Autor Wątek: Wygodne damskie siodełko  (Przeczytany 14647 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Wygodne damskie siodełko
« 19 Cze 2009, 20:08 »
Mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za kolejne wtrącenie się w Wasz wątek..... 8)

Szukam wygodnego siodełka dla dziewczyny, bo na moim 'trochę' Jej nie wygodnie..... Czyli tak na prawdę nie mam pojęcia czego szukam, a nie chce ciągać dziewczyny po wszystkich sklepach rowerowych w Krakowie....

może mogłybyście mi Panie polecić coś ciekawego ? albo podać jakich używacie i czy się sprawdzają ? Ew powiedzieć czego zdecydowanie unikać ?

Z góry dzięki za pomoc  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Wygodne damskie siodełko
« 19 Cze 2009, 21:00 »
Wszystko zależy od tego, w jakiej pozycji jeździ Twoja dziewczyna... ja bym to sklasyfikowała tak:
r. miejski- pozycja wyprostowana
r. trekkingowy- lekko pochylona
r. gorski- pochylona
kolarzowka- bardzo pochylona ;]

do pozycji wyprostowanej najlepsze jest szerokie siodełko, a im bardziej pozycja pochylona, tym siodełko powinno być węższe..

ja bym polecała takie KLIK!
... bo przypuszczam, że ani nie jeździ na miejskim, ani na kolarzówce ;)

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Wygodne damskie siodełko
« 19 Cze 2009, 21:06 »
Ja mam inną propozycję. Część sklepów przynajmniej w Warszawie oferuje siodełko do testów. Płacisz zastaw za siodełko i wypożyczasz. Jeśli Ci nie pasuje to je oddajesz i dostajesz swoje pieniądze. Uważam, że jest to najlepszy sposób bo każdy ma trochę inną budowę anatomiczną.

• Andrzej
Wygodne damskie siodełko
« 19 Cze 2009, 21:31 »
Np Airbike wypożycza tak. Jak się dobrze porozmawia to w sklepie na Miączyńskiej da się wypozyczyć. Z tego co pamiętam to wszystkie sklepy spod szyldu www.skleprowerowy.pl .  Pewnie są i inne ale o tych mi wiadomo. Na Miączyńskiej sam z tego korzystałem z rok temu a w Airbike'u kolega w zeszłym tygodniu wypożyczał siodełko selle italia. Zresztą jak teraz popatrzyłem to airbike jest oficjalnym centrum testowym Specialized i Selle Italia.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Wygodne damskie siodełko
« 19 Cze 2009, 22:13 »
Nic tylko przyjechać do Wawy na testy ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Andrzej
Wygodne damskie siodełko
« 19 Cze 2009, 22:20 »
Jak widzę Waxmund ma w profilu wpisany między innymi Kraków, nie wierzę aby w Krakowie nie było takich sklepów.

Offline Kobieta anja

Wygodne damskie siodełko
« 19 Cze 2009, 22:47 »
oczywiście najwięcej facetów wypowiada się w babskim temacie :D

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 01:05 »
Dzięki Aniu za podpowiedź....  :wink:

Michale, tematu nie uważam za bezsensowny, bo dla kobiet dobiera się trochę inne siodełka (szersze?), przynajmniej tak wynika z mojej wstępnej analizy tematu, a że o takich nie mam pojęcia, to chciałem coś podpytać...  
jeśli nie chcesz tracić czasu na takie bzdury, to jest opcja ignoruj.

pozycja na rowerze taka mniej więcej pomiędzy rowerem trekkingowym a górskim....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta anja

Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 11:26 »
Jakbym miała skaner, to wrzuciłabym tu artykuł z bikeBoard'u na temat porad związanych z dopasowywaniem siodełek wraz z obrazkami ;)

Ale to prawda, że siodełka kobiece powinny być szersze, gdyż jak wiadomo szerokość podparcia kości kulszowych u kobiet jest większa niż u mężczyzn ;)

Myślę, że siodełko w (moim) linku powyżej powinno być dobre dla pozycji, którą opisałeś.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 13:20 »
Cytat: "annajot"
Jakbym miała skaner, to wrzuciłabym tu artykuł z bikeBoard'u na temat porad związanych z dopasowywaniem siodełek wraz z obrazkami ;)

A może dasz rade zrobić czytelną fotke tego artykułu? Jak nie w jednym kawałku to w dwóch ale powinno się udać ;)

Takie teoretyczne porady są bardzo cenne...
...żeby zawęzić liczbę siodełek do praktycznego testowania ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Kobieta anja

Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 14:31 »
Cytat: "Michał Wolff"
I to też nieprawda, że kobiety muszą mieć siodła szersze, mężczyźni węższe - bo zdecydowana większość kobiet ma siodła męskie, których wybór jest po prostu dużo szerszy.

Ale nie chodzi o to, żeby siodełko miało etykiete "damskie", tylko żeby było szersze od męskiego i odpowiednio dopasowane zarówno do tyłka i pozycji jazdy.
Nie masz racji, bo kobiety w porównaniu do mężczyzn mają szerszy rozstaw kości kulszowych- no chyba nie zaprzeczysz :> to nie faceci rodzą, a kobiety :P chyba, że coś już się zmieniło w tej kwestii...  :roll:

Cytat: "szkodnikus"
A może dasz rade zrobić czytelną fotke tego artykułu?

mogę, zaraz to zrobię :D

Offline Kobieta anja

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 14:59 »
Michale, masz (prawie) całkowitą rację. Wg mnie jednak mimo wszystko większa jest różnica w budowie - i co się z tym wiąże doborem siodełka - pomiędzy facetem a kobietą, niż dwoma kobietami  :wink:  może znam po prostu zdecydowanie inną większość kobiet  :wink:

Mnie chodzi o to, żeby jak to Szkodnik napisał
zawęzić liczbę siodełek do praktycznego testowania

wiem już napewno, że Ona chce szersze  :wink:

www.waxmund.pl

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 15:40 »
No wiadomo że siodełko to chyba najbardziej indywidualna część roweru, ale... Właśnie wróciłem ze spotkania z Robbem i Anooshką. Robert przywiózł mi siodełko Brooks'a z UK. Może to co teraz powiem będzie śmieszne, bo podobno Brooksy układają się chyba miesiąc do tyłka właściciela, a jednak jadąc "tam" na swoim starym siodle, po ~50km bolał już zadek, a po powrocie już na Brooksie, w sumie po ponad ~110km było lepiej niż 60 km wcześniej. Tyłek jak nowy. Stąd polecam Brooksa, jest to spory wydatek, ale zaprawdę warto :D Poza tym to chyba najbezpieczniejszy zakup, właśnie ze względu na dopasowywanie się siodełka do indywidualnej anatomii użytkownika :wink:
PS Robercie i Aniu, dzięki za spotkanie :D Do kolejnego
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 16:05 »
Artykuł całkiem ciekawy. Szczególnie zakończenie optymistyczne ;)
Trzeba szukać idealnego siodła, bo ono istnieje, trzeba je tylko znaleźć i przykręcić do roweru
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum