Autor Wątek: Wygodne damskie siodełko  (Przeczytany 14658 razy)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 18:38 »
No tak, siodło to jednak każdy musi trafić swoje. Jednak wydaje mi się, że najbardziej prawdopodobne, iż Brooks będzie godnie służył. Ciężki jest, to fakt- aż się zdziwiłem. Ale toFLyer- masa żelastwa. B17 jest dużo lżejsza, bo bez sprężyn. To że jest ze skóry dla mnie było jednym z podstawowych kryteriów wyboru- skóra oddycha, a ja zawsze przy dłuższej jeździe miałem problemy z odparzeniami w wiadomych miejscach. Dzisiaj zrobiłem w sumie 135km i pupa jest tip top :D
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 19:39 »
A czy brooks produkuje w ogóle damskie wersje? I to jeszcze takie które nadawałyby się do wyprawowego, całodniowego jeżdżenia? Ja zauważyłam przede wszystkim, że damskie siodełka powinny mieć odpowiednie wgłębienia. Owszem zdarzy się, ze męskie siodełko okazuje się również wygodne, ale dla mnie to juz kwestia szczęścia. Ja osobiście jeżdżę na dość wąskich, nie lubię takich wielkich kanap.
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 20:03 »
Cytat: "Michał Wolff"
Cytat: "annajot"

Ale nie chodzi o to, żeby siodełko miało etykiete "damskie", tylko żeby było szersze od męskiego

Polecam siodło Mai Włoszczowskiej:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/3292000,80369,5142220.html?back=/Wiadomosci/1,80369,5816993,wloszczowska_w_potrzebie__jej_grupa_stracila_sponsora.html

Znajdź mi facetów na naszym forum co mają węższe siodła od niej :)
Nie chodzi o to żeby siodło było szersze czy węższe - tylko żeby było wygodne
Znowu operujecie schematami, że siodło musi być węższe czy szersze - a to jest po prostu nieprawda. Inaczej wygląda rozstaw kości kulszowych u dziewczyny 150cm, inaczej u Horpyny 185cm i 100kg wagi. Nie zapominaj że przeciętna dziewczyna jest dużo niższa od faceta, ma mniejsze kości, więc mimo że proporcjonalnie do sylwetki ma rozstaw kości nieco szerszy - to jednak faktycznie ten rozstaw będzie w wielu przypadkach węższy niż u dużo wyższego faceta

No wiesz- Maja Włoszczowska na tym zdjęciu nie wygląda, jakby wybierała się na wyprawę dookoła świata ;]
Poza tym nie zrozumiałeś mnie. Chodziło o to, że jeśli chłopak i dziewczyna są tego samego wzrostu, to wiadomo, że kobieta ma większy tyłek (od chłopaka, który jest jej wzrostu) i jednocześnie wygodniej jej będzie na większym siodełku.
Nie ma sensu porównywać kobiety 150 i faceta 190.
Miałam na myśli proporcje ciała przy tym samym wzroście.
Jak już wspominałam- wszystko jest też zależne od stylu jazdy. Tutaj raczej większość jeździ na długie wyprawy, a Maja Włoszczowska bieże udział w mataronach MTB.

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 20:14 »
A czy brooks produkuje w ogóle damskie wersje? I to jeszcze takie które nadawałyby się do wyprawowego, całodniowego jeżdżenia?

Większość o ile nie wszystkie modele występują w wersji "zwykłej" oraz w wersji S, które to oznaczenie pochodzi chyba od ladieS ;)
Przejrzyj sobie stronę secesji mają tam trochę "esek" ewentualnie odwiedź stronkę Brooksa (jest tam fajny slideshow o robieniu siodełek :))

Offline MaciekPaciek91

Wygodne damskie siodełko
« 20 Cze 2009, 20:50 »
tak, symbol "S" oznacza wersję damską... Nie wiem czym się różni, pewnie inaczej wyprofilowane. Ale jestem pod wrażeniem mojego, aż idę jeszcze kilometraż śmignąć :wink:
Tutaj jest Flyer po bardzo okazyjnej cenie- 229zł, prawie sam go kupiłem, ale doczytałem "UWAGA U NAS DOSTĘPNA TYLKO WERSJA DAMSKA!!! "
http://www.trybik.pl/go/_info/?id=683&partner_id=25252525&code=b965da1e366cf8a6a16fea97420cd885
Polecam, ale nie ponoszę za nic odpowiedzialności, bo wiadomo, co kraj to obyczaj - co człowiek to dupa :D
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Wygodne damskie siodełko
« 21 Cze 2009, 12:11 »
ja, nie chcąc się wdawać w niepotrzebną polemikę, powiem tylko tyle, że faceci mają coś między nogami czego kobiety nie mają, i jadąc raz na damskim siodełku miałem conieco poodgniatane z racji innego wyprofilowanie zarówno przedniej części, jak i tylnej. Tyle z mojej strony o siodełkach :]

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
Wygodne damskie siodełko
« 21 Cze 2009, 13:58 »
I vice versa dudi_, ;) Dlatego ja Waxmund na twoim miejscu ograniczyłabym wybór siodełka do  "damskiego" :)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Wygodne damskie siodełko
« 21 Cze 2009, 14:06 »
dzięki za rady :) jak już pisałem, wiem że wąskie siodełko się nie sprawdza.... poszukam czegoś w stylu tego które Ania poleciła  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna muzycom

• Miasto: Świeradów - Zdrój
  • Na forum od: 19.05.2009
Wygodne damskie siodełko
« 22 Cze 2009, 21:52 »
Kasia ma jeździ na takim i jej pasuje:

http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53023699-53010001__skad_ceneo.html

Wada jest dość ciężkie, realnie koło 329 gramów,ale cena i kobiece kształty odpowiednie.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Wygodne damskie siodełko
« 22 Cze 2009, 21:54 »
329 gram to jest cieżkie?! :shock:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Wygodne damskie siodełko
« 22 Cze 2009, 22:00 »
Jak na brak amortyzacji, skóry, i jego zgrabne wymiary to tak :)
A tak po prawdzie to chyba wynik mojej zaprzeszłej Pani Mani odchudzeniowej :)
(siodło = <200 g)

Offline MaciekPaciek91

Wygodne damskie siodełko
« 22 Cze 2009, 22:24 »
flyer to chyba z kilogram waży... dobre kilo siodła- przynajmniej wiem za co zapłaciłem :mrgreen:

Wygodne damskie siodełko
« 22 Cze 2009, 22:33 »
Twoje to ma prawo ważyć. Nawet wygląda na kilo. Jeszcze kiedyś i ja na takim posadzę swoje 4 litery.

kioto

• Gość
Wygodne damskie siodełko
« 10 Gru 2009, 19:10 »
Ja się w ogóle zaczęłam zastanawiać, czy faktycznie istnieje coś takiego, jak wygodne damskie siodełko. Czy w ogóle jest coś takiego jak wygodne siodełko, niezależne od płci. Prawda jest taka, że jak się długo jeździ to nie wiem jak by wygodne było i nie wiadomo, jak dobrej firmy to prędzej czy później szacowne cztery litery będą obolałe;) No coś za coś...albo rower i przygoda, albo wygoda;) ( ale się mnie rymło;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Wygodne damskie siodełko
« 10 Gru 2009, 23:20 »
oczywiście że istnieje!
mnie na ostatniej wyprawie przez pierwszy tydzień tylko męczyło siodełko... przez kolejne 6 tyg jechało mi się bardzo dobrze  :wink:  kwestia przyzwyczajenia, wydaje mi się, że z czasem do każdego siodełka człowiek tzn tyłek się przyzwyczai :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum