Autor Wątek: Ciekawostki sprzętowe  (Przeczytany 115494 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Ciekawostki sprzętowe
« 17 Kwi 2020, 11:14 »
Zbyt długo mieszkałem w Australii, by wierzyć w jazdę 160 po tym kraju. Tam się jeździ jak w Szwajcarii.

Przy okazji śmierci Mike'a Halla było mnóstwo informacji w zakresie przestrzegania ograniczeń w tym kraju. I Australia pod tym względem wypada fatalnie, ograniczenia prędkości łamie mnóstwo ludzi i własnie rowerowi mieszkańcy Australii fatalnie to oceniali. Sam Hall jadąc wyścig dookoła świata po jego ukończeniu właśnie Australię pod względem bezpieczeństwa opisywał jako zdecydowanie najgorszą. Oczywiście 160 to ciężko jest jechać na większości dróg, bo tam autostrad aż tylu nie ma, ale tam gdzie się da to ludzie lubią gaz docisnąć. A kierowcy obsługujący wyścigi kolarskie to są ludzie potrafiący agresywnie jeździć, kiedyś na Tour de Pologne pokazywali taki film jak to Lang prowadził samochód, jak się przebijał przez grupki kolarzy - strach brał patrzeć na to.

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 17 Kwi 2020, 11:32 »
Też mam szklany dach i akurat to pożyczałem od jednego z nich żeby sprawdzać jak się przyssawa ... i jest mega, niestety nie miał całości do mocowania roweru, ale ma przywieźć ... akurat co do prędkości z jaką pędzili, nie wiem czy wiesz, ale oni często na wyścigach grzeją naprawdę ostro momentami, żeby przeskoczyć z punktu do punktu, albo nadgonić ... widocznie nie miałeś okazji jechać w kolumnie ...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Maj 2020, 22:50 »
Pojawiła się szosowa grupa Sensah Empire Pro 12-rz. Same klamkomanetki kosztują 110 dolarów.

#Aliexpress US $75.00  50%OFF | SENSAH EMPIRE PRO 2x12 Speed Road Bike Shifter Lever Rear Derailleur YBN Chain Cassette Flywheel Bicycle Groupset for 5800 R7000
https://a.aliexpress.com/_BUOzHC
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
« 15 Maj 2020, 20:26 »
https://www.olx.pl/oferta/trenazer-rolkowy-wypas-stan-celujacy-wahoo-elite-tacx-szosa-mtb-okazja-CID767-IDEw3Sc.html

Zastanawiam się, czy to szyny kolejowe, czy kątowniki? Jeśli to pierwsze, to dobra inwestycja. W skupie złomu materiał więcej wart niż trenażer. Szczególnie zaś urocza jest wizja wkopania konstrukcji w ziemię, żeby wystawały same rolki. Zasiać trawę i będzie rowerowa odmiana chodzenia po wodzie. No i ten marketing: Wahoo, Elite, Tacx i ....? Sen spawacza?

Odbiór osobisty mile widziany, ale zdaje się wysyłka też możliwa - listem poleconym chyba.

Żarty, żartami, ale ktoś to robił z głową, sprzęt miał styczność z s-works, a stosunek ceny do wkładu pracy jest bardzo atrakcyjny. I być może to cudo wcale nieźle się sprawuje. Dla posiadaczy ogródków coś jak znalazł.
« Ostatnia zmiana: 15 Maj 2020, 20:58 anu »

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 16 Maj 2020, 08:07 »
Sky jeździł z tym w australii dwa sezony temu, jeździli po 160 i więcej i nic się nie działo...
Zbyt długo mieszkałem w Australii, by wierzyć w jazdę 160 po tym kraju. Tam się jeździ jak w Szwajcarii.

Tak niebezpiecznie czy wysokie mandaty?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 18 Maj 2020, 08:47 »
Zapewne o mandaty.

Po Szwajcarii jeździ się mniej więcej tak:
youtube
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 27 Maj 2020, 23:19 »
Chyba niepotrzebnie zrobiłem zapas pompek

Lekko, tanio i elegancko

Niewiele ponad 60 gramów, a cena też podobna.

https://roweroweporady.pl/topeak-ninja-p-test-pompki-czytelniczki/
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Maj 2020, 23:28 »
Dla mnie średnio potrzebny bajer. Pompka nie zajmuje wiele miejsca, więc po co bujać się z wykręcaniem sztycy przy ewentualnej gumie?

« 27 Maj 2020, 23:46 »
Jeśli pompka jest używana bardzo sporadycznie (przykładowo ma się opony z wkładką antyprzebiciową), to jest dosyć eleganckie rozwiązanie.

« 27 Maj 2020, 23:53 »
Wysokość siodła można oznaczyć taśmą lub zapamiętać jeśli jest oznaczenie liczbowe.

Offline Mężczyzna KMarcel

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 13.06.2012
« 28 Maj 2020, 00:36 »
Przecież w zestawie jest pierścień na sztycę służący za ogranicznik/znacznik.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Maj 2020, 00:45 »
Jeśli pompka jest używana bardzo sporadycznie (przykładowo ma się opony z wkładką antyprzebiciową), to jest dosyć eleganckie rozwiązanie.
Jeśłi pompka jest używana bardzo sporadycznie to można posunąć się do jeszcze bardziej eleganckiego rozwiązania i nie brać pompki w ogóle. W razie "W" wystarczy przespacerować się z rowerem do miejsca w którym pożyczymy pompkę albo skorzystamy z kompresora.
Rok temu ciąłem z buta jakieś 12 km, bo zabrałem elegancką pompkę Beto zamiast pompki, która pompuje, a moja antyprzebiciowa opona jednak poległa. Doszedłem. Można?

Nie planuję powtarzać.
W domu sprawdziłem drugą pompkę marki Beto, a potem kupiłem pompkę pompującą.

« 8 Sie 2020, 22:44 »
Nie wiem co to, ale ciekawe

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 8 Sie 2020, 23:23 »
Adapter do piasty thru axle z cieńszą osią..?

« 8 Sie 2020, 23:34 »
Pewnie tak, ale jak było naprawdę nigdy się nie dowiemy ;(

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum