A to nie było przypadkiem tak, że te "25mm" oznaczają tak naprawdę wysokość opony a nie jej szerokość? Przy czym często jedno równa się drugiemu? Coś mi się pałęta takiego po głowie...
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje
Czy dobrze rozumuję, że na szerszej obręczy opona będzie szersza i niższa?
Cytat: Waxmund w 6 Maj 2015, 09:30A to nie było przypadkiem tak, że te "25mm" oznaczają tak naprawdę wysokość opony a nie jej szerokość? Przy czym często jedno równa się drugiemu? Coś mi się pałęta takiego po głowie...The ISO system uses two numbers; the first is the width of the tire or rim in millimeters (The actual tire width will vary a bit depending on the width of the rim. The rim width is the inner width measured between the flanges as shown in the diagram.)http://sheldonbrown.com/tire-sizing.html#isoetrtoStwierdzenie w nawiasie odnośnie wpływu szerokości obręczy na rzeczywistą szerokość opony mogłoby wyjaśnniać sprawę. Mam obręcze 622x15 jednak skoro dla 23mm jest 25 to dla 25 spodziewałbym się 27, a jest 25.Nie będę tutaj dywagował, zapytałem jedyne z ciekawości jakie są wasze doświadczenia.EDIT:Wpływ szerokości obręczy słusznie podniósł właśnie 4gotten.
skoro dla 23mm jest 25 to dla 25 spodziewałbym się 27, a jest 25.
Jednakże w moim przypadku opona 700x28 na obręczy 13mm miała początkowo 25mm szerokości. Po ok. 1,5 roku jeżdżenia (15tkm) wzrosła do ok. 26,5mm. Tak więc na szerokość opony może mieć też wpływ jej "rozbicie"
może ma znaczenie jak jeździsz z obciążeniem, sakwami? czyli do masy?