Autor Wątek: Bagażnik do ramy przełajowej (28")  (Przeczytany 1637 razy)

Offline Mężczyzna pawelwafel

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 15.03.2013
Bagażnik do ramy przełajowej (28")
« 22 Mar 2015, 18:07 »
Czy istnieją bagażniki z taką metodą montażu, żeby użyć otworu (na zdjęciu) czy potrzebny będzie jednak adapter? Rama ta nie ma standardowych otworów do montażu bagażnika jak w trekingach.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Wygodniej kupić coś takiego http://www.cyklotur.com/czesci/zaciski-obejmy/obejmy-podsiodlowe-do-rowerow/p,obejma-podsiodlowa-do-montazu-bagaznika-abus,33297.html

Bądź na obejmy hydrauliczne ;)

Wszystko zależy od tego, jaki bagażnik montujesz i jak ustawione będą rurki.

My home is where my bike is.

Właśnie nie mam jeszcze bagażnika. Mam tylko pożyczony jakiś bagażnik niewiadomej marki i sakwy crosso żeby sobie przymierzyć, ale okazało się że potrzebuje albo adapter albo otwory  ::)

Wszystko zależy od tego, jaki bagażnik montujesz i jak ustawione będą rurki.

Właśnie wydaje mi się, że w tym akurat bagażniku rurki nie będą mogły sięgnąć tak wysoko. Ale mogę się mylić

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Obejma będzie ogólnie rzecz biorąc dobrym rozwiązaniem, ale znaczenie ma zarówno bagażnik jak i jeszcze rozmiar ramy.

Wydaje mi się, że CX One ma sztycę 31.6, a więc potrzeba by obejmy 34.9 - http://www.szumgum.com/obejma-podsiodlowa-z-adapterem-do-montazu-bagazika.html

znaczenie ma zarówno bagażnik jak i jeszcze rozmiar ramy.

Rama jest w rozmiarze L. Jakiego więc bagażnika szukać pod sakwy crosso?

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
Na allegro po wpisaniu tubus można znaleźć coś takiego http://allegro.pl/bagaznik-tubus-fly-szosowy-i5199462403.html i raczej będzie pasowało do Twojej ramci 8)

Na allegro po wpisaniu tubus można znaleźć coś takiego http://allegro.pl/bagaznik-tubus-fly-szosowy-i5199462403.html i raczej będzie pasowało do Twojej ramci 8)

Stosował ktoś? Jak z wytrzymałością? Bo tani to on nie jest. Może warto spróbować z tą obejmą z adapterem?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Adapter i obejma spokojnie dadzą radę. A Tubusy cieszą się ogólnie sporym uznaniem, choć sam nie wiem do końca czemu. Ciężkie i rdzewieje toto... ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Cieżkie? Myślę o Vega - znasz jakiś bagażnik lżejszy niż 500g z taką ładownością? :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Myślałem ogólnie o Tubusach. Vega rzeczywiście lżejsza od Crosso ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Stosował ktoś? Jak z wytrzymałością? Bo tani to on nie jest. Może warto spróbować z tą obejmą z adapterem?
Kilka osób stosuje, w tym ja. Ten pręt możesz dowolnie wyginać, zaleceniem z tego co pamiętam było, aby był zgięty maksymalnie o 45* w jednym punkcie. Woziłem  ok. 15 kg i było ok. Nie jest tak sztywny jak np. Tubus Cargo czy odpowiednik Crosso, ale do takiego typu roweru zdaje egzamin.
Czy drogi? W porównaniu do zwykłych bagażników owszem, za to jest solidny. I faktycznie, denerwuje mnie to, że rdzewieje w miejscach, gdzie mocuję sakwy, ale zawsze możesz jakoś zabezpieczyć te miejsca. Crosso w tych miejscach oczywiście też będzie się zdzierał - ale nie pokryje go korozja.
Ja akurat swojego Fly kupiłem za 79zł. Do tego dodaj taką obejmę hydrauliczną, którą podlinkował globalbus i z takim zestawem jeżdżę. Nie mam takiego otworu jak Ty, ale Fly zamontujesz bez obejmy, którą ja akurat potrzebuję.
W skrócie, jeśli chcesz wydać pieniądze raz, wydaj na crosso i tego typu podobne konstrukcje lub poluj na taniego tubusa - lub jego aluminiowego odpowiednika - Racktime. Jeśli chcesz lekki bagażnik, to ten Fly będzie odpowiedni (na allegro od 120zł) lub poluj faktycznie na Vegę.
« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2015, 11:22 oszej »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Czy istnieją bagażniki z taką metodą montażu, żeby użyć otworu (na zdjęciu)/.../

Np.

http://www.tubus.com/product.php?xn=27

ed.:

Stosował ktoś?

Wiele/u, m.in. ja i 4gotten.

Jak z wytrzymałością?

Trzyma.

Bo tani to on nie jest.

Jest - jak Tubus.

Może warto spróbować z tą obejmą z adapterem?

Praktyka dowodzi, iż oba sposoby działają.

« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2015, 11:28 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Okej. Zamontowałem bagażnik na obejmie sztycy... Czy bagażnik może lekko opadać?

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Może lepiej byłoby odwrócić te pręty górne o 180 stopni?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum