Autor Wątek: Szosowa opona 28mm  (Przeczytany 9384 razy)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Szosowa opona 28mm
« 11 Mar 2015, 21:11 »
Chciałbym założyć szersze opony do szosówki (obecnie mam 23mm, wymagają wymiany). Najlepiej jakby jeszcze miały jakąś wkładkę antyprzebiciową.
Według katalogu, mój rower był sprzedawany z oponami 25, więc takie na pewno wejdą i mógłbym kupić w ciemno.
Być może zmieszczą się 28mm ale dopóki takiej opony nie założę na obręcz, nie będę wiedział, bo w zależności od obręczy, opony mogą mieć różną szerokość.
Czy według waszego doświadczenia jest w ogóle szansa zmieścić 28mm do typowej sportowej szosówki - Trek 1500 SLR?
Czy ktoś mógłby pożyczyć oponę 28mm do przymiarki?
Trekkingowych opon do wyboru w tych rozmiarach znalazłem kilka: Schwalbe Durano Plus, Vittoria Randonneur, najwęższy Marathon Supreme jest w rozmiarze 28mm, jest zwykły Marathon i nawet Marathon plus.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Szosowa opona 28mm
« 11 Mar 2015, 21:57 »
Przeważnie opona na szosowej obręczy traci 2 milimetry. Niestety nie pamiętam już jaką szerokość mają obręcze w moich rowerach.

Miałem Marathony 28c (na szosowej obręczy 26 mm), 25c (jeśli dobrze pamiętam 24 mm). Poza tym kupowałem jeszcze dwie opony teroretycznie chyba 28 mm, a po założeniu obie miały 24 mm. Wyjątkiem od reguły była opona Michelin 23c, która miała raczej 25 mm :P Na obręczy trekkingowej Marathon 28c na oko trzymał rozmiar.

Czy wejdą? W jednej z szosówek kombinowałem z oponą 28c na przód i 25c na tył, to było już maksimum co mogło wejść. Dużo zależy od konkretnego egzemplarza, np. do niektórych szosówek wchodzą błotniki i ogólnie jest sporo miejsca (np. do Gianta Waxmunda), w tej nie było na to szans.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 11 Mar 2015, 22:11 »
Kupiłem od Symfoniana maratony 1,1cala do mojej szosówki i sprawdzają się.
Interesuje Ciebie dopasowanie do felgi, czy o wideleca ?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 11 Mar 2015, 22:19 »
Podjedź Baśką do Konina, akurat mam M. Plusa 28 1.1 (28mm).

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 11 Mar 2015, 23:11 »
Kupiłem od Symfoniana maratony 1,1cala do mojej szosówki i sprawdzają się.
Interesuje Ciebie dopasowanie do felgi, czy o wideleca ?
Interesuje mnie dopasowanie do roweru, zarówno z przodu jak i z tyłu, ale po założeniu na moje koła bo zdaję sobie sprawę, że poruszam się na granicy. Moje tylne koło może być trochę inaczej zaplecione niż twoje, może być odchylone o milimetr w lewo czy prawo.
Podjedź Baśką do Konina, akurat mam M. Plusa 28 1.1 (28mm).
220km w dwie strony, za dużo jak na moje możliwości :( A w ogóle droga DK25 fatalna na rower. Wczoraj tuż pod Brzozą (wylot na Inowrocław, Konin) rozjechali rowerzystę.
Masz tą oponę luzem czy w rowerze? Może jakaś weekendowa wyprawka wiosenna?
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Goofy601

• Miasto: Zabrze/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 22.04.2014
    • Goofy'ego rowerem wycieczki
« 12 Mar 2015, 00:21 »
Jeśli masz typowo szosową obręcz (13-14mm szerokości) to 28C już się będzie ciężko zakładał i zdejmował. Jeśli chodzi o miejsce w ramie to przy Marathonach profil opony będzie wyższy ( o grubość wkładki antyprzebiciowej). W "Plusach" to nawet 5mm. Zatem koło będzie miało większy obwód. Jeśli masz mało miejsca w widełkach, to z taką oponą może być problem.

Obecnie testuję właśnie taki zestaw - obręcz 14mm + Marathon 700/25C. Szerokość się zgadza natomiast koło jest nieco wyższe niż przy zwykłej oponie szosowej w tym rozmiarze.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 12 Mar 2015, 00:38 »
Mi DK25 z Bydgoszczy do Inowrocławia w kość daje bardziej nudą niż ruchem (pod tym względem gorsza jest 15-stka).
Ale zawsze, właśnie w Brzozie, można odbić na Łabiszyn i dalej jechać na Mogilno.
A opona leży luzem, na wszelki wypadek ją zostawiłem.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 12 Mar 2015, 12:27 »
Ja zimą na Nordkappie miałem szosową obręcz 15mm i oponę 42mm . Tak samo wygodnie się to zakładało jak i na szerszą obręcz.

15mm to już jednak trochę szersza obręcz jest. Ale wierzę w Twoje Wilku większe doświadczenie z szosowym ogumieniem. Ja dopiero od niedawna z wąskimi oponami sił próbuję, więc nie mam porównania. Oponę 2.0 da się założyć na obręcz 19mm palcami lub co najwyżej jedną łyżką. A przy próbie wciągnięcia Marathona 1.0 na obręcz 14mm nagimnastykowałem się dwiema łyżkami aż miło ;)
Ale może po prostu trzeba przywyknąć i kupić trzecią łyżkę :P

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 12 Mar 2015, 12:35 »
Przeciez szerokosc obreczy nie wplywa w zaden sposob na jej obwod - trudnosci z zalozeniem moga wynikac tylko i wylacznie z indywidualnych roznic konstrukcyjnych miedzy modelami opon i obreczy.

mariobiker

• Gość
« 12 Mar 2015, 12:36 »

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 12 Mar 2015, 12:54 »
jaka jest faktyczna szerokość tego continentala?

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 12 Mar 2015, 13:00 »
Musisz sprawdzić ile miejsca zostanie między widelcem,oponą i tylnymi rurkami,ponieważ czasami jak jest mało miejsca to wpadające kamyki będą szlifować te miejsca.Ja mam u siebie 700x25 i jest spoko,ale każda szosa jest inaczej zbudowana.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 12 Mar 2015, 13:03 »
Oponę 2.0 da się założyć na obręcz 19mm palcami lub co najwyżej jedną łyżką. A przy próbie wciągnięcia Marathona 1.0 na obręcz 14mm nagimnastykowałem się dwiema łyżkami aż miło ;)
Ale może po prostu trzeba przywyknąć i kupić trzecią łyżkę :P
Też się mordowałem z Marathonem 25 i 28c, taki mają urok. Za to ta sama opona w rozmiarze 26" i szerokości 47 mm była wręcz za luźna i przy zakładaniu wylazła mi dętka, co skończyło się hukiem :icon_confused: Co ciekawe najbardziej męczyłem się ze zwijaną Kendą 25c. Continentale w rozmiarze 35c nie sprawiały mi problemów.

@cinek, najlepiej zmierz ile szerokości i wysokości może mieć opona (np. sprawdź jaka jest aktualna i ile można dołożyć). My podamy Ci te same parametry naszych opon i będziesz wtedy w stanie przewiedzieć co się zmieści.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 12 Mar 2015, 13:08 »
Przeciez szerokosc obreczy nie wplywa w zaden sposob na jej obwod (...)

Szerokość nie, ale grubość wkładki antyprzebiciowej (a o tym pisałem) już tak :)

trudnosci z zalozeniem moga wynikac tylko i wylacznie z indywidualnych roznic konstrukcyjnych miedzy modelami opon i obreczy.

Chyba, że usiłujesz włożyć zbyt szeroką oponę na zbyt wąską obręcz. Poza tym się zgodzę :)

Też się mordowałem z Marathonem 25 i 28c, taki mają urok. Za to ta sama opona w rozmiarze 26" i szerokości 47 mm była wręcz za luźna i przy zakładaniu wylazła mi dętka, co skończyło się hukiem :icon_confused: Co ciekawe najbardziej męczyłem się ze zwijaną Kendą 25c. Continentale w rozmiarze 35c nie sprawiały mi problemów.

Ja największą mordęgę miałem z CST Road 700/25C – trzy łyżki, jeden widelec i dopiero puściła ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Mar 2015, 13:17 Goofy601 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum