Autor Wątek: Szosowa opona 28mm  (Przeczytany 9389 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: Szosowa opona 28mm
« 12 Mar 2015, 13:13 »
Szerokość nie, ale grubość wkładki antyprzebiciowej (a o tym pisałem) już tak

W jaki sposob? Nie moge uwierzyc ze 3-4mm roznicy w szerokosci zmieniloby cokolwiek w tym temacie, nawet przy twardej wkladce Maratona Plusa.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 12 Mar 2015, 13:17 »
Musisz sprawdzić ile miejsca zostanie między widelcem,oponą i tylnymi rurkami,ponieważ czasami jak jest mało miejsca
No właśnie dlatego chcę przymierzyć przed zakupem :P
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 12 Mar 2015, 13:32 »
@cinek, najlepiej zmierz ile szerokości i wysokości może mieć opona (np. sprawdź jaka jest aktualna i ile można dołożyć). My podamy Ci te same parametry naszych opon i będziesz wtedy w stanie przewiedzieć co się zmieści.
Pomierzę suwmiarką i zobaczymy.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Goofy601

• Miasto: Zabrze/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 22.04.2014
    • Goofy'ego rowerem wycieczki
« 12 Mar 2015, 13:35 »
Szerokość nie, ale grubość wkładki antyprzebiciowej (a o tym pisałem) już tak

W jaki sposob? Nie moge uwierzyc ze 3-4mm roznicy w szerokosci zmieniloby cokolwiek w tym temacie, nawet przy twardej wkladce Maratona Plusa.

3-5mm różnicy ale nie w szerokości a w wysokości. W oponie bez wkładki bieżnik jest ułożony bezpośrednio na oplocie opony. Gdy dodamy do tego 3-5mm grubości wkładki, średnica zewnętrzna takiego koła wzrasta o 6-10mm. Tak to się przekłada na obwód

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Mar 2015, 13:39 »
To prawda, tylko nie zauważyłeś że ten obwód, o którym piszesz nie ma nic do tego obwodu, który ma znaczenie przy zakładaniu opony na obręcz i o który chodziło Wilkowi  :)

Offline Mężczyzna Goofy601

• Miasto: Zabrze/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 22.04.2014
    • Goofy'ego rowerem wycieczki
« 12 Mar 2015, 13:51 »
Ale się porobiło...  Myślałem, że Wilk tylko dygresję wrzucił o tym zakładaniu ;)

Jasne, że nie piszę tego wszystkiego w kontekście łatwego zakładania, a raczej wielkości koła. Jako że autor tego wątku rozważał, czy nowe opony zmieszczą się do ramy, pomyślałem, że ta informacja też może być przydatna. W szosówkach często opona jest bardzo blisko rurki podsiodłowej, wiec jak wzrośnie średnica koła to tu też może przycierać.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 12 Mar 2015, 14:23 »
Aha, a ja pisalem o trudnosci nakladania na obrecz. No to pogadalismy  ;)

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 12 Mar 2015, 18:06 »
Jakby co, to mam na sprzedaż komplet Continental Gatorskin drutowe 700x28. Przebieg 550 km. Będę w Bydgoszczy za tydzień.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 12 Mar 2015, 18:32 »
Założyłem 32 Marathony ale hamulce przeszkadzały o 2-3 mm.
Za wysoki jest profil.
Testowałem bo mam taki maratonie gdzie wymóg min. 32 mm.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 30 Mar 2015, 08:54 »
Unibike (dystrybutor Schwalbe) zgodził się udostępnić pełną paletę modeli i rozmiarów na przymiarkę.
Ciekawe czy uda mi się zrobić z Baśki fatbike'a ;)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 28 Kwi 2015, 08:31 »
Kilka słów żeby zamknąć wątek:
- rower TREK 1500 SLR 
- opony Continental Gatorskin 28mm.
- hamulce  Shimano Ultegra 6600
Przód mieści się bez problemu - zostaje dużo miejsca z każdej strony
Można powiedzieć, że z tyłu opony weszły na styk - zostało 1-2mm od hamulca (u góry).

Sam hamulec nie jest przeszkodą - mógłby być zamontowany jeszcze  3-4 mm wyżej nad kołem (pozwala na to regulacja klocków).
Opony mają 26mm szerokości, ale są wyraźnie wyższe od poprzednich typowych szosowych 23mm. Jazda bardziej komfortowa. Trochę niższe ciśnienie, większa objętość powietrza w dętkach i nie trzęsie tak bardzo.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 29 Kwi 2015, 08:46 »
A przymierzałeś Schwalbe? Konkretnie zwykłe maratony, lub niezwykłe 28mm, zestawiając je z Gatorskinami ;) Czy jak dostałeś gumy od CRL to już nie kombinowałeś z oponami z unibike?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 29 Kwi 2015, 09:13 »
Najpierw na wycieczce z Olem obejrzałem jego Durano Plus 25mm - były trochę szersze od Vredstein Fortezza 23mm. Także to był mój plan awaryjny gdyby nie weszło Durano Plus 28mm, które miało być mierzone w Unibike.
Zwlekałem z tym mierzeniem i okazało się, że nie mają na miejscu Durano 28mm, dostawa we wrześniu. W tej sytuacji poprosiłem Krzycha żeby wysłał gatorskiny do przymiarki i zostały.
Zwykłych marathonów w końcu nie brałem pod uwagę, bo szosówka to szosówka, koła nie muszą być klocami. Ma być radość z jazdy. No i uważam że zwykłe marathony mają taką mieszankę gumy, że nie klei się do asfaltu i bałbym się na tym pędzić z górki na szosce.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 29 Kwi 2015, 09:38 »
Ja tak szybko nie jeżdżę, żebym musiał się bać ;) Nie mniej, dziękuję za odpowiedź, będę musiał też jakoś zakombinować z przymiarką 28.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Kwi 2015, 12:09 »
/.../
- opony Continental Gatorskin 28mm.
Jazda bardziej komfortowa. Trochę niższe ciśnienie, większa objętość powietrza w dętkach i nie trzęsie tak bardzo.

Teraz ile jest w dętkach?

(Właśnie m.in. o to wy-trzęsienie ma chodzić.)

Ja tak szybko nie jeżdżę, żebym musiał się bać ;) Nie mniej, dziękuję za odpowiedź, będę musiał też jakoś zakombinować z przymiarką 28.

Zamysłem jest zwiększenie komfortu, czy też poszerzenie funkcjonalności zastosowania (o szutry)?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum