Autor Wątek: Unibike Atlantis LDS  (Przeczytany 1494 razy)

Offline Kobieta ejjdzej

• Miasto:
  • Na forum od: 14.03.2015
Unibike Atlantis LDS
« 14 Mar 2015, 00:25 »
Cześć,
Stoję teraz przez problemem kupna nowego roweru. W kwietniu mam zaplanowaną pierwszą dłuższą wyprawę po Polsce. Tym samym przyszedł czas na zamianę mojego starego roweru na coś lepiej przypstosowanego. Czytałam wiele z Waszych opinii jak i artykułów na temat wyboru nowego sprzętu. Po kilku rozmowach został mi finalnie polecony Unibike Atlantis lds. Chciałam spytać jakie Wy macie o nim zdanie? Potrzebny mi rower przystosowany na dłuższe wyprawy, z damską ramą i regulacją kierownicy ze względu na kręgosłup. Czy ktoś z Was miał z nimi do czynienia i mógłby napisać czy według niego jest to dobry wybór?

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Odp: Unibike Atlantis LDS
« 14 Mar 2015, 19:33 »
za 3400zł złożysz Igłę na osprzęcie XT/SLX z pancernymi kołami :), nie kupuj tego.. Będziesz miał to czego chcesz  ;)

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 14 Mar 2015, 19:47 »
za 3400zł złożysz Igłę na osprzęcie XT/SLX z pancernymi kołami :), nie kupuj tego.. Będziesz miał to czego chcesz  ;)

Coś w tym jest. Kupując w przyzwoitym stanie używkę Kogi, Stevensa za 1500 i dokładając różnicę na wymianę zużytych elementów staniesz się posiadaczem rowerka do pozazdroszczenia. 

Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Mar 2015, 20:32 »
W kwietniu mam zaplanowaną pierwszą dłuższą wyprawę po Polsce. Tym samym przyszedł czas na zamianę mojego starego roweru
Raczej dawno już minął czas...  ;)
Jesienią wszystko było tańsze, a w przypadku używek/składaków zostawało jeszcze kilka miesięcy na uzupełnianie elementów. Teraz to już kiszkowato, choć też nie beznadziejnie.

Samego roweru nie znam, pewnie można by to i owo wymienić/lepiej dobrać, ale nie jedziesz na rok do Tybetu, więc myślę że bez problemu da radę.

Czy będzie Ci na nim wygodnie tego nikt za Ciebie nie odgadnie. Problemy z kręgosłupem to pojęcie szerokie i pozycja, która dla jednego będzie dobra innemu da popalić.

Offline Mężczyzna corsarz

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 03.03.2015
« 14 Mar 2015, 21:13 »
Nie kupuj w ciemno. Idź do sklepu gdzie maja ten model i przymierz się do niego. Wykonaj jazdę próbną. Dopiero wtedy decyduj, kupić czy nie.

ps. Jeśli chcesz kupić w necie, rób jak wyżej. Transakcje przeprowadzisz gdzie będzie najlepsza oferta.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 14 Mar 2015, 21:13 »
Też tak mialem napisc ale to nie do końca prawda. Owszem da się złożyc dobry rower ale nie koniecznie z takim osprzętem. Jakby nie patrzeć jest tu napęd 10-rzędowy, hydrauliczne hamulce, bagażnik, dynamo i maratony. (ja składałem na Alivio 8-rz i bez bagażnika i maratonów na v-kach i wyszło mi ok 2000zł)
Kwestia tylko jest taka czy warto za to płacić za ten osprzęt wyższej klasy zwłaszcza w rowerze o takim przeznaczeniu. Ja chyba jednak szukałbym czegoś innego.
I niezmiennie polecam ramę męską lub jak najbardziej do niej zbliżoną. Damskie ramy są zdecydowanie mniej sztywne na boki i to trochę przeszkadza na obciążonym rowerze.

Przy takim budżecie proponuję jednak poszukać fajnej ramy i złożyć rower (niestety ja widać czas nagli). Nie będzie miał super bajerów ale będzie wygodniejszy w obsłudze (dobre koła, porządny bagażnik, lepszy amortyzator lub dobry sztywniak).

mariobiker

• Gość
« 14 Mar 2015, 22:09 »

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
« 15 Mar 2015, 15:36 »
A może coś z drugiej ręki  ;)
http://allegro.pl/trek-x500-2013-piekny-i5163385454.html

Aj, ale idealny rower....

Akurat szukam czegoś takiego, może minimalnie mniejszego, na trochu słabszym sprzęcie, no i nie musi być taki ładny  :) do max 1000 zł, może ktoś coś widział takiego...?  ;)

Offline Kobieta ejjdzej

• Miasto:
  • Na forum od: 14.03.2015
« 17 Mar 2015, 13:23 »
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, niestety nie mam obecnie możliwości złożenia samej roweru - brak czasu i brak wystarczających umiejętności. ;)
@corsarz znalazłam rower w sklepie stacjonarnym gdzie oczywiście będę się do niego przymierzać.
@mariobiker szczerze mówiąc nie jestem wyjątkowo "techniczną" osobą, więc trochę boję się kupować rower z drugiej ręki.

Niemniej jednak dziękuję za podpowiedzi i Wasze wiadomości na innych wątkach forum, bardzo pomagają przy planowaniu trasy i wyborze sprzętu. :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum