Autor Wątek: Polak za granicą - aplikacja  (Przeczytany 1011 razy)

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
Polak za granicą - aplikacja
« 2 Mar 2015, 21:39 »
Ostatnio buszując po stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych natrafiłem na ciekawy program "Polak za granicą" https://polakzagranica.msz.gov.pl/ .
Jest to aplikacja z podstawowymi informacjami o wszystkich krajach, takimi jak: Język, waluta, przepisy wizowe, przepisy ruchu drogowego, obowiązki meldunkowe, kultura, religia, bezpieczeństwo, zdrowie itp...
Jest możliwość ściągnięcia aplikacji na telefon. Jest ona wyposażona w praktyczne informacje w razie sytuacji kryzysowych, posiada również mapę, oraz najnowsze ostrzeżenia odnośnie bezpieczeństwa.
Jak dla mnie bomba bo takie małe kompendium podstawowej wiedzy 8)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Polak za granicą - aplikacja
« 2 Mar 2015, 22:33 »
W Albanii stosuje się rygorystyczne przepisy drogowe. Za wykroczenie drogowe (nawet nieznaczne) grozi oprócz kary grzywny pozbawienie prawa jazdy i dowodu rejestracyjnego samochodu na pół roku.
:D
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 3 Mar 2015, 14:19 »
He he...dobre.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 3 Mar 2015, 14:33 »
Jeśli policja zatrzymuje samochód, to raczej tylko w tym miejscu.

Wyprzedzanie na skrzyżowaniu i jazda na czerwonym świetle nie była wystarczającym powodem do zawracania głowy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 3 Mar 2015, 15:23 »
W Albanii stosuje się rygorystyczne przepisy drogowe. Za wykroczenie drogowe (nawet nieznaczne) grozi oprócz kary grzywny pozbawienie prawa jazdy i dowodu rejestracyjnego samochodu na pół roku.
:D
chyba stosuje się łapówki rygorystyczne dla obcokrajowców. ;)

« 3 Mar 2015, 18:05 »
Skoro nie zatrzymują to i nie biorą łapówek. Wiem jak wygląda jazda z perspektywy samochodu - można poruszać się zupełnie bezstresowo. Nawet odważyłem się na jazdę rondem pod prąd :P (oczywiście było całkiem pusto) W Albanii ludzie nie mają tak silnego poczucia, że czegoś nie wolno "bo tak". Za to w Serbii, Bułgarii i Bośni można spodziewać się łapanek. Dwa lata temu w Serbii mieli jakąś durną akcję, że w ciągu nocy 2-3 razy zatrzymywali i pytali kierowcę jak się czuje ;D

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 3 Mar 2015, 21:07 »
Ja też trochę zjeździłem samochodem Od Rumunii po Czarnogórę i zasada jest jedna. Jak się nie wyróżniasz i hasasz to nie ma problemu. Taka jest moja opinia. Też jeździłem tam bez stresu ;)

BartekBambus

• Gość
« 31 Mar 2015, 10:41 »
Ja jak jeździłem po Czarnogórze to miałem serce na ramieniu. Miałem wrażenie, że tam sami wariaci jeżdżą. Stromo, zbocza, ale nic. Popitalają jak szaleni na zakrętach.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 3 Kwi 2015, 21:22 »
Ja jak jeździłem po Czarnogórze to miałem serce na ramieniu. Miałem wrażenie, że tam sami wariaci jeżdżą. Stromo, zbocza, ale nic. Popitalają jak szaleni na zakrętach.

No trochę inaczej, ale da się przystosować ;)

W Gruzji zaczyna się dopiero robić ciekawie...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum