Jestem właśnie po podróży Lux expressem i muszę powiedzieć że mi się podobało.
Za bilet zapłaciłem 29 zł -aktualnie promocja rozruchowa. Normalnie ma kosztować do 59 zł. (Polskibus nie śpi i jeździ teraz za 5 zł
)
Co do samego przejazdu to Autokar naprawdę jest Lux!
-Miejsca na nogi miałem z zapasem
-Fotele wygodne
-W korytarzy stałem wyprostowany i jeszcze troszkę zapasu do sufitu
-Każdy fotel wyposażony był w table na którym można pobawić się w internet/pograć/posłuchać muzyki/ obejrzeć film
-Kierowca sprzedaje poduszki/koce/wodę/słuchawki do tabletów jakby ktoś nie miał własnych (i to w ludzkiej cenie 6 zł)
-W ubikacji zdaje się jest ciut luźniej niż w PB
-Obok ubikacji jest express do kawy. Serwuje sześć rożnych wariacji tego napoju. Ilość kaw na łebka nielimitowana. Samoobsługa. Ja próbowałem jakiejś wariacji kawy z czekoladą i była naprawdę smaczna.
-Po podróży z żalem opuszczałem autokar, tak wygodnie mi się siedziało.
-Kierowca nie robił żadnego problemu co do mojego roweru (acz na słabo obłożony kurs trafiłem)
Wady:
-Brak paki z tyłu. Jest co prawda luk bagażowy, gdzie załadowałem się rowerem bez problemu(bez składania). Aczkolwiek w przypadku pełnego obłożenia może zdarzyć się sytuacja że na rower zabraknie miejsca.
-Ekspress do kawy jak to ekspress, wydaje swoje dźwięki. Jestem w stanie sobie wyobrazić że przy pełnym autokarze będzie w ciągłym użyciu - co może być denerwujące
Suma summarum. Polecam.
Jeśli komuś zależy na wygodzie to PB i TLK nie ma czego szukać na tej trasie.