Autor Wątek: Gruzja-Aremenia-Azerbejdżan Wakacje 2015  (Przeczytany 1621 razy)

Offline Mężczyzna viruss3000

• Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 05.03.2013
Cześć, nazywam się Klaudiusz, mam 22 lata i jestem studentem informatyki z Sosnowca - bez obaw nie jestem maniakiem komputerowym. Kocham sport, góry i wszelkiego rodzaju turystykę.

W skrócie:

Termin  : ok. 3 tygodnie w okresie początek lipca - koniec września
Dystans : ok. 100 km dziennie, Jeśli całą ekipa okaże się mocna to można więcej.
Trasa  : Gruzja,Azerbejdżan,Armenia, może Iran. Wszystko do dogadania, jak będzie już ekipa to pozaznaczamy punkty i wspólnie coś wymyślimy
Noclegi : Namiot/Gospodarz
Koszt : 1400 - 1800zł
Preferowana ilość osób : 3-6
Kontakt: Forum,   klaudiusz.stawski@gmail.com, www.facebook.com/klaudiusz.klaudiusz

A teraz więcej szczegółów:

W tym roku w wakacje planuje pojechać na wyprawę rowerową po Gruzji oraz Azerbejdżanie/Armeni/Iranie. Gruzja jest pewna co do reszty będzie trzeba przemyśleć trasę.
Tak +/- wyglądało planowanie rok temu :

-Jeśli chodzi o termin to pasuje mi termin między początkiem lipca a końcem września.

-Planowany dystans dzienny to około 100km, można i więcej ale wtedy jest mniej czasu na chill. Aczkolwiek jeśli cała ekipa będzie mocna to osobiście mogę się dostosować i robić 120 - 130. Jeśli jakaś część trasy będzie mało ciekawa lub braknie na coś czasu można się wspomóc pociągiem/stopem.

-Co do zwiedzania byłbym raczej skłonny ku podziwianiu przyrody, zdecydowanie wole omijać duże miasta które męczą i marnują sporo czasu ale jak będą jakieś ciekawsze zabytki w miastach po drodze to można zahaczyć.

-Czas trwania wynosił by około 3 tygodnie, dopasujemy to do jakiś wmiare tanich przelotów i dostępności uczestników. Warto było by w okolicach kwietnia - maja już mieć sformułowaną ekipę aby polować na tani lot.

-Co do noclegów byłby to namiot i noclegi na gospodarza ale bez jakiegoś specjalnego narzucania się.  Gotowanie także po taniości we własnym zakresie na kuchence turystycznej.

-W przybliżeniu koszt wyprawy myślę że wyjdzie 1500 -1800zł w zależności od kosztu przelotu i pojemności żołądka.

-Preferowane towarzystwo to grono w wieku studenckim. Powiedzmy tak do 30 lat, przepraszam jeśli ktoś poczuł się zdyskryminowany ale ludzią w podobnym wieku zazwyczaj najłatwiej się dogadać. Płeć nie ma znaczenia -jestem zwolennikiem towarzystwa mieszanego.
Doświadczenie też nie jest potrzebne - wystarczy chęć do przeżycia ciekawej wyprawy i rower.
Moim zdaniem optymalna wielkość składu to 3-6 osób.
Nie dwie ponieważ w ciągu kilku tygodni razem fajnie jest mieć przynajmniej dwie osoby do pogadania. W przypadku składu większego niż 4 osoby warto też zaplanować tak aby powstały dwa składy które jadą razem ale są w pełni nie zależne(namiot,kuchenka itp)

-Co do jazdy w deszczu jeśli chmurka jest burzowa to lepiej przeczekać, jeśli zapowiadają się całodniowe opadu to jestem zwolennikiem jazdy.

-Przed wyprawą warto zorganizować mini wyprawę zapoznawczą(2-3 dni)

Powyższe wytyczne to takie moje wymarzone oczekiwania. W przypadku kilkuosobowej wyprawy trzeba iść na kompromisy więc jeśli coś Ci nie odpowiada to poprostu napisz i przedyskutujemy temat.

Jeśli chodzi o mnie to posiadam w życiorysie jedną długą wyprawę oraz 2 krótsze wyprawy:
-Bałkany, polecam zobaczyć film : oraz kilka zdjęć https://drive.google.com/folderview?id=0B4OBG_ZB6sRpbkd6Z0h1UHdDZGc&usp=sharing
-Wybrzeże Bałtyku
-Ukraina z kolegą Majorusem którego serdecznie pozdrawiam:
http://majorus.bikestats.pl/c,28893,Ukraina-Slowacja-Majowka-2013.html

Pozdrawiam ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Lut 2015, 14:40 viruss3000 »

Offline Kobieta juanita_hawaii

• Miasto: Radom/ Kraków
  • Na forum od: 22.01.2012
Jest szansa że uderzę na Kaukaz tego lata więc poobserwuję wątek i w razie czego zgłoszę kandydaturę. Niestety na razie nie wiem, czy będę miała miesiąc wolnego, czy trzy, a chcę wykorzystać wolne maksymalnie.... może ten wątek czytają osoby z podobnymi dylematami?

Pewnie pisz jakbyś się chciała zabrać. Kiedy mniej więcej będziesz wiedziała jak z wolnym ?

Tak zacząłem analizować temat i z Azerbejdżanem jest sporo kombinowania z wizami. W związku z tym myślałem o trasie Gruzja->Armenia->Górski Karabach(Państwo które oficjalnie nie istnieje ale ma swoje wizy,polecam poczytać - sam do wczoraj nie wiedziałem że coś takiego istnieje)
« Ostatnia zmiana: 28 Lut 2015, 18:40 viruss3000 »

Jedna wielka niewiadoma...najpierw obowiązki, potem przyjemności.
Z Azerbejdżanu wróciłam 3 dni temu, studenckie wybiegi pozwalają zaoszczędzić naprawdę solidny grosz :D
Zobaczę jaką trasę sobie wymyślicie- byłby to mój 3 raz na Kaukazie i nie chcę odwiedzać tych samych miejsc...a jeśli wybierzesz podstawowy wariant karabachski to się pewnie zdubluje spora część.
Nie zajmuję już wątku, powodzenia:)

Offline Mężczyzna moveable_feast

• Miasto: Siemianowice Śląskie
  • Na forum od: 01.09.2014
Witam,
zastanawiałem się nad Gruzją dobry rok temu. Niestety planów nie udało się zrealizować... Chciałem wyrazić wstępne zainteresowanie wyprawą - pod warunkiem że terminy się zgodzą itp.
Poza tym to raczej górna granica wieku u mnie niestety  ;D.

Mam doświadczenie wyprawowe: 7 - 10 dniowe wypady, Sosnowiec - Bałtyk, Dania oraz krótsze po Jurze i południowej Polsce. Nocowanie pod namiotem i różne przygody z tym związane.

No nas aktualnie jest 3 z czego narazie ja na 100% jestem pewny i celujemy bardziej w lipieclub początek sierpna bo dni są dłuższe - ale termin jest jeszcze do ustalenia
« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2015, 07:26 viruss3000 »

Offline Mężczyzna moveable_feast

• Miasto: Siemianowice Śląskie
  • Na forum od: 01.09.2014
No nas aktualnie jest 3 z czego narazie ja na 100% jestem pewny i celujemy bardziej w lipieclub początek sierpna bo dni są dłuższe - ale termin jest jeszcze do ustalenia
Ja mam 2 tygodnie wolnego - mogę wrócić wcześniej albo przedłużyć urlop. Trasa oki, nie zamierzam wybrzydzać - ważna jest jazda i pokonywanie kilometrów ;).

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
jak wjedziesz do Górskiego Karabachu to potem już nie będziesz mógł wjechać do Azerbejdżanu

Azerbejdżan odpuszczamy a co do wjazdu jest na to sposób. Wystarczy poprosić żeby wizy Karabaskiej nie wbijali do paszportu tylko dawali oddzielnie , podobno zazwyczaj nawet o to pytają.

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
zastanawia mnie to, czy jak wjedziesz do Armenii to nie będzie problemu żeby wjechać do Azerbejdżanu np. od strony gruzińskiej.

Nie, testowałam. Przy kontroli paszportu celnik zatrzymał się na chwilę przy armeńskiej pieczątce, zapytał co tam robiłam, ile byłam, gdzie byłam itd. ale zadowoliły go klasyczne odpowiedzi "Jerewan, Sewan, turizm". Więcej nie drążył.

Ekipa skompletowana. Niebawem napisze termin wyjazdu - liczę że spotkamy kogoś na trasie.

Część ekipy się rozsypała. Aktualnie jesteśmy w 3 osoby pewnie na 100%, jedna osoba czeka czy dostanie urlop. Więc zostało nam 1 lub max 2 miejsca.
Zapraszam. W planach Gruzja, Armenia, Górski Karabach.
Dystans około 100km ale nie mniej niż ta 100.

Bilety już mamy kupione na lot Katowice - Kutaisi i powrót w dniach 13-07-2015 : 04-08-2015

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum