Na blogu sporo informacji "społecznych" mało z twoich wypraw rowerowych. Co chcesz blogiem przedstawić? od tego pytanai trzeba zacząć zaczynając prowadznie bloga. Czy ma byc to szereg artykułów o tematyce rowewej ogólnie, czy to blog opisujacy twoje rowerowe wyprawy, czy blog mówiący o przepisach?
Jeśli blog będziesz kierunkował w różne strony to w żadnej nie pójdziesz dobrze. Pomyśl dokładnie do kogo kierujesz bloga. Tekstów w stylu "jazda we dwoje" "jaki rower najlepszy" "zalety tego roweru a tego" "jaki łańcuch wybrać, jakie opony najlepsze" jest w siecie setki i nie przyciągniesz tym czytelników. Nie staraj sie pisać poradnika - blog to wyrażanie siebie, a nie pisanie instrukcji jak jeździć na rowerze. Taka moja opinia;)
Co mnie w subskrybowanych przeze mnie blogach najbardziej interesuje? Ploteczki z trasy. Lubie zdjęcia z okolic w jakie jeździsz, lubię opisy śmiesznych, poważnych, smutnych sytuacji z trasy. Lubie czytać historie miejsc jakie mijasz. Może właśnie to mnie zaciekawi i kolejną wycieczkę zaplanuje tam gdzie ty jeździsz. Fajnie jest czuć w twoich tekstach ciebie. Czytelnik czytając może utożsamiać się z piszącym. Albo mu podpasuje styl pisania, albo nie. Znam ludzi prowadzących blogi bardzo dokładnie. Jedni piszą dokładnie ile zjedli na trasie, jakie było tętno, jaka średnia. Które odcinki im szły najlepiej, które gorzej. To pasuje wielu ludziom, którzy trenują. Ja np nie trenuje, więc mi nie.
Jeden z moich znajomych prowadzi bloga, gdzie opisuje tylko maratony w jakich startuje. Wydawałoby się to nudne, ale czytając jego długie teksty, możemy prześledzić przygodę krok po kroku w dość ciekawy i interesujący sposób. To więc też jest metoda;)
Pamiętaj to tylko opinie;) Moje własne -:) Najważniejsze, że pedałujesz