Autor Wątek: Bośnia- prośba o porady (korekty)  (Przeczytany 548 razy)

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
Bośnia- prośba o porady (korekty)
« 14 Mar 2015, 17:07 »
Taką sobie narysowałem trasę : http://ridewithgps.com/routes/7128452

Głównie drogami podrzędnymi i szutrowymi.
Zastanawiam się tylko w ilu miejscach przegiąłem z terenem i jakością dróg.  Nastawiam się oczywiście na offroad ale nie chcę za wiele pchać roweru po krzaczorach i ścieżkach dla kozic :D

Czy ktoś mógłby zerknąć i wydać opinię na temat górskich odcinków?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Bośnia- prośba o porady (korekty)
« 14 Mar 2015, 17:12 »
Większości rejonów nie znam, ale pamiętam, że w lasach w okolicy Bugojna było w cholerę ostrzeżeń o minach. Większość terenu między płaskowyżem, gdzie leży Kupres, a tam, gdzie Bugojno jest zaminowana. Był to teren ostrych walk. Swoją drogą polecam płaskowyż Kupresu, bardzo ładne tereny, mocno wyludnione.

Jeszcze apropos ścieżek dla Kozic, mapy po wojnie są czasem nieprzystające do rzeczywistości. Jedna twierdzi jedno, druga drugie.
Nie chcę wpędzać cię w pchanie, ale wydaje mi się, że droga pomiędzy Sinj, a Prolog istnieje! A teren jest przepiękny.

Generalnie, bardziej bym ufał OSM, niż mapom google.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
« 14 Mar 2015, 17:24 »
Kurcze.. Trafiłeś akurat miejsca które już znam ;D

Drogą między Prolog a Sinj jechałem dwa lata temu. Dojechałem do granicy i zostałem zawrócony :D

Po płaskowyżu w okolicach Kupres też dwa lata temu pedałowałem i potwierdzam że ciekawie.
A lasy w okolicach Bugojna spenetrowałem terenówką 8 lat temu :D Prawda,dużo tam znaków o minach ale mam tam nocleg w schronisku.

Zastanawia mnie bardziej odcinek południowy aż do Srebrenicy i z Zenicy do Tuzli oraz Tuzla- Jajce.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Mar 2015, 18:15 »
Drogą między Prolog a Sinj jechałem dwa lata temu. Dojechałem do granicy i zostałem zawrócony
Pozostaje jeszcze zaliczyć Bosansko Grahovo - Knin, gdzie na pewno przejście jest ;) Potem można wzdłuż masywu.

Zastanawia mnie bardziej odcinek południowy aż do Srebrenicy
Przejazd obok Trzeskawicy może być najcięższym odcinkiem, ale prawdopodobnie będzie tego wart. To jeden z najwyższych masywów w Bośni. Tej drogi nie ma na OSM, a na mojej papierówce drogi w tej okolicy mają zupełnie inny przebieg. Czuję pchanie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
« 14 Mar 2015, 19:02 »
Przejazd obok Trzeskawicy może być najcięższym odcinkiem, ale prawdopodobnie będzie tego wart.

No właśnie. Tam najbardziej boję się wielokilometrowego pchania. Chciałbym po drodze jeszcze zahaczyć o wąwóz Rakitnicy (nie uwzględniłem na mapie) ale tam pewnie z drogami będzie jeszcze większy problem.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 15 Mar 2015, 13:58 »
Czym się posługiwałeś planując trasę, przewodnikiem?

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
« 15 Mar 2015, 14:04 »
Nieee..własną pamięcią (czyli "gdzie jeszcze nie byłem") no i rzeźbą terenu i gęstością zaludnienia :D

Ale jakbyś potrzebował przewodnik to kiedyś sobie kupiłem i leży u mnie. Brandt z 2004 roku po angielsku.
« Ostatnia zmiana: 15 Mar 2015, 19:36 michał »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum