Autor Wątek: Płock - Zakopane - Płock  (Przeczytany 1990 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: Płock - Zakopane - Płock
« 23 Lut 2015, 22:33 »
W lipcu w agroturystyce 1 osoba na 1 noc to raczej bez szans.
Za to są sezonowe schroniska w szkołach.

RDK

• Gość
« 23 Lut 2015, 22:44 »
W lipcu w agroturystyce 1 osoba na 1 noc to raczej bez szans.

Mi się udało. Co prawda nie 1, a 2 osoby, ale chodzi o pokój na 1 noc ;) Za pierwszym razem ;)

Offline Mężczyzna bike man

• Miasto: Płock
  • Na forum od: 22.02.2015
« 23 Lut 2015, 22:48 »
Spanie w szkole to nie jest według mnie żadne rozwiązanie. Tam nie znajdzie się żadnych warunków w porównaniu do agroturystyki czy ewentualnie pensjonatu. Poza tym liczę na to że do czerwca uda mi się znaleźć jedną góra dwie chętne osoby.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 23 Lut 2015, 23:06 »
Spanie w szkole to nie jest według mnie żadne rozwiązanie. Tam nie znajdzie się żadnych warunków w porównaniu do agroturystyki czy ewentualnie pensjonatu. Poza tym liczę na to że do czerwca uda mi się znaleźć jedną góra dwie chętne osoby.

Nie daj się zwieść pozorom - menel nieraz prawdę ci powie ;)

http://meteor-turystyka.pl/schroniskopawelki,pawelki.html#foto

Mimo, że u mnie już trzydziecha na karku, to szkolne schroniska młodzieżowe są w dziedzinie płatnych noclegów moim największym podróżniczym przyjacielem. Zazwyczaj dobrze i (bardzo) tanio.

Miałem tam kiedyś jechać, ale jakoś nie wyszło. Także nie wiem jak w praktyce, ale za taką kasę nawet pola namiotowego nie wynajmiesz.

--------------------------------
EDIT:
dobra, ceny się chyba z lekka zaktualizowały, ale i tak nie jest źle. Zwłaszcza, że uczniem jesteś.

http://www.schronisko.kochanowice.pl/cennik.html

« 23 Lut 2015, 23:14 »
No  ten akurat obiekt jest w znacznym stopniu oddalony od Częstochowy i to w nie najciekawszym kierunku. Jeśli już chodzi o nocleg to satysfakcjonowałby mnie kierunek Łodzi lub Krakowa np Olsztyn k.Częstochowy

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 23 Lut 2015, 23:23 »
W Częstochowie są kempingi (w zeszłym roku płaciłem około30zł za noc w pokoju), i jest też dom pielgrzyma, ale ile kosztuje to nie mam pojęcia .

« 23 Lut 2015, 23:31 »
no 30 zł za noc to dokładnie taki koszt jaki zakładam. Jeśli chodzi o dom pielgrzyma to wszystko jest do sprawdzenia w internecie.  :)

Offline Mężczyzna darekw

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 26.03.2013
« 24 Lut 2015, 10:24 »
A jak liczysz 13 km z Łysej Polany na Rysy ? Pierwszy raz będziesz w Tatrach ? Jeżeli będziesz nocował w Poroninie to zanim dojedziesz do Łysej Polany to i tak już będzie za późno żeby wejść na Rysy i zejść przed zmrokiem. Tzn. da się ale jeżeli nie masz doświadczenia w chodzeniu po Tatrach to padniesz po drodze. A w jakich butach zamierzasz wejść na Rysy ?
« Ostatnia zmiana: 24 Lut 2015, 10:34 darekw »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Mayabeque, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 24 Lut 2015, 16:19 »
Jesteś pewien, że się do tego czasu napełni?
Pewności mieć nie mogę.  :wink: Najświeższe informacje jakie czytałem twierdziły, że otwarcie planowane jest na czerwiec 2015. Czy do tego czasu zaczną napełniać, czy zaczną po nim nie jest mi znane. No i może faktycznie liczą na jakaś powódź, silne wezbranie. Raz już tam jechałem, ale chciałbym zdążyć przed zalewaniem, by ponownie objeździć ten teren, już nieco dokładniej. :D
Planowane ukończenie budowy zbiornika to wrzesień 2015. Po tym czasie będą napełniać. Póki co, dno nie jest jeszcze uprzątnięte.

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
« 24 Lut 2015, 16:22 »
Schronisko w Pawełkach odpada bo to jednak ok. 40kilometrów od Częstochowy w kierunku przeciwnym od zakładanego przez kolegę. Choć miejsce jest kapitalne i bardzo polecam. W okolicy dużo ciekawostek - to rejon przedwojennej granicy polsko - niemieckiej. Warto też pojeździć po parku krajobrazowym "Lasy nad górną Liswartą".
Co do noclegu w okolicy Częstochowy - mógłbym zaprosić do siebie ale bardzo wstępnie bo nie jestem pewien czy będę w domu. W razie gdyby nie wypaliło z mojej strony polecam to schronisko.

http://schroniskosiedlec.cba.pl/

« 24 Lut 2015, 20:24 »
Uważam że 13 km z łysej polany na rysy to wcale nie tak dużo zwłaszcza że w drodze  powrotnej  będzie stanowczo lżej. Do Łysej Polany planuje się dostać busikiem które jadą z Poronina rano. Jeśli jednak rozkład jazdy nie będzie pasować tzn zbyt późno zawszę tę noc mogę spędzić w jakimś ośrodku w Łysej. Co do butów to nie przesadzajmy to nie jest Mount Everest tylko rysy. Uważam że zwykłe buty powinny wystarczyć.

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
« 24 Lut 2015, 23:22 »
Co do butów to nie przesadzajmy to nie jest Mount Everest tylko rysy. Uważam że zwykłe buty powinny wystarczyć.

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "zwykłe buty", ale ja uważam że nie ma co słuchać Wilka (z całym szacunkiem), tylko wchodząc w jednak Tatry Wysokie trzeba mieć w miarę odpowiednie obuwie trekkingowe, najlepiej powyżej kostki. Oczywiście, można mówić że najważniejsze to ostrożność i rozwaga, ale do tego dochodzą trudne, typowo skaliste warunki na szlaku na Rysy. Naprawdę, nie jest trudno o to żeby noga wpadła w szczelinę, czy też po prostu osunął się pod nią kamień. Skręcona kostka i potrzebna pomoc GOPRu, nieraz ściąganie helikopterem.

Mówię to będą dość doświadczony w wędrówkach po Tatrach. I nie chcę tu straszyć jakie to Rysy nie są trudne, wręcz przeciwnie - uważam że jest to bardzo przyjazna trasa, pod warunkiem zachowanie zdrowego rozsądku i nie podchodzenia do tego na zasadzie "Wilk przeszedł w butach spd to i ja dam radę".

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 25 Lut 2015, 14:48 »
Dokładnie popieram tu kolegę Wilka. Zwykłe buty powinny wystarczyć. Pozatym biorąc ze sobą dodatkowe buty prócz spd należy pamiętać że przy takiej wyprawie każde dodatkowe gramy wagi liczą się.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum