Autor Wątek: Sakwy Ortlieb tylne na Lowrider.  (Przeczytany 1972 razy)

Conecho

• Gość
Sakwy Ortlieb tylne na Lowrider.
« 21 Cze 2009, 16:50 »
Sakwy Ortlieb Back-Roller Classic  na tył,  czy ktoś używał je na przodzie na bagażniku Lowrider TUBUS ERGO na koło 28" czy to będzie pasować ?? system nośny i czy nie będą za nisko. Ponieważ sakwy na przód są za małe jak dla mnie.

Conecho

• Gość
« 21 Cze 2009, 17:13 »
Wielkie dzięki za odp. Wiec decyduje się na ten zestaw :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 21 Cze 2009, 23:30 »
Tak się składa, że mam i back rollery, i tubus ergo, i koła 28". W ciągu kilku dni zamierzam go założyć (wyprawa nadchodzi! :) ), więc Ci to jeszcze na 100% potwierdzę, jeśli chcesz :)
Ale moim daniem to powinno się udać bez problemu :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 22 Cze 2009, 21:30 »
Proszę bardzo, oto i fota. Tak jak przypuszczałem, ten zestaw się spokojnie sprawdzi :)

PS. Sorki za jakość - zdjęcie z komórki ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 23 Cze 2009, 02:23 »
Sprawdzi się, ale chyba tylko na asfalcie - na jakiejś ścieżce, albo wąskiej drodze możnaby zaczepić czymś o sakwę.
Wracam do jeżdżenia.

Conecho

• Gość
« 23 Cze 2009, 10:39 »
Zgadza się ze jest to troszke nisko, tym bardziej ze napewno nie ominą mnie bezdroża. Ale te sakwy Ortlieba front naprawde sa małe a zależy mi pojemności. Potrzebowałem informacji czy system nośny będzie pasował. Dzięki wszystkim za info.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 23 Cze 2009, 13:55 »
Moim zdaniem dół sakwy wcale nie jest znacznie niżej niż, gdyby to była sakwa front. Chodzi o to, ze sakwy back są szersze i wyższe od frontów, ale system nosny jest na moje oko identyczny i zamocowany w równej odległości od dołu sakwy. Więc jesli back roller będzie zahaczało nierówności (a to musiałaby być naprawdę głęboka błotna koleina bądź wysoki kamien, a wtedy i tak prędzej pedałami zahaczysz :twisted:) to będzie zahaczał i front roller :)
Nie pomyslałem wczoraj o tym, zeby to zmierzyć, ale zrobię to dziś. Aczkolwiek jestem przekonany, że różnica w wysokości zawieszenia dołu sakwy - jeśli w ogóle istnieje - to nie przekracza 3-4 cm.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 23 Cze 2009, 20:12 »
No i zmierzyłem. Jest róznica, ale tak jak przypuszczałem, niewielka. Front rollery mają swój spód o 3,5 cm wyżej niż back rollery. Mam nadzieje, że wiesz już wszystko :)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Odp: Sakwy Ortlieb tylne na Lowrider.
« 20 Mar 2013, 13:19 »
Hej,
niedawno nabyłem w wyprzedażowej cenie parę sakw Ortlieb Back Roller City z zamiarem umieszczenia ich na przednim bagażniku. Widziałem, że da się tak zrobić, jednak czy jest to bezproblemowe, czy trzeba stosować jakieś specjalne zabiegi? Widzę, że w tym wątku mowa o 28" rowerach, czy przy 26" nie ma problemu przy połączeniu dużych ortliebów z tubusem ergo? Czy może lepiej zdecydować się na inny model, bo bagażnika jeszcze nie kupiłem?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Mar 2013, 13:30 »
nie powinno być problemu skoro Emes chyba tak Afrykę (i nie tylko) przejechał, właśnie na kołach 26 cali. Model sakw City czy nie City nei ma znaczenia.

np. tu:
http://north-south.info/pl/photo/derwisz-jedzie-z-nami,227/

rower Emesa po lewej.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 20 Mar 2013, 23:59 »
Ja miałem trochę inny model, ale też rozmiar "na tył".

Tak czy inaczej, drugi rower na zdjęciu pokazuje, że duże sakwy z przodu dają radę. Tam Marek miał akurat koła 28", ale Robb jechał przez Azję z dużymi Rollerami Classic z przodu, na kołach 26".

Spokojnie się da, ale trzeba uważać w terenie. Nietrudno zaczepić o większe kamienie albo o ziemię gdy jedzie się w koleinie lub mocniej wydeptanej ścieżce. Zdarzyło mi się wiele nagłych zatrzymań z tego powodu i chyba ze dwie gleby.

Oczywiście do takich sakw nie pchamy nic delikatnego. Jedzenie, ciuchy, ew. garnki ale żadnej elektroniki.

Offline Mężczyzna Rolf

« 21 Mar 2013, 09:17 »
Dzięki Panowie za odpowiedzi! Mam co prawda trochę inną motywację, niż podróż nie-wiadomo-jak-daleka - po prostu chce jak najwięcej wziąć na siebie, żeby odciążyć drugą połówkę, która - miejmy nadzieję - w tym roku się ze mną w końcu wybierze ;-)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 21 Mar 2013, 11:05 »
Rolf, nie daj się...
niech druga połowa też coś wiezie, bo inaczej to nie posmakuje tej turystycznej jazdy.

Offline Mężczyzna Rolf

« 23 Mar 2013, 11:27 »
Coś tam będzie wiozła, swoje sakiewki dostanie - ale chodzi o to, żebym ja się też zmęczył ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum