Autor Wątek: Pierwsza wycieczka  (Przeczytany 1985 razy)

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.12.2014
Pierwsza wycieczka
« 21 Lut 2015, 13:33 »
Pozwoliłem sobie stworzyć nowy temat w związku ze zbliżającym się moim pierwszym, dłuższym wyjazdem.
Czy jest możliwość ominięcia drogi wojewódzkiej "16" pomiędzy: Ełk-Orzysz-Mikołajki-Mrągowo ?
A drugie pytanie jest już czysto techniczne. W ubiegłym sezonie stałem się posiadaczem Edge 810. Niestety jestem zielony w planowaniu tras. Czy ewentualnie znajdzie się ktoś tak miły ( chyba najlepiej z Trójmiasta ) i "łopatologicznie" wytłumaczy mi i pokaże jak wyznaczać trasę i ślad a następnie jak przesłać go do urządzenia ? Wiem, że dla wielu z Was to "bułka z masłem" ale niestety póki co, dla mnie to jeszcze ciemna magia  ;)
Z góry przepraszam za zawracanie głowy takimi bzdetami.

Ps. Jeśli temat został napisany w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie.

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
Odp: Pierwsza wycieczka
« 21 Lut 2015, 14:57 »
Dobrze że chcesz ominąć krajówkę 16(to nie jest wojewódzka), z tego co pamiętam jest tam duży, bardzo nieprzyjemny ruch. Jechałem tam 2 lata temu, od strony Ełku poradziliśmy sobie tak:

- W Ełku DW 656 do miejscowości Zelki, stamtąd lokalną do Orzysz, z tego co pamiętam dość łatwe jest to w nawigacji, ja radziłem sobie samą mapą. Przejadz przez ładne tereny, DW 656 o ruchu umiarkowanie-przyjemnym.

- Orzysz - Mikołajki: tu już jest trochę gorzej, na początku niestety DK 16, po 11 km zjazd w lewo na lokalną do miejscowości Chmielewo, według mapy drogą przez las dojeżdżasz do Mikołajek, ja osobiście się trochę pogubiłem, ale tragedii nie ma. Z plusów tej trasy: można rzucić okiem na Śniardwy, ale wg mnie widok specjalnie nie zachwyca, większym atutem jest przejazd przez rezerwat UNESCO Łuknajno - bardzo polecam! (jest tam nawet wieża widokowa, dobrze mieć lornetkę do obserwowania ptactwa)

- Z Mikołajek do Mrągowa już nie jechałem (polecieliśmy na południe), z tego co widzę na mapie są tam jakieś lokalne drogi (np przez Użranki), ale chyba żadna rewelacja

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 21 Lut 2015, 15:03 »
Czy jest możliwość ominięcia drogi wojewódzkiej "16" pomiędzy: Ełk-Orzysz-Mikołajki-Mrągowo ?

Tak na szybko zrobiona trasa.
http://www.bikemap.net/pl/route/2909398-elk-orzysz-mikolajki-mragowo/

Czy ewentualnie znajdzie się ktoś tak miły ( chyba najlepiej z Trójmiasta ) i "łopatologicznie" wytłumaczy mi i pokaże jak wyznaczać trasę i ślad a następnie jak przesłać go do urządzenia ?

Posiadam etrexa 20 więc na jego podstawie spróbuję Ci wytłumaczyć (w Edge 810 może być inaczej.)
Jak zrobisz sobie taką mapkę jak powyżej (bardzo łatwa sprawa) to kilkasz na "export GPS data". Zapisujesz w ten sposób plik z trasą na swoim komputerze. Następnie podłączasz nawigację do komputera i wchodzisz do aplikacji z nawigacji (wyświetli się jako nowy dysk). Szukasz tam folderu o nazwie GPX do którego kopiujesz zapisany wcześniej plik.
Po odłączeniu nawigacji od komputera wchodzisz do menu nawigacji i szukasz "menadżer śladu" lub "ślady". Tam wybierasz wgrany przed chwilą ślad i klikasz "pokaż na  mapie" lub coś podobnego :)
Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem :)

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

RDK

• Gość
« 21 Lut 2015, 15:18 »
Jechałem 16tką na zlot odcinkiem Mrągowo - Drozdowo (przed Orzyszem) Mrągowo - Mikołajki był ruch raczej spory, Ale jeździłem w dużo gorszych warunkach. Od Mikołajek do Drozdowa było raczej spokojnie. Asfalt raczej różnej jakości, ale nie pamiętam już za dobrze.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 21 Lut 2015, 16:00 »
Ogromne dzięki za porady odnośnie omijania 16-tki. Mam mapy a dzięki Wam cenne informacje, także pomału będę sobie układał trasę. A jeżeli chodzi o Edge, to będę próbował się tym pobawić. Przecież zepsuć raczej tego nie powinienem  ;) Najpierw jednak, powalczę z wytyczaniem śladu, bo niestety i z tym tematem jestem daleko w lesie.

« 23 Lut 2015, 01:16 »
Przepraszam za zawracanie głowy takim głupstwem ale to mój pierwszy wyjazd i zapewne wiecie, że ten pierwszy raz jest ... chyba najtrudniejszy  ;)
Po raz pierwszy bawię się w wytyczanie trasy i mam pytanie. Można inaczej ( lepiej, atrakcyjniej ) wyznaczyć ten odcinek ?
http://ridewithgps.com/routes/7052308
Jeśli pytanie jest głupie i banalne to jeszcze raz przepraszam  ::)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 23 Lut 2015, 01:41 »
Skoro planujesz jazdę poza asfaltem (droga przez Czarne i Zelki to dziurawy asfalt i szutry), to może w taki sposób?

Jak odklikniesz znaczki w środku trasy, to zaproponuje Ci jeszcze prostszą drogę po leśnych duktach, ale tam możesz już nadziać się na piachy.

« 23 Lut 2015, 01:59 »
Dzięki Emes  :)
Póki co, zostanę przy wątpliwej masie bitumicznej i szutrze  :D
Ale widzę, że możliwości jest wiele - pewnie co podróżnik, to inna trasa  ;)

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 23 Lut 2015, 11:21 »
Pochodzę z tamtych stron - Reszel. Czy  Mrągowo jest Twoim docelowym punktem  /nie warte zachodu dla rowerzysty/? W tym terenie jest tyle pięknych szutrowo-asfaltowych dróg lokalnych, że ja bym 'asfalt wojewódzki' omijał. Bardziej  idź na spontan, na pewno nie zabłądzisz. Np. od Mikołajek jedź na Jore Wielką, wzdłuż jez. Tałty - piękne widoki jeziora z wysokiego brzegu. Jakbyś podał swe orientacyjne  miejsca w których chcesz być oraz w jakim czasie, to bym Cię w czasie tej wycieczki poprowadził. U mnie, miedzy Mrągowem a Reszlem /przepiękne miasteczko/ mógłbyś zanocować /Warmshowers - namiary/. Kup, jak będziesz na miejscu na Mazurach, mapę papierową pt. Wielkie  Jeziora  Mazurskie. Ona na miejscu Cię poprowadzi.
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1362.0
adres do mapy bazy noclegowej, zajrzyj też na  12 stronę.
« Ostatnia zmiana: 23 Lut 2015, 11:40 Waldemar »
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 23 Lut 2015, 11:45 »
Pochodzę z tamtych stron - Reszel. Czy  Mrągowo jest Twoim docelowym punktem  /nie warte zachodu dla rowerzysty/? W tym terenie jest tyle pięknych szutrowo-asfaltowych dróg lokalnych, że ja bym 'asfalt wojewódzki' omijał. Bardziej  idź na spontan, na pewno nie zabłądzisz. Np. od Mikołajek jedź na Jore Wielką, wzdłuż jez. Tałty - piękne widoki jeziora z wysokiego brzegu. Jakbyś podał swe orientacyjne  miejsca w których chcesz być oraz w jakim czasie, to bym Cię w czasie tej wycieczki poprowadził. U mnie, miedzy Mrągowem a Reszlem /przepiękne miasteczko/ mógłbyś zanocować /Warmshowers - namiary/. Kup, jak będziesz na miejscu na Mazurach, mapę papierową pt. Wielkie  Jeziora  Mazurskie. Ona na miejscu Cię poprowadzi.
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1362.0

Dzięki Waldek za odzew  :)
Punkt docelowy mojej/naszej (jedziemy w trójkę ) to Gdańsk. Plan był taki: Ełk-Mikołajki-Mrągowo-Giżycko-Gierłoż-Kętrzyn- Św.Lipka-Reszel  :D - Lidzbark Warmiński - Frombork - Krynica M - Gdańsk (dom ).
Mrągowo chciałem odwiedzić tylko przez sentyment ( dawno temu byłem kilka razy na Country i posiedziałem trochę nad Czosem ). Nie jest to w każdym razie obowiązkowy punkt wycieczki. Generalnie na ten pierwszy wyjazd mamy tylko cztery dni i czy pojedziemy tak jak wcześniej napisałem, czy trochę inaczej - nie ma znaczenia. Ważne żeby to były cztery dni ( tylko tyle urlopu mamy ). Planowany wyjazd to 7 czerwiec.
Jeżeli chodzi o mapę, to zakupiłem między innymi "Kraina Wielkich Jezior" Cartomedia.
Ogromne dzięki za zaproszenie i oczywiście będąc w Reszlu, grzechem by było się nie odezwać i nie poznać się osobiście  :D

Pozdrawiam
Maciek

« 23 Lut 2015, 12:02 »
Ogromne dzięki za porady odnośnie omijania 16-tki. Mam mapy a dzięki Wam cenne informacje, także pomału będę sobie układał trasę. A jeżeli chodzi o Edge, to będę próbował się tym pobawić. Przecież zepsuć raczej tego nie powinienem  ;) Najpierw jednak, powalczę z wytyczaniem śladu, bo niestety i z tym tematem jestem daleko w lesie.

Pamiętaj, że z nawigacją nie musisz się ograniczać do jazdy po śladzie. Nawigacja to także bardzo dokładna i wygodna mapa w urządzeniu, więc możesz planować i na bieżąco zmieniać korzystając z tej możliwości, robiąc większy spontan.

Z moich doświadczeń po Mazurach - poza tą krajową 16 nie ma tam wielu ruchliwych dróg, na wojewódzkich ruch nie jest dotkliwy, choć w szczycie sezonu może to wyglądać inaczej, niemniej trzeba pamiętać, że jest to rejon z małą gęstością zaludnienia, do tego jeden z najbiedniejszych w Polsce - więc nasycenie samochodami jest jak na Polskę niewielkie, więc dróg wojewódzkich nie ma się co specjalnie obawiać. Jest tam też wiele ładnych szutrów, ale to nie każdemu musi pasować, bo z bagażem jedzie się już w ten sposób trudniej, też trzeba dobrze znać rejon, żeby sensownie trasę wytyczyć. w ten sposób.
Podziękowania dla Ciebie Wilku za pomoc dla nowicjusza  :)
Wyjazd jest na początku czerwca, także jeszcze przed sezonem, więc liczę, że powinno być spokojnie. Ja zawsze miałem wszystko zaplanowane przed różnymi wyjazdami ( narciarskie ) od A-Z, także ciężko mi się przestawić na spontan  ;) Niemniej jednak, korci mnie, żeby spróbować takiego wyjazdu. Dopiero uczę się obsługi nawigacji ale i tak mam zamiar traktować ją jako pomocnicze urządzenie. Podstawą będą mapy, które już w większości zakupiłem ( między innymi do planowania trasy ).
Nie ukrywam, że pocieszyłeś mnie informacją o natężeniu ruchu w tym rejonie. Pamiętam jak w ubiegłym sezonie kilka razy jeździłem z Helu do Gdańska. Na trasie Hel - Jastarnia ruch był tak potworny, że jazda była totalną męczarnią ( jechaliśmy asfaltem bo po idącym bokiem szutrze nikt z moich kompanów nie chciał jechać ).
Jeszcze raz dziękuję Wilku za pomoc.
Dla mnie Wasze doradztwo jest naprawdę nieocenione

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 23 Lut 2015, 12:17 »
W sezonie trasa  Kętrzyn-Św.Lipka- Reszel jest podobna natężeniem ruchu do Marszałkowskiej. :P
 Nie są to tak biedne tereny, jak niektórzy sugerują, samochody po 2 w rodzinie i jeszcze horda turystów. Warto unikać dróg przejazdowych. Ja w okresie lata jestem - tak jak w ofercie noclegowej - nad wodą /nie w  Reszlu/ w Pilcu. Jeżeli chcecie zanocować /namioty/ to  kontaktuj się telefonicznie, nad wodą nie mam internetu. 
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

« 23 Lut 2015, 12:25 »
W sezonie trasa  Kętrzyn-Św.Lipka- Reszel jest podobna natężeniem ruchu do Marszałkowskiej. :P
 Nie są to tak biedne tereny, jak niektórzy sugerują, samochody po 2 w rodzinie i jeszcze horda turystów. Warto unikać dróg przejazdowych. Ja w okresie lata jestem - tak jak w ofercie noclegowej - nad wodą /nie w  Reszlu/ w Pilcu. Jeżeli chcecie zanocować /namioty/ to  kontaktuj się telefonicznie, nad wodą nie mam internetu.
Na pewno będziemy w kontakcie  :)
Waldek, ogromne podziękowania z pomoc

Kurcze, nie mogę/nie wiem jak edytować mój poprzedni tekst ....
Waldek, może będziesz wiedział, czy z Jora Wielka można się dostać w miarę sensownie do Giżycka przez Ryn a następnie Głąbowo (DW 642 ) i Kalinowo (DW 592 ). Czy lepiej szukać czegoś spokojniejszego ?

admin: Nie widzisz ikonki edycji a nawet dwóch? Ok. :)
« Ostatnia zmiana: 23 Lut 2015, 12:49 yoshko »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum