Autor Wątek: Przewożenie środków finansowych  (Przeczytany 13701 razy)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Przewożenie środków finansowych
« 21 Cze 2009, 18:33 »
Temat może się wydać trywialny,ale ciekawi mnie jak na długie wyprawy przygotowujecie się jeśli chodzi o przewożenie pieniędzy. Wyprawy w założeniu w rejony mało rozwinięte,dalekie. W sumie bez konkretów co do krajów.

Czy po prostu bierzecie ze sobą zapas gotówki w różnych walutach pochowaną w różnych miejscach?
Jakieś czeki podróżne?Czyli zamrożona gotówka, bezużyteczna dla potencjalnego złodzieja.
Teraz każdy ma kartę kredytową. Bankomaty powinny być w większych miastach. Czy najrozsądniej jest wypłacić co jakiś większą kwotę żeby mieć spokój? Czy należy się przejmować prowizją?

Mam nadzieję,że napisałem w miarę jasno i przejrzyście..

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Na forum od: 22.04.2009
« 21 Cze 2009, 18:57 »
Część pieniędzy zazwyczaj mam ze sobą, pochowaną w różnych miejscach a część na koncie. Pieniądze które ma ze sobą są zazwyczaj w euro albo dolarach w zależności od kraju do którego jadę.
Co do prowizji za wypłacanie to wszystko zależy od banku z jakiego korzystasz i od rodzaju konta bądź karty kredytowej z jakich korzystasz. Np mbank za wypłacanie za granicą potrąca do 2% wypłaconej gotówki jako opłata za przewalutowanie.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 21 Cze 2009, 19:10 »
Cytat: "atlochowski"
Np mbank za wypłacanie za granicą potrąca do 2% wypłaconej gotówki jako opłata za przewalutowanie.

Warto dodać, że w mBanku wypłacanie pieniędzy w bankomatach w krajach Unii jest bezpłatne i bez żadnych opłat za przewalutowanie :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 21 Cze 2009, 20:22 »
Cytat: "Michał Wolff"
Cytat: "dudi_"
Np mbank za wypłacanie za granicą potrąca do 2% wypłaconej gotówki jako opłata za przewalutowanie.

Warto dodać, że w mBanku wypłacanie pieniędzy w bankomatach w krajach Unii jest bezpłatne i bez żadnych opłat za przewalutowanie :)

Ja tu widzę pewną sprzeczność  :lol:

Jaką? Wypłacałem w ten sposób więc mam to wypraktykowane ;) Poza krajami Unii pobierają opłatę, wewnątrz Unii nie.

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
« 21 Cze 2009, 20:24 »
Tak:
mBank potrąca do 2% wypłaconaj gotówki za granicą, a w krajach UE za przewalutowanie się nie płaci wypłacając kesz z bankomatu ;]

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
Re: Przewożenie środków finansowych
« 21 Cze 2009, 21:01 »
...

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 21 Cze 2009, 21:47 »
Trzymamy kasę w podobny sposób, co Robert. Sporo kasy w dolcach i euro. Rozłożona w kilku miejscach w bagażu do tego awaryjnie karty debetowe. Polecam pasek do spodni ze skrytką na banknoty i małą saszetkę do noszenia pod spodniami.

Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

« 21 Cze 2009, 22:17 »
Cytat: "arkadoo"
Polecam pasek do spodni ze skrytką na banknoty i małą saszetkę do noszenia pod spodniami.

Pasek przy sportowych,zwłaszcza rowerowych to rzadko miewam,ale ta saszetka mnie zaintrygowała. Jak to wygląda:> nie majta się?

• Andrzej

piast

• Gość
« 21 Cze 2009, 22:43 »
..

« 21 Cze 2009, 22:49 »
Szaszetka na łydkę ciekawa,ale odpada. W lecie łydki na wierzchu. Jak nie pot to woda spod kół chlapie no i rzuca się oczy mocno. Ta czarna chyba lepsza choć też nei za bardzo potrafię sobie gdzie ona pod spodnie idzie. W typowo lajkrowych rowerowych,tego nie widzę. Najczęściej jeżdzę w luźnych i też nei widzi mi się w nich nic wozić pod spodem.

W chłodniejszych porach roku miałyby chyba lepsze zastosowanie.

Żeby nie było,że sama krytyka to dzięki za Wasze patenty :wink:

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 21 Cze 2009, 23:30 »
Ciekawym pomysłem na wyprawach zagranicznych jest przewożenie fałszywych portfeli z jakmiś przeterminowanymi dokumentami i kartami oraz dużą ilością banknotów o dużych nominałach, ot np. złotówki by się nadały   :mrgreen:

• Andrzej
« 22 Cze 2009, 00:32 »
Gorzej jak trafisz na kogoś kto wie jak wyglądają obecne złotówki ;)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 22 Cze 2009, 01:16 »
Gorzej jak trafisz na kogoś kto wie jak wyglądają obecne złotówki ;)

To, że ktoś wie jak wyglądają obecne złotówki wcale nie jest równoznaczne z tym, że wie jak wyglądały złotkówki drukowane do 1993 r. i (to już 15 lat), słyszał naszej denominacji i jednocześnie potrafi skojarzyć fakty. Wśród bandytów nie ma za wielu wytrawnych nuimzmatyków więc byłbym spokojny, plik banknotów w garści swoje zrobi :wink: Poza tym, jeśli mają zabrać prawdziwe pieniądze, to nie będzie gorzej - wyjdzie na to samo 8)

P.S. Teoretycznie możnaby użyć falsyfikatów, ale samo ich posiadanie też jest niezgodnie z prawem.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 22 Cze 2009, 08:10 »
Lubię mieć jednak gotówkę w walucie narodowej, jest wygodna w jakichś małych sklepikach, zakupach owoców przy drodze itp. Podstawowy "majątek" jednak na karcie,
czasami wypłacam z bankomatu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum