Autor Wątek: Gotowanie - proste OBIADY dla DZIECI (mniejsze dzieci) i dorosłych  (Przeczytany 5118 razy)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 18:48 »
Kiedy Wy macie czas na jeżdżenie jak takie cuda gotujecie?
No właśnie. U mnie o wyborze menu decyduje czas. Wszystko co wymaga smażenia od razu odpada. Ale za to Wasze propozycje wyglądają smakowicie.

Na długie gotowanie zupy mamy sprzęt, który ciężko się wozi na rowerze :-)

Marek

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 27 Mar 2015, 18:57 »
Rosół z wędzonki?? :D

« 27 Mar 2015, 18:59 »
Nie wiem, czy to do mnie, czy do Iwo. :-) U nas to była grochówka. Na wędzonce. W sylwestra (zamiast balu).

Marek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Mar 2015, 19:06 »
Wszystko co wymaga smażenia od razu odpada.
Smażenie mrożonki jest szybsze niż gotowanie makaronu ;)

My home is where my bike is.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 27 Mar 2015, 21:01 »
Cytat: wilhelminaslimak w Dzisiaj o 11:22

Makaron z jajkiem

Możesz rozwinąć?
Bardzo dobre i szybkie. W naszej wersji sekretnym dodatkiem jest oregano ;)
Oczywiście różne wariacje na temat makaronu węglarzy... makaron, śmietana i czosnek. Suchy ser regionalny jak jest. Dobrze przewozi się go w sakwach.

Spaghetti aglio olio peperoncino to mój faworyt. Nawet teraz wracając z pracy sobie zrobiłem. 10min roboty włącznie z umyciem talerza.

Sugestia: warto kupić ryż i kasze i makarony o minimalnym czasie obróbki termicznej. Nie ma nic gorszego niż paraboliczny ryż pełnoziarnisty co gotuje się 40min. Nawet niezłe są kasze i ryże instant: http://www.granero.com.pl/produkty/granerokg_produkty.html . Mój faworyt to gryczana z warzywami.
Kuskus i makarony sojowe też dają radę - szybko się je robi. W krajach wschdnio-arabskich świetne są lawasze i różne inne pity. Płaskie(mieści się w sakwach!), tanie a napchać tam można wszystkiego. Nawet krakowską suchą podsmażaną. Do tego pomidory, papryki, papryki ostre, bakłażan i cebula a wszytko polane adżiką/ajwarem/sosem i popite/polane ajranem. Stołowałem się tak dość długo i polecam. Nie można jeść w namiocie bo kapie. Ale z racji złożoności nie prędko się przeje. Z kiełbasą też się da ale trzeba dać więcej ostrego sosu ;) Czasem na posiłek wystarczy mi jeden duży i schłodzony w strumyku arbuz.

Szybkie i proste spagetti? Zupka chińska wzbogacona o puszkę fasoli czerwonej, ostrą papryczkę, puszkę kukurydzy w opcji. Da się najeść za grosze. Bardzo sycące i smaczne ;) Ja po jakimś czasie nawet nie dodawałem tych przypraw i wzmacniaczy. Same warzywa i makaron kukurydziany dają radę.

Na długie gotowanie zupy mamy sprzęt, który ciężko się wozi na rowerze :-)
Marek
Oni dają jakoś radę:
http://www.koloroweru.pl/strony/kuchnia.html
Kiedy Wy macie czas na jeżdżenie jak takie cuda gotujecie?
To jest kwestia rozplanowania czasu. Jeden rozbija namiot, ktoś idzie po chrust na ognisko a jedna osoba już zaczyna kroić warzywa. Gotowanie makaronu nie wymaga ciągłej uwagi więc przy odpowiednio dużych garach masz 7minut na zrobienie sosu. Jeśli wszystko robi się w między czasie to można nawet się umyć gdy żarełko wesoło sobie pyrka przy ognisku... Sęk w tym, że mi się zawsze przypala gdy spuszczam je z oka ;)

Motto z mojej koszulki głosi: Jeść - Spać - Pedałować.
Fajny temat.

Edit: Ostre papryczki, oliwki lub czosnek zrobią z każdego gluta pierwszorzędne danie.
« Ostatnia zmiana: 27 Mar 2015, 21:54 LeśnyDziad »

« 27 Mar 2015, 21:15 »
Oni dają jakoś radę:
http://www.koloroweru.pl/strony/kuchnia.html
Phi, nie widzę trójnogu  ;D

Marek

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 27 Mar 2015, 21:18 »
- nie zawierać kaszy, bo akurat u mnie w domu je tylko jedna osoba
Żadnej kaszy? Gryczanej, jęczmiennej, pęczaka, jaglanej.....? Może źle przyprawiacie albo co...
Prócz makaronów (z jajkiem? brzmi ohydnie :D ) warzywa - na kolację można kupić często. W puszkach dostaniesz fasolę, czasem cieciorkę albo soczewicę. Wystarczy coś dorzucić i jest danie. Tylko wtedy jakieś przyprawy warto zabrać. Ja lubię curry i tandoori masalę (lekko pikantna). Jak wrzucisz warzywa pokrojone dość drobno, to się szybko ugotują. Ja lubię potrawy z gęstym sosem, więc np biorę puszkę cieciorki (albo nie puszkę - jak mam czas na namaczanie), wrzucam do garnka, dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka, przyprawiam sól+curry+tandoori i gotuję aż ziemniak się zacznie rozpadać, czyli z 15-20 minut. Pyszne i pożywne.
Fajne są też produkty firmy sys: http://firma-sys.pl/. Bardzo ryż ze szpinakiem z tej firmy. Dodaję tylko oleju, by było bardziej kaloryczne. Przy okazji - placki ziemniaczane dla leniwych, czyli z proszku też mają pyszne i nie czułam w nich mąki :)

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 27 Mar 2015, 21:46 »
Wszystko co wymaga smażenia od razu odpada.
Smażenie mrożonki jest szybsze niż gotowanie makaronu ;)
Polecam warzywa na patelnię z hortexu, tylko zestawy bez ziemniaków. Zawiera saszetkę z przyprawami. Najlepsze na boczku albo kiełbasie + 1 cebula. Na koniec można dorzucić fasolę z puszki i sera.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 28 Mar 2015, 23:09 »
I dzieci Wam to wszystko jedzą? ;)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 30 Mar 2015, 11:08 »
właśnie. Piękne przepisy, ślinka leci, ale dzieci to muszą jeść. Ostra papryczka, cebula itp. , to najbardziej lubią dzieci :lol:.

Łagodniesze proszę.

Na rowerze mąki, ani oleju nigdy nie wiozłem.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Mar 2015, 18:57 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 22:22 PABLO »

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Gdybyś od małego dawał mu kostki tłuszczu, to pewnie je uważałby za słodycz, jak to podobno dzieci z bieguna ;D Z drugiej strony - taka marcheweczka słodka, to jak cukiereczek. A szpinak z białym serem.. nie słodycz, ale dobre ;D

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Co do odczucia smaku, to pono(ć) osoby na diecie bezglutenowej właśnie marchewkę określają jako tak słodką jak wcześniej czekoladę. Ciekawe, że można zaadaptować się do wszystkiego.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
no, a od kiedy czekolada jest słodka? Zwłaszcza taka z 90% ;)

My home is where my bike is.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
jak się ma zjazd energetyczny to gorzka czekolada najsłodszą jest.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum