Autor Wątek: Ekran uchylny w lustrzance.  (Przeczytany 2638 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Ekran uchylny w lustrzance.
« 6 Mar 2015, 23:32 »
Ostatecznie jaki aparat kupiłeś?

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 6 Mar 2015, 23:37 »
 Pentax K50 + DA 18 - 135 WR
« Ostatnia zmiana: 7 Mar 2015, 02:40 JUREK »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 20 Mar 2015, 19:21 »
DA 18 - 135 WR
Patrz to CA

;)
Jestem bardzo zadowolony z podobnego zestawu (tylko waga i objętość czasem mi doskwierają, ale coś za coś ;)). Zadbaj o to, by mieć trzyletnią gwarancję.

Offline Mężczyzna JUREK

• Na forum od: 21.11.2011
« 20 Mar 2015, 20:51 »
Moja pierwsza lustrzanka, którą dostałem na urodziny od ojca pół wieku temu,
z obiektywem 50 mm, waży tyle samo.
Bardzo ją lubię, działa nadal,  to Praktica Nova B.
Następną była Minolta i była dla mnie za lekka.
Ten zestaw K-50 odebrałem  w sobotę i staram się go poznać.
Wrażenie zrobił baaardzo pozytywne, chyba się polubimy.

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
« 20 Mar 2015, 21:51 »
Trochę się spóźniłem ale może się jeszcze komuś przyda.

Przy wyborze lustrzanki ostatnią rzeczą jaką bym się sugerował (oczywiście nie przy celach zarobkowych) to wielkość matrycy. 16 Mpx to jest aż nadto do normalnego użytku. Szczerze mówiąc dla wydruków 20x30 cm w 300dpi (punktów na cal kw.) czyli jakości fotograficznej wystarczy 8Mpx. Wszystkie piksele na matrycy powyżej 8Mpx o ile nie masz zamiaru drukować plakatów, będą służyły tylko i wyłącznie do korzystania z ostrego kadrowania oraz zawalania przestrzeni dyskowej.

Uchylny wyświetlacz - do codziennego użytku zbędny gadżet, ale można z niego świetnie korzystać przy ujęciach typu 'perspektywa żaby' lub ptaka, mówiąc ogólnie z ziemi (nie trzeba się gimnastykować żeby zajrzeć w wizjer) lub z rąk wyciągniętych ku górze (kiedy to wizjer jest nieosiągalny). Plusem takiego ekranu jest również fakt iż można go zamknąć i wówczas chronisz jego powierzchnię w transporcie.

Wizjer w lustrzankach jest zdaje się wszędzie optyczny więc o kalibracji żadnej nie ma mowy (no chyba że ktoś łapkami zabrał sie za korygowanie położenia lustra O_O ). W większości amatorskich lustrzanek pokrycie wizjera waha się między 93 a 97% więc wystarczająco dużo, jednak między modelami jest wyraźna różnica z jego korzystania. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale po prostu optyka niekiedy jest w ten sposób zrobiona że obraz w wizjerze jest mały a w innych modelach można się po prostu po planie rozglądać. Przewagi wizjera optycznego nad elektronicznym chyba nie trzeba wyjaśniać :) Jest kolosalna.

Co do akumulatorów - wkład na paluszki AA (nie wiem ile ich się wrzuca w pentaxie ale u mnie w gripie do canona 5dmII wchodzi 6 i starcza to na dosłownie maks 50-80 zdjęć zależnie od ISO, czasu naświetania, korzystania z wyświetacza itd itd) jest moim zdaniem nie opłacalny. Lepiej dedykowane aku dokupić jako backup i będzie na setki zdjęć.

Chcę sobie zrobić prosty język spustowy z ne555

Nie wiem na jakim sprzęcie pracujesz ale może lepiej zainwestować w grip np producenta Alfa zdaje się, który ma wbudowane wyzwalanie czasowe zdjęć seryjnych (ustawiasz ilość zdjęć i częstotliwość - odstępy czasowe). W ten właśnie sposób również wykonywałem zdjęcia typu Time Laps (tylko nie w ilościach 100 tys. :wink: ) i działa pięknie.

Praktica Nova B

Mam, również działa a zdjęcia z niej biją na głowę każdy obraz cyfry.

Jeśli ktoś może ma jakieś pytania odnośnie lustrzanek cyfrowych, służę pomocą. W fotografi pracuję od 14 lat i w tym na cyfrze od 2004 roku kiedy to kupiłem 'trabanta' czyli canona 300D. OD początku związany z canonem przeszedłem przez 300D, 10D, 20D, 50D, 5D mI, 5D mII, 1DmII, 1Ds mII, a obecnie działam na właśnie 5DmII oraz 1DmIII.

Moim skromnym zdaniem obraz z lustrzanki oczywiście jest piękny ale waga i gabaryt sprzętu przy pakowaniu się na wyprawy lekko je dyskwalifikuje :/ Nie mniej jednak nadal ciągam ze sobą kilogramy sprzętowe aby się później nacieszyć fotografiami :)
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Mar 2015, 21:57 »
Wizjer w lustrzankach jest zdaje się wszędzie optyczny więc o kalibracji żadnej nie ma mowy (no chyba że ktoś łapkami zabrał sie za korygowanie położenia lustra O_O ).
Ale korekcja dioptrii jest. I to warto sobie skalibrować, pod swoje oko, gdy ostrzymy manualnie.

wkład na paluszki AA
Widzisz, wkład, nie grip. A na 4 sztukach litowych można cyknąć ponad tysiąc zdjęć. Odpada branie ładowarki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 20 Mar 2015, 22:47 »
Nie wiem na jakim sprzęcie pracujesz ale może lepiej zainwestować w grip np producenta Alfa zdaje się, który ma wbudowane wyzwalanie czasowe zdjęć seryjnych (ustawiasz ilość zdjęć i częstotliwość - odstępy czasowe).

A kosztuje ~1zł? ;) ;D

• Kręcę bo lubiĘ
« 20 Mar 2015, 23:29 »
Oczywiście ze nie :) ale jest użyteczny. Jeśli masz smykałkę do elektroniki to spoko ja niestety jestem noga w tych kwestiach wiec musze się posiłkować gotowymi rozwiązaniami.

Jaka jest różnica między wkładem 4 paluszków a gripem z wkładem na 6? Pytam się nie przez złośliwość ale przez fakt że mogę tego rozwiązania nie znać.  A co do dioprii w wizjerze,  korekta niby pozwala na zmianę +/- 2, ale znajomy z serwisu canona w Berlinie osobiście odradzal używanie tego, nie wiem czemu, nie pytałem i sam nie używam.
W kwestii ostrzenia manualnego się nie wypowiadam,  używam tylko do fotografii komercyjnej,  statycznej.  W reportażu ślubnym nie ma racji bytu.  Jednak gdy już używam pomagam sobie matówką klinową wzorem starych zenitów

Pozdrawiam
Mariusz
-----------------------
tapnięte z tableta

Pozdrawiam
Mariusz

• blog podróżniczy
« 21 Mar 2015, 00:03 »
Jaka jest różnica między wkładem 4 paluszków a gripem z wkładem na 6? Pytam się nie przez złośliwość ale przez fakt że mogę tego rozwiązania nie znać.
Podstawowa jest taka, że nie dokręcasz gripa wielkości połowy korpusu :) Chowa się całość elegancko do środka, w miejsce akumulatora. Sensu gripa w podróży jakoś nie widzę, wkładu i owszem.
nie pytałem i sam nie używam.
Nie da się przecież nie używać, na coś masz przecież ustawione ;) Albo na skrajne, albo gdzieś po środku.

Mam stare obiektywy manualne, w świecie pentaxa dalej działają. Zabawne jest to, że na jednej imprezie bawiłem się słoikami, będąc już zdrowo wstawionym. Fotki z manuala wyszły mi zdecydowanie lepiej ;)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 21 Mar 2015, 07:20 »
Z jakiego powodu nie używać korekcji? :o

• Kręcę bo lubiĘ
« 21 Mar 2015, 07:48 »
Podstawowa jest taka, że nie dokręcasz gripa wielkości połowy korpusu :)

Hehe no dobra może źle napisałem :D Znam budowę ale jaka jest różnica między między 4 AA we wkładzie a 6 AA w gripie jeśli chodzi o wydajność? Używałem litowych aku w ten sposób i starczyło na marne kilkanaście/kilkadziesiąt zdjęć wnętrz na długim czasie naświetlania. Bez używania wyświetlacza.

Z jakiego powodu nie używać korekcji?
Słuchajcie nie wiem. Mnie też to zdziwiło. Może canon niezbyt przyłożył się do optyki wizjera i może zmiana korekty dioptri bardziej krzywdzi niż pomaga. Nie używam tego bo mam na stałe w pozycji neutral. Wady oczu już mi się pojawiają niestety ale rozkładają się równo, ponieważ staram się zmieniać oko pracujące na wizjerze.

Jako ciekawostkę podam przykład bardzo wiekowego już fotoreportera Przeglądu Sportowego z którym miałem okazję parę razy się spotkać na eventach sportowych wszelkiej maści, na lewym oku miał -9 a na prawym jakieś marne -2. Wszystko właśnie przez to, pracował na lewym oku. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z korektą dioptrii a podałem to tylko jako historyjkę;)
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 21 Mar 2015, 10:02 »
Przewagi wizjera optycznego nad elektronicznym chyba nie trzeba wyjaśniać :) Jest kolosalna.
Szczególnie w ciemności ;)

W pracy mam dostęp do kilku canonów, korekcja wizjera nie wpływa na pracę pozostałych elementów zestawu w żadnym z nich. Jest spora różnica między wizjerem z pryzmatem a wizjerem, gdzie jest tunelik ze zwierciadłami.

Mam stare obiektywy manualne, w świecie pentaxa dalej działają.
W świecie canona też dają radę ;)
Tylko Mir 37W przy ostrzeniu na odległości powyżej metra haczy o lustro.

• blog podróżniczy
« 21 Mar 2015, 14:58 »
Znam budowę ale jaka jest różnica między między 4 AA we wkładzie a 6 AA w gripie jeśli chodzi o wydajność?
Prądożerność zależy od korpusu. Do pentaxów z najwyższej półki nie wsadzisz tego wkładu, tylko do niższych modeli. Regulator zasilania w aparacie też musi być dostosowany do charakterystyki danego źródła. Prawdopodobnie po "zużyciu" paluszków w aparacie, zostało tam całkiem sporo energii, tyle, że aparat nie był w stanie jej pobrać.
Zaawansowane procesory obrazu żrą niesamowite ilości prądu, dodaj jeszcze u siebie pełną klatkę (którą trzeba czymś zasilić), większy mechanizm lustra i jest odpowiedź.

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Na forum od: 31.07.2012
« 21 Mar 2015, 20:27 »
300dpi (punktów na cal kw.)
dpi to są punkty na cal długości a nie na cal kwadrat (powierzchnia) - ze zboczenia zawodowego musiałem wtrącić. Na cal kwadratowy mamy 300 x 300 punktów/pikseli.

• Kręcę bo lubiĘ
« 21 Mar 2015, 23:30 »
Dzięki oczywiście masz rację :) 300 pkt na cal kw. to by było rzadko :P
Pozdrawiam
Mariusz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy