Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
23 Lis 2024, 11:02
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Mapy i trasy rowerowe
»
Pierwsza wycieczka
Strony:
<< Poprzednia
1
[
2
]
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Pierwsza wycieczka (Przeczytany 1986 razy)
Waldemar
Miasto: Reszel
Na forum od: 20.01.2010
Odp: Pierwsza wycieczka
«
23 Lut 2015, 13:07 »
Wszystkie drogi prowadzą do RZYMU
to i do Giżycka też Cię zaprowadzą. Wierz mi, Mazury przestały być 'czarną dziurą' na mapie Polski. Niepotrzebnie się nakręcasz /sory/.
Z wycieczką rowerową, to tak jak z kobietą - czy mniej wiesz o niej, tym ciekawiej. Wycieczki rowerowej też to dotyczy. Z planowaniem to tak jak w tym dowcipie: planował puścić bąka, a się ze....
Najważniejsze, żebyście zabrali dobry humor na Mazury, no i sprzęt turystyczny. Komórki łączą z całym światem, to do teściowej też się zameldujesz. Banki u nas mile widzą posiadaczy kart typu 'Visa', jak i innych. Europa u nas całą gębą z Pcimem razem wzięta.
Nie oczekuj wzlotów, lecz trenuj upadki !
maciek.klenczon
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 25.12.2014
«
23 Lut 2015, 13:09 »
I wszystko w temacie
Pozdrowionka
maciek.klenczon
«
15 Maj 2015, 00:33 »
Znacie może jakąś fajną trasę z Węgorzewa do Piszu,Niedźwiedziego Rogu ? Ale nie przez Mikołajki, tylko z drugiej strony Śniardw. Do Giżycka przez Mamerki, Kamionek Wlk., Harsz, Pieczarki. Później w Wilkasach na Bogaczewo i do końca DW643 ? Zależy mi, żebym objeżdżając Śniardwy miał je po lewej stronie
Oczywiście najlepiej jak ominę DK16 i 63.
Dziękuję za pomoc
dodoelk
Miasto: Ełk
Na forum od: 14.01.2015
«
15 Maj 2015, 09:37 »
Ja jeżdżę po szosie, więc terenem nie poprowadzę
Będąc w Węgorzewie warto zaliczyć jeszcze śluzę w Leśniewie, potem tak jak piszesz - Mamerki, Sztynort, Harsz, Pozezdrze, (drogą przez Pieczarki nie jechałem) - możesz zaliczyć ewentualnie Kruklanki i potem przez Pieczonki i Sulimy do Giżycka. Dalej też tak jak piszesz aż do DK16 wzdłuż jezior (świetny asfalt i widoki), 16tka wcale nie jest taka ruchliwa, często nią jeżdżę. A dalej - z Mikołajek 609 do Ukty i 610 do Rucianego, dalej odbij na Wejsuny (też świetna droga). Jak drogi prowadzące do miejscowości nad Śniardwami nie wiem, bo się nie zapuszczałem.
[img width=201 height=50]h
maciek.klenczon
«
15 Maj 2015, 09:54 »
Super. Dzięki za info
Z Giżycka w kier. Piszu szukam czegoś po prawej stronie Śniardw bo Mikołajki chcę zaliczyć jadąc w 2-gą stronę
emes
i tak nie dojedzie
Miasto:
Na forum od: 09.06.2010
«
18 Maj 2015, 11:32 »
Trasa Kwik-Zdory-Szczechy Wielkie-Jeglin-Karwik jest jak najbardziej przejezdna i całkiem ładna, choć wyboista. Kanał Jegliński przekracza się na DK63 w Jeglinie, ale jakbym miał więcej czasu to próbowałbym przebić się lasem do śluzy w Karwiku.
Na półwyspie na zachód od Kwiku jest obszerny widok na Śniardwy. Niestety, dwa lata temu komary pożerały żywcem już w maju.
http://north-south.info
maciek.klenczon
«
18 Maj 2015, 12:36 »
Dzięki Emes.
Po drodze do Niedźwiedziego Rogu i Wejsun, chciałbym odwiedzić Szeroki Ostrów i tam zanocować. Chyba o tym półwyspie pisałeś ?
Próbuję jeszcze znaleźć jakiś przejazd pomiędzy Zdory a Karwik, tak żeby nie jechać przez Szczechy Wlk. i Jeglin a podążać bliżej wody
emes
i tak nie dojedzie
Miasto:
Na forum od: 09.06.2010
«
18 Maj 2015, 13:11 »
Nie, chodziło mi o miejsce zwane Wysoki Brzeg, nieopodal miejsca gdzie Wyszka wypływa ze Śniardw.
Szeroki Ostrów to osobna sprawa. Miejsce jest urokliwe i odludne, przynajmniej tak je wspominam sprzed około 20 lat. Niestety, doszły mnie słuchy, że ktoś je kupił i ogrodził. Nie sprawdzałem podczas ostatniej wizyty bo musiałem już jechać dalej.
Z kolei na północ od Śniardw pojechałbym wzdłuż wschodniej rynny, w której leżą jeziora Wojnowo, Buwełno i Tyrkło. Na północnym skraju tego ostatniego znajdziesz niewielkie źródełko, gdybyś chciał nabrać wody. Tutaj też moje ostatnie wspomnienia pochodzą z lat 90, kiedy Cierzpięty były upadłym PGRem z niewielkimi blokami stojącymi pośrodku jakiegoś wygwizdowa i sklepem otwieranym na żądanie, oferującym trzy produkty, w tym suchy chleb. Ciekaw jestem jak się ta okolica zmieniła. Pewnie dość znacznie, choć podejrzewam, że nadal jest dość dzika w porównaniu z głównym szlakiem mazurskim.
http://north-south.info
maciek.klenczon
«
18 Maj 2015, 13:31 »
Ja sobie wymyśliłem wschodnią ścianą jeziora Niegocin i za Bogaczewem odbić przez kanał Kula do południowej części jez. Wojnowo, no i dalej na południe nad Śniardwy
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
[
2
]
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»