Autor Wątek: [wyprawa] Bułgaria-Australia czerwiec 2015/sierpień 2016  (Przeczytany 870 razy)

Offline Mężczyzna kubah

• Miasto: Kirkbb in Ashfield
  • Na forum od: 08.03.2015
Witam wszystkich

Jestem Kuba, mam 22 lata, mieszkam aktualnie w UK i szukam kompana/kompanki na część podróży z Bułgarii do Australii. w około 14-15 miesięcy

Dlaczego z Bułgarii? Bo mogę zacząć dopiero na początku czerwca a nie chciałbym jechać w grudniu przez Pamir więc ruszając z Bułgarii nadrobię trochę czasu i będę tam na wczesną jesień/koniec lata.

Pewnie wielu powie że to nierealny pomysł ale ja tam jestem zdeterminowany choćby nie wiem co, i pojadę nawet sam ale skoro jest to forum i niektórym się udaje znaleźć towarzystwo do jazdy to czemu nie i chciałbym jakąś część trasy przejechać z kimś.

A może i nawet większość kto tam wie...

A wiem że wielu z nas Polaków wybiera się podobną trasą więc możemy się dogadać co do terminów i miejsc gdzie byśmy razem jechali, z tego też powodu nie wyrabiałem jeszcze wiz.

A więc:

Trasa:

Bułgaria

Grecja

Turcja

Gruzja

Armenia

Azerbejdzan

Kazahstan

Uzbekistan

Tadzykistan

Kirgistan

Chiny

Wietnam

Laos

Kambodża

Tajlandia

Malezja

Singapur

Australia

*Trasa może nieznacznie ulec zmianie głównie Azja Środkowa tu wszystko zależy od wiz.

Co zamierzam zobaczyć:

Głównie natura, jazda bocznymi drogami, wulkany błotne w Azebejdżanie, Pamir Highway,ogromne płaskowyże i pustynne rejony Chin pln zach  spotkanie lokalnej ludnośći

Doświadczenie:

-Nottingham-Monaco przez Alpy 2300km 17dni samotnie

-Wiele kilkudniowych wypraw po UK

Nocleg:

Planuję w 70% na dziko w namiocie, trochę na gospodarza oraz w couchsurfing, warmshower

co 2-3 tyg noc w tanim hotelu

Jedzenie:

Tu podobne proporcje jak w noclegu głównie samemu przygotowane posiłki w menażce, zakupy na bazarach i lokalnych supermarketach

W Chinach i Azji płd wsch być może garkuchnie.

Jazda w deszczu:

Przeczekać ulewy,a jak pada cały dzień to jadę mimo to.

Jaki dzienny dystans dzienny?:

Przynajmniej 110-120km

W wysokich górach w Azji Środkowej 70-80km

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna kubah

a to nie wiedziałem, czy moderator może przenieść temat do właściwego działu?

A co do wyprawy to szukam towarzystwa przy okazji. Jak trzeba będzie to i samemu pojadę nie wiem  jak inni planują i nie realizują wypraw, ja jak mówię że jadę to tak będzie.

pozdrawiam

czytałem twojego bloga panie wilku może coś doradzisz bo doświadczenie mam sporo mniejsze, a chęci ogromne

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
Z tego co się dowiadywałem to pomiędzy Armenią a Azerbejdżanem nie ma przejścia granicznego więc raczej będziesz musiał lekko przemodelować trasę. Powodzenia  8)

Offline Mężczyzna kubah

Z tego co się dowiadywałem to pomiędzy Armenią a Azerbejdżanem nie ma przejścia granicznego więc raczej będziesz musiał lekko przemodelować trasę. Powodzenia  8)

tak te kraje to tylko dla orientacji podałem a trasa jeszcze nie ustalona ściśle,

myślałem też o ominięciu Azerbejdżanu ( kłopot z wizą Azerbejdżanu i rzadko pływający prom z Baku do Aktau) i przez Rosję do Kazachstanu 

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Dlaczego nie chcesz jechać przez Iran?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna kubah

Bo byłby to kraj bez wyjazdu, potem gdzie? Do Afganistanu i Pakistanu się nie wybieram, a do Turkmenistanu problemy z wizami.

A tak to wizy do azji centralnej i chin załatwię przed startem i będzie spokój bez straty czasu i pieniędzy na czekanie na wizę w jednym mieście. Moi znajomi czekali ok 2 tyg w jednym z tych krajów przez wizy.

Narazie łatwiej będzie mi się porozumieć po rosyjsku dlatego wolę nieco na północ.
« Ostatnia zmiana: 9 Mar 2015, 22:01 kubah »

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011

Bo byłby to kraj bez wyjazdu, potem gdzie? Do Afganistanu i Pakistanu się nie wybieram, a do Turkmenistanu problemy z wizami.

A tak to wizy do azji centralnej i chin załatwię przed startem i będzie spokój bez straty czasu i pieniędzy na czekanie na wizę w jednym mieście. Moi znajomi czekali ok 2 tyg w jednym z tych krajów przez wizy.

Narazie łatwiej będzie mi się porozumieć po rosyjsku dlatego wolę nieco na północ.

do Turkmenistanu załatwisz tranzyt na 5 dni, a masz do przejechania 500 km. Wizę załatwisz w Teheranie, ale pierwsze musisz mieć wizę do Uzbeków dopiero wtedy dostaniesz wizę do Turkmenistanu.
Generalnie to powodzenia życzę. :)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Iran to kraj, który bardzo szkoda byłoby odpuścić. Jako turysta możesz tam, przy maksimum starań, spędzić 3 miesiące po dwukrotnym przedłużeniu wizy.

Mógłbyś wyjechać z domu a nie z Bułgarii, a potem w Iranie i Azerbejdżanie przezimować przed ruszeniem w Azję Centralną :)

Offline Mężczyzna kubah

Iran to kraj, który bardzo szkoda byłoby odpuścić. Jako turysta możesz tam, przy maksimum starań, spędzić 3 miesiące po dwukrotnym przedłużeniu wizy.

Mógłbyś wyjechać z domu a nie z Bułgarii, a potem w Iranie i Azerbejdżanie przezimować przed ruszeniem w Azję Centralną :)

Europę i Iran przejadę innym razem, narazie chcę jechać na około 14 miesięcy z tego 3 miesiące w samych Chinach i 3 w Australii.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum