z tego co sprawdziłem to Alior Bank (mbank?) ma wypłaty za darmo na całym świecie
Dobrym sposobem będzie kupowanie startera w państwie przez które aktualnie podróżuję ?
Ja jako kryjówkę sugeruję woreczek za płytą usztywniającą sakw
- kasa - jak operować pieniędzmi, ciężko raczej jechać z powiedzmy 2k zl w portfelu i wynika z tego pewne ryzyko, karta płatnicza z jakiej korzystam, podejrzewam, że ściągnie ze mnie przerażające prowizje za wypłacanie pieniędzy za granicą, np w Turcji. Jak wy radzicie sobie z tym problemem?
- telefon - wiadomo, przydał by się jakiś kontakt z ludźmi z Polski, nie mówię o rozmowach, ale chociaż o napisaniu tego sms-a dziennie. Dobrym sposobem będzie kupowanie startera w państwie przez które aktualnie podróżuję ?
Na dłuższą wyprawę brałbym zapasową kartę płatniczą (innej sieci) i jakieś dolce do kierownicy albo do sztycy (małe nominały).
telefon - jak dla mnie szkoda zachodu na kupowanie karty gdzieś tam w innym kraju. Raczej dużo taniej nie wyjda Cie dzięki temu telefony do kraju. Jeśli masz zaś polską sieć to ktoś może Ci z rodziny doładowywać kase z kraju i też nie musisz sie martwic, że braknie CI kasy na Tureckiej karcie , czy gdzie tam jedziesz
Jak ktoś tu już wspomniał - sprawdź banki i trzymaj się z dala od Alioru