej.

• Wyprawy młodej pary
« 19 Lut 2015, 23:12 »
To zamyka dyskusję ;D Dzięki Borafu.

Symfonian - Jak będę kiedyś jechał przez okolicę, to mogę te piwa dać. Pokombinowałbym z tym, żeby dojechać stare opony, które się przebijają byle czym (przy płytkim bieżniku byle co wpuszczają) ;) Przy odrobinie szczęścia, jak trasa przypasuje, to może w te wakacje będę w okolicach ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Lut 2015, 23:17 wikrap1 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum