Autor Wątek: Kompilacja map do Garmina  (Przeczytany 5262 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Kompilacja map do Garmina
« 8 Lip 2015, 15:04 »
linia jest obiektem :)
precyzja - to czy rysowana linia ma widoczne załamania, czy też jest wygładzona
Zoom level - czy w ogóle obiekt, przy wybranym zoomie, jest widoczny. Obstawiam, że chodzi Ci o to drugie.
--levels=levels code
    Change the way that the levels on the map correspond to the zoom levels in the device. See customisation help. The default is: "0:24, 1:22, 2:20, 3:18, 4:16", although each style can have its own default. Up to 8 levels may be specified.
To zmienia poziomy zoomu na urządzeniu dla wszystkich obiektów z określonym zoom level mapy. O tym, na którym poziomie lądują poszczególne typy obiektów, decydują style. Czyli albo zmieniasz zoom level dla wszystkich obiektów na danym poziomie mapy, albo zmieniasz styl, by obiekty danego typu trafiły do innego levelu.

btw, jest taka mini mapka, na której można testować zmiany styli. Muszę tylko ją znaleźć.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 9 Lip 2015, 09:56 »
Hmm, mój problem chyba nie leży jednak w kompilacji (pewności nie mam). Oglądałem mapę w basecamp i tam wszystko, czego oczekiwałem - jest. Natomiast w urządzeniu widać tylko dwie główne drogi, chodzi o mapę Kirgistanu - http://www83.zippyshare.com/v/9uHSUXKj/file.html - w etrksie 20 widać tylko drogę M41 i drugą - z Biszkeku do Narynu, na komputerze - widać o wiele więcej, większość szutrówek, które mnie interesują. Z tymi samymi opcjami kompilowałem mapy Bułgarii i północno-wschodniej Grecji - tam drogi niższych kategorii są widoczne.

• blog podróżniczy
« 9 Lip 2015, 10:07 »
jak maksymalnie zbliżysz mapę, to też ich nie ma? Poziomy zoomu mapsource są inne niż te w urządzeniu.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 9 Lip 2015, 11:29 »
Podziałka na 80 metrów i lipa ;)
Ale znalazłem mapę robioną przez kogoś i tamta działa, więc problem można zignorować.

• blog podróżniczy
« 9 Lip 2015, 11:37 »
to w zasadzie dziwne, bo te drogi to głównie highway=unclassified
w stylach od lambertusa masz coś takiego i to odpowiada za to, że droga się rysuje
highway=unclassified [0x06 road_class=0 road_speed=3 resolution 21]

• blog podróżniczy
« 2 Sie 2015, 18:13 »
jeśli chodzi o mapy Azji.
Na ten moment, żeby poprawnie je skompilować, w splitterze należy dodać parametr --max-nodes=1000000 albo mniejszy. Inaczej niektóre kawałki będą puste, a mkgmap zwróci błąd przy kompilacji. Dla Europy, jak dotąd, takich problemów nie stwierdziłem.
Mapa całej Azji spokojnie zmieści się w jednym fragmencie na urządzeniu (zajmuje poniżej 3GB).

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 20 Gru 2019, 12:07 »
Kojarzycie pewnie projekt garmin.osmapa.pl, niestety umarł on ponad rok temu, od tego czasu brak jest aktualizacji. Twórca opublikował na szczęście style i typy swojej kompilacji, więc była szansa coś w temacie ruszyć. Dla mnie było to ważne bo się bardzo do tej konkretnej wizualizacji przyzwyczaiłem, wszystkie inne były dla mnie zupełnie nieczytelne i nieintuicyjne. Niestety "z marszu" skrypt generujący działać nie chciał, trzeba było linijka po linijce rozgryzać jego działanie (a programistą żadnym nie jestem). Metodą prób i błędów udało się wygenerować działającą mapę, jedyne co zmieniłem do wyświetlanie granic gmin i powiatów (bardzo przydatne gminożercom). Postaram się mapy na bieżąco aktualizować (tak raz na miesiąc), jeśli coś nie działa lub można/trzeba coś poprawić w wyświetlaniu na mapie to proszę o sugestie. Pliki w wersjach OSMAPA PL, OSMapaPL-Fenix, OSMapaPL-LIGHT, OSMapaPL-OGONKI, OSMapaPL-SZLAKI, w wersjach dla Basecamp oraz pliki IMG są do pobrania tutaj
https://drive.google.com/drive/folders/1Cre9Q5T9Ubwl11eANFqPJF3qkPR2aiva

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 20 Gru 2019, 17:22 »
Bardzo miło dla oka wygląda na komputerze i ma sporo więcej potrzebnych danych niż np. UMp_pcPL, z której dotychczas korzystałem.

Będę ci wiernie kibicował w aktualizacjach i korzystał na moim Garminie GPSMAP 62s.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 21 Gru 2019, 12:26 »
Dla mnie z kolei wizualizacja tej mapy jest mało czytelna. Po prostu przyzwyczaiłem się do UMP. Ale to jest mało ważne, bo najistotniejsze dla mnie są aktualne dane mapy OSM. A plik TYP w wolnym czasie przeedytuję sobie wg własnych preferencji.

Dziękuję. :)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 21 Gru 2019, 13:05 »
Jasne, jak się człowiek przyzwyczai do czegoś to potem trudno te nawyki zmienić, dlatego mi żadna inna wizualizacja nie podchodziła. Zrobiłem to przede wszystkim dla siebie, bo 1,5 roku od ostatniego wydania mapy to mnóstwo danych dodanych do OSM. Sam trochę (kilka lat temu sporo) dodaję, gównie w bliskiej okolicy, więc warto mieć aktualny stan przed oczyma.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum