Czy jest możliwość ominięcia drogi wojewódzkiej "16" pomiędzy: Ełk-Orzysz-Mikołajki-Mrągowo ?
Czy ewentualnie znajdzie się ktoś tak miły ( chyba najlepiej z Trójmiasta ) i "łopatologicznie" wytłumaczy mi i pokaże jak wyznaczać trasę i ślad a następnie jak przesłać go do urządzenia ?
Pochodzę z tamtych stron - Reszel. Czy Mrągowo jest Twoim docelowym punktem /nie warte zachodu dla rowerzysty/? W tym terenie jest tyle pięknych szutrowo-asfaltowych dróg lokalnych, że ja bym 'asfalt wojewódzki' omijał. Bardziej idź na spontan, na pewno nie zabłądzisz. Np. od Mikołajek jedź na Jore Wielką, wzdłuż jez. Tałty - piękne widoki jeziora z wysokiego brzegu. Jakbyś podał swe orientacyjne miejsca w których chcesz być oraz w jakim czasie, to bym Cię w czasie tej wycieczki poprowadził. U mnie, miedzy Mrągowem a Reszlem /przepiękne miasteczko/ mógłbyś zanocować /Warmshowers - namiary/. Kup, jak będziesz na miejscu na Mazurach, mapę papierową pt. Wielkie Jeziora Mazurskie. Ona na miejscu Cię poprowadzi.http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1362.0
Cytat: maciek.klenczon w 21 Lut 2015, 16:00Ogromne dzięki za porady odnośnie omijania 16-tki. Mam mapy a dzięki Wam cenne informacje, także pomału będę sobie układał trasę. A jeżeli chodzi o Edge, to będę próbował się tym pobawić. Przecież zepsuć raczej tego nie powinienem Najpierw jednak, powalczę z wytyczaniem śladu, bo niestety i z tym tematem jestem daleko w lesie.Pamiętaj, że z nawigacją nie musisz się ograniczać do jazdy po śladzie. Nawigacja to także bardzo dokładna i wygodna mapa w urządzeniu, więc możesz planować i na bieżąco zmieniać korzystając z tej możliwości, robiąc większy spontan.Z moich doświadczeń po Mazurach - poza tą krajową 16 nie ma tam wielu ruchliwych dróg, na wojewódzkich ruch nie jest dotkliwy, choć w szczycie sezonu może to wyglądać inaczej, niemniej trzeba pamiętać, że jest to rejon z małą gęstością zaludnienia, do tego jeden z najbiedniejszych w Polsce - więc nasycenie samochodami jest jak na Polskę niewielkie, więc dróg wojewódzkich nie ma się co specjalnie obawiać. Jest tam też wiele ładnych szutrów, ale to nie każdemu musi pasować, bo z bagażem jedzie się już w ten sposób trudniej, też trzeba dobrze znać rejon, żeby sensownie trasę wytyczyć. w ten sposób.
Ogromne dzięki za porady odnośnie omijania 16-tki. Mam mapy a dzięki Wam cenne informacje, także pomału będę sobie układał trasę. A jeżeli chodzi o Edge, to będę próbował się tym pobawić. Przecież zepsuć raczej tego nie powinienem Najpierw jednak, powalczę z wytyczaniem śladu, bo niestety i z tym tematem jestem daleko w lesie.
W sezonie trasa Kętrzyn-Św.Lipka- Reszel jest podobna natężeniem ruchu do Marszałkowskiej. Nie są to tak biedne tereny, jak niektórzy sugerują, samochody po 2 w rodzinie i jeszcze horda turystów. Warto unikać dróg przejazdowych. Ja w okresie lata jestem - tak jak w ofercie noclegowej - nad wodą /nie w Reszlu/ w Pilcu. Jeżeli chcecie zanocować /namioty/ to kontaktuj się telefonicznie, nad wodą nie mam internetu.