Autor Wątek: Albania: przejaz przez Theth?  (Przeczytany 2647 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Albania: przejaz przez Theth?
« 28 Mar 2015, 17:04 »
oczywiście byłeś tam dzierżąc w dłoni mapę z epoki Cesarza Augusta.
Właśnie na tym polega pewien absurd. Patrzyliście czasem na kamienie milowe na tych starych drogach? Większość z nich jest z 19 wieku, od tamtego czasu ich przebieg się nie zmienił ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Zing

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.01.2015
« 28 Mar 2015, 19:44 »
Podejście z Teth na przełęcz jest stosunkowo łatwe i bez problemów dałoby się wepchać tam rowery. W odwrotną stronę nie polecam tego nikomu.
[...]
Zing - czy na pewno tam byłeś ???
Owszem, byłem. I dalej się nie zgadzam, ale pogrzebałem w pamięci i wiem dlaczego mamy dwie przeciwstawne opinie.
Po pierwsze, wychodzenie w górę ogólnie jest prostsze niż schodzenie w dół. Zwłaszcza z bagażem. Nas masakrowały kamienie oraz długość trasy, która jeszcze za przełęczą pozostała. Po obydwu stronach grunt pod stopami nie jest wymarzony, ale jednak prościej wychodzić w górę.

Po drugie, schodząc w stronę Theth byliśmy już porządnie zmęczeni, domyślam się że podobnie jak i Wy w stronę Valbony. Najgorszy był dla nas fragment, w którym trawersowało się przez las, ciągle osuwaliśmy się w dół. Wy robiliście tę trasę na świeżo. Za to od Valbony zapadły mi w pamięć dwa bardziej strome fragmenty, przy których pomagaliśmy sobie rękoma. Nie mieliśmy z nimi większych trudności, a domyślam się, że Wam mogły dać w kość.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 28 Mar 2015, 20:59 »
Filmik z naszego przejadu Koplik-Theth-Szkodra.

Offline Mężczyzna mkorsak

• Na forum od: 08.08.2013
    • RowerowePodroze
« 29 Mar 2015, 10:11 »
Nie myślałem, że taki temat wywoła burzliwą dyskusję :) Dzięki za dotychczasowe informacje i rady.

Wstępny plan na Albanię, Kosowo i Macedonię rysuje się tak:
http://www.bikemap.net/en/route/2949328-albania-1/

Będę wdzięczny za komentarze, pod kątem tego czy trasa uwzględnia co bardziej widokowe krajobrazowo miejsca (mniej zależy nam na zabytkach).

Na całość mamy ok 10-11 dni jazdy.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 29 Mar 2015, 10:34 »
Zdecydowanie polecam jechać po drugiej stronie Jezora Szkoderskiego.  Planowany odcinek Podgorica-Szkodra jest nieciekawy.
Jadąc z Podgoricy w stronę Cetinje trzeba skręcić w Gospostina lub Meterizi w lewo i kierować się w stronę Virpazar i dalej w stronę granicy z Albanią. Obłędne widoki na jezioro, dużo gór, wąziutka droga. Jak dla mnie pełen wypas.

https://picasaweb.google.com/fuurman/26Czerwca2014#6029306048417061938
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Zing

• Na forum od: 30.01.2015
« 29 Mar 2015, 10:42 »
Spoglądam na mapę... jednak zdecydowałeś się na przejście przez przełęcz? Cóż, życzę powodzenia i zdecydowanie polecam wynajęcie konia/osła. Widzę też, że planujesz przełęcz w stronę Czarnogóry? Tutaj nie szedłem i nawet jej nie widziałem więc się nie wypowiem, ale... dorzucam mapkę z google z okolicą http://goo.gl/maps/mTkXQ

Co do reszty "albańskiej pętli" - poszukaj informacji o promie Fierze - Koman. Rowerzyści za przewóz rowerów płacą chyba 5-10€, ale tutaj płynie się dla widoków. A są one rewelacyjne. Prom(y) rozkładowo pływają raz dziennie, ale patrząc na wybitnie turystyczny charakter trasy założę się, że zdarza się to częściej. Ja płynąłem od strony Komanu, podobnie jak rowerowa wycieczka Czechów (chyba 20 rowerów), która wynajęła całą barkę.

Esencja Albanii w jednym miejscu - cudowne góry i śmieci wszędzie dookoła :P

EDIT: widzę, że galeria w powyższym poście też zawiera ten prom ^^

• RowerowePodroze
« 29 Mar 2015, 13:55 »
"Spoglądam na mapę... jednak zdecydowałeś się na przejście przez przełęcz?"

Nie, bez przebijania się tam. Z Theth zjdziemy do Szkodry, a potem na Kukes i w gory do Kosowa, bikemap sugerował taką trasę i rzeczywiści jest prawie podjazd z drugiej strony Theth.

Online Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 29 Mar 2015, 21:03 »
Z Theth zjdziemy do Szkodry, a potem na Kukes i w gory do Kosowa
Mapa sugeruje, że jednak chcesz robić Valbone, sławetną przełęcz, a potem jeszcze jedną, w stronę granicy z Czarnogórą. Że tak nieśmiało zapytam: jedziesz z sakwami czy na lekko? A zresztą nie ma to znaczenia, i tak musisz zweryfikować swoje plany. Masz 10 dni na jazdę i 1000 km trasy. Chcesz robić z rowerem na plecach 100 km dziennie po wysokogórskich szlakach pieszych?

Online Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 29 Mar 2015, 21:14 »
Rowerzyści za przewóz rowerów płacą chyba 5-10€, ale tutaj płynie się dla widoków. A są one rewelacyjne. Prom(y) rozkładowo pływają raz dziennie, ale patrząc na wybitnie turystyczny charakter trasy założę się, że zdarza się to częściej
Dokładnie 10 euro za osoborower. Promy samochodowe od kilku lat już nie kursują. O 9:00 rano z Koman odpływa mała łajba, która może zabrać kilka rowerów i max 3 motory (jak nie ma motorów, to weźmie więcej rowerów). Wraca z Fierza ok. 14:00. Jest tylko jeden rejs dziennie dla turystów. Po jeziorze pływają też inne łódki, ale rozwożą tylko miejscowych po domach rozsianych po zboczach.

• RowerowePodroze
« 29 Mar 2015, 21:29 »

Mapa sugeruje, że jednak chcesz robić Valbone, sławetną przełęcz, a potem jeszcze jedną, w stronę granicy z Czarnogórą. Że tak nieśmiało zapytam: jedziesz z sakwami czy na lekko? A zresztą nie ma to znaczenia, i tak musisz zweryfikować swoje plany. Masz 10 dni na jazdę i 1000 km trasy. Chcesz robić z rowerem na plecach 100 km dziennie po wysokogórskich szlakach pieszych?

Właśnie próbuje na tym forum zweryfikować założenia :)

Ze zdjęć z internetu wynika, że to jednak nie szlaki piesze, tylko szuter, więc zakładam, że nie trzeba będzie nieść roweru cały czas. Jak to wygląda w rzeczywistości na Valbone?

Jedziemy z sakwami, ale raczej na lekko, biorąc pod uwagę jak bardzo potrafią być objuczeni niektórzy sakwiarze.

Offline Mężczyzna kasak25

• Na forum od: 23.09.2013
« 5 Kwi 2015, 22:38 »
My też myślimy o zrobieniu tej przełęczy w tym roku, tutaj jest trochę zdjęć z tych okolic:

http://www.panoramio.com/map/#lt=42.457020&ln=19.769657&z=5&k=0&a=1&tab=1&pl=all

Offline Mężczyzna viruss3000

• Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 05.03.2013
« 15 Cze 2016, 19:00 »
Hej, a czy ktoś płynął kajakiem przez Komani Lake ?
Wycztałem że można wypożyczyć kajak w Komani i popłynąć do wyspy pokoju Paqe Island w 40 minut.

http://www.komanilakeferry.com/en/

Zastanawiamy się teraz który odcinek jeziora jest ciekawszy, czy ten po stronie Komani lub Fierze.
Czy płynąc tylko ten odcinek z mapy nie stracimy czegoś ciekawego  ?
Wie ktoś też może ile kosztuje wypożyczenie kajaka ?
NA stronie są ceny tylko promów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum