Mój mail do wizz oraz odpowiedź
Dobry Wieczór
Czy w liniach WizzAir na trasię Katowicę-Kutaisi oraz Baku-Budapeszt istnieje coś takiego jak maksymalna ilość rowerów które można przewieźć na pokładzie ?
W okresie wakacyjnym planuję zorganizować wyprawę rowerową , prawdopodobnie na 6 osób i zastanawiam się czy nie będzie problemów z transportem takiej ilości rowerów w jedynym samolocie.
Dodatkowo mam pytanie do punktu regulaminu
Rowery zostaną dopuszczone do przewozu, wyłącznie jeśli będą zapakowane w torby podróżne na rower lub torby nylonowe, koła i pedały zostaną odkręcone, a kierownica skierowana równolegle do osi. Rowery z nienapompowanymi oponami można także przewozić w pudłach tekturowych.
W sieci znalazłem informację że wielu pasażerów przewozi rowery w kartonach ?
Czy taki sposób opakowania jest dozwolony ? Jeśli tak to jakie są maksymalne wymiary takiego kartonu ? Dodatkowo czy w kartonie ze sprzętem sportowym(rowerem) w ramach limitu 32kg mogą znależć się inne przedmioty jak np sakwy,narzędzia rowerowe itp ?
Szanowny Panie,
Dziękuję za kontakt z Działem Obsługi Klienta Wizz Air.
W odpowiedzi na Pana zapytanie informuję, iż sześcioosobowa grupa może przewieźć sześć rowerów jako sprzęt sportowy. Na jednego pasażera może przypadać jedna sztuka bagażu sportowego.
Chciałabym wyjaśnić, iż rower powinien zostać odpowiednio zabezpieczony by nie uległ uszkodzeniu spowodowanego np. wstrząsami podczas lotu i został odpowiednio przygotowany do przewozu samolotem. Zachęcam do zakupienia odpowiedniego opakowania lub bagażu, który pozwoli bezpiecznie przewozić rower. W nawiązaniu do kartonu chciałabym wyjaśnić, iż musi być szczelnie zamknięty i zabezpieczony, dodatkowo polecam owinąć specjalną folią. Niektóre lotniska prowadzą punkty zabezpieczenia bagażu, niemniej jednak nie posiadamy informacji, które lotniska. Zachęcam w tej sytuacji do kontaktu z docelowym lotniskiem. Zgodnie z regulaminem bezpieczeństwa każdy bagaż może zostać sprawdzony, dlatego nie możemy zagwarantować, że bagaż będzie ponownie zabezpieczony przez agentów lotniskowych. Rozmiar powinien umożliwić bezproblemowe umieszczenie bagażu w luku bagażowym.
Waga bagażu sportowego może wynosić maksymalnie 32 KG, dodatkowy sprzęt może być przewieziony w bagażu rejestrowanym. Bagażem sportowym będzie w tym wypadku jedynie rower.
W przypadku dodatkowych pytań, proszę o kontakt.
Z poważaniem,
Nawiązując do odpowiedzi, czy słyszał ktoś o przypadku że komuś robili problemy jak dorzucił inne rzeczy do kartonu z rowerem ? Oficjalnie nie można ale forum wyczytałem że chyba każdy coś jeszcze tam dodaje.