Autor Wątek: torba na kierownicę pod lemondką  (Przeczytany 2318 razy)

Offline Mężczyzna frigodaw

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 02.03.2015
torba na kierownicę pod lemondką
« 16 Mar 2015, 23:39 »
Witajcie.
Czy używał ktoś kiedyś torby na kierownicę mając zamontowaną lemondkę? Mógłbym prosić i jakieś opinie na ten temat funkcjonalności w trasie i o nazwę  torby która była używana? :)
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna adamoz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 25.04.2013
Odp: torba na kierownicę pod lemondką
« 17 Mar 2015, 09:36 »
Ja używam Ortlieb ultimate wraz z lemondką, ale taką składającą się z 2 oddzielnych rurek - można zobaczyć w temacie o moim rowerze w dziale nasze rowery. Lemondka jest rozstawiona trochę szerzej niż standardowo, dzięki czemu klapa torby swobodnie się otwiera między rurkami lemondki. Szerszy rozstaw lemondki zupełnie mi nie przeszkadza w jeździe. De facto moja torba nie jest zamocowana pod lemondką, a raczej wierzch torby jest na równi z nią. Funkcjonalność jest znakomita, ale to po prostu zasługa samej torby, bo lemondka zupełnie nie przeszkadza w jej używaniu. Z łatwością otwierałem ją w trakcie jazdy i wyciągałem coś do jedzenia lub aparat.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 17 Mar 2015, 10:05 »
Jeżdżę z torbą ortlieb nie mam żadnych problemów
[ Invalid YouTube link ]
Nie moja torba i rower ale zasada ta sama

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

« 17 Mar 2015, 21:37 »
Mam właśnie taką samą lemondkę jak na filmiku kolegi @paweł.70 Głównie interesuje mnie łatwość otwarcia torby i wyciągnięcia/schowania czegoś podczas jazdy.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 18 Mar 2015, 07:12 »
Otóż będzie to utrudnione, bowiem dostęp do wnętrza torby przesłania lemondka. To oznacza, że trudniej wyjąć z torby coś większego oraz nie da się włożyć nic szerszego niż rozstaw prętów (siedząc na siodełku). Tyle wydedukowałem na podstawie filmu, bo w życiu nie jechałem z taką podpórką. Skończyłem lemondkologię teoretyczną ;)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 18 Mar 2015, 17:58 »
1. Lemondka ma dać opływową sylwetkę, poprawić aerodynamikę.
2. Torba na kierownicę to łatwy dostęp do części bagażu i wygoda, ale też gwóźdź do trumny dla aerodynamiki.
3. Łączenie jednego z drugim dziwi mnie mocno. Albo jadę turystycznie, robię zdjęcia, częste postoje
itp, albo zakładam lemondkę, strój kolarski i tnę wiatrowi na pohybel.
« Ostatnia zmiana: 18 Mar 2015, 18:03 transatlantyk »

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 18 Mar 2015, 19:21 »
Z tego co pamiętam Remek Ornowski na ostatnim BBT stosował  lemondkę i torbę na kierownicę. I nie wyszło mu to najgorzej;-)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 18 Mar 2015, 19:23 »
2. Torba na kierownicę to łatwy dostęp do części bagażu i wygoda, ale też gwóźdź do trumny dla aerodynamiki.
3. Łączenie jednego z drugim dziwi mnie mocno. Albo jadę turystycznie, robię zdjęcia, częste postoje
I tak i nie Marku ;D
Jeżdżę z lemondką, bez torby na kierownicę. Nie jestem demonem prędkości, raczej turystą :) - lemondka służy mi bardziej do zmiany pozycji, zwłaszcza jak wieje w gębę lub na zjazdach. Nie traktuję jej jako, powiedzmy "sportową kierownicę", lecz jako "wygodną kierownicę turystyczną" :D

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 18 Mar 2015, 20:33 »
1. BBT to bardzo specyficzna impreza. Trzeba mieć sporo różnych rzeczy, logistyka jest już bardzo ważna, łatwy dostęp do jedzenia itp. Można wtedy dojść do wniosku, że warto zrezygnować z jakiejś części aerodynamiki dla innych zysków. Szczególnie jak się ma w nogach tyle co R.O. Na MRDP wilk miał zawieszony na kierownicy chyba namiot. Ten namiot to jedna ze składowych jego sukcesu.
2. Żeby było śmieszniej nie mam i nie używam z różnych względów ani torby na kierownicę, ani lemondki. :)

« 18 Mar 2015, 21:16 »

Tak jak kolega wyżej napisał, lemondki głównie używam żeby zmienić pozycję na rowerze podczas długiej jazdy.

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.12.2014
« 18 Mar 2015, 22:50 »
Może to Ci trochę pomoże
Ja mam zrobione w ten sposób (dodatkowy mostek):

« 18 Mar 2015, 23:29 »
Niezła maszyna :D Z tego co widzę to będę musiał się jeszcze trochę nameczyć żeby samą torbę umieścić na kierownicy. Liczę że wejdzie mi ostatecznie w przerwę między kolumieńkami mocującymi lemondkę.

Kolego maciek.klenczon: nie myślałeś żeby uchwyt latarki zamontować na jednym z ramion lemondki (równolegle do płaszczyzny ramion a prostopadle do nich)? Ja tak mam u siebie. Mocowanie nie przeszkadza bo rąk tam w ogóle nie ma, promień światła pada dokładnie prosto przez Ciebie, droga dobrze oświetlona.

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.12.2014
« 19 Mar 2015, 00:01 »
Kolego maciek.klenczon: nie myślałeś żeby uchwyt latarki zamontować na jednym z ramion lemondki (równolegle do płaszczyzny ramion a prostopadle do nich)? Ja tak mam u siebie. Mocowanie nie przeszkadza bo rąk tam w ogóle nie ma, promień światła pada dokładnie prosto przez Ciebie, droga dobrze oświetlona.

Nie zastanawiałem się zbytnio nad umiejscowieniem latarki ale dzięki za podpowiedź, będę musiał przetestować Twój pomysł  :)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 19 Mar 2015, 16:23 »
Niezła maszyna :D Z tego co widzę to będę musiał się jeszcze trochę nameczyć żeby samą torbę umieścić na kierownicy. Liczę że wejdzie mi ostatecznie w przerwę między kolumieńkami mocującymi lemondkę.

Rozstaw mocowania lemondki tranz-x 802J jest ok11/11,5cm i do mocowania torby ortlieb nie będziesz miał problemów. Oczywiście odcinek na kierownicy musi być co najmniej 11,5 cm o tej samej średnicy. W moim przypadku kierownica śr 25,4.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum