Autor Wątek: Gotowanie - proste OBIADY dla DZIECI (mniejsze dzieci) i dorosłych  (Przeczytany 5115 razy)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
....."ma podstawową wadę przy przyrządzaniu w terenie, że wymaga sparzenia przed właściwym zagotowaniem."

Pablo, możesz wyjaśnić dlaczego tak robisz ?
Ja nigdy nie "sparzam" i bardzo mi smakuje.
Dzisiaj na przykład jedliśmy jaglaną z musem jabłka & mango
a przedostatnio z mleczkiem kokosowym i na to owoce (rozmrożone w rondelku truskawki)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Przypomnę się:
Cytat: EASYRIDER77 w 27 mar 2015, 12:01
- nie zawierać kaszy, bo akurat u mnie w domu je tylko jedna osoba
Żadnej kaszy? Gryczanej, jęczmiennej, pęczaka, jaglanej.....? Może źle przyprawiacie albo co...

Jajka są czasem w 6-paku, a i 10 na 4 osoby to nie jest aż tak dużo. Cieciorkę można inaczej doprawić niż napisałam. Co kto lubi. Można też fasolę w puszce ugotować z czymś - na pewno pożywniejsze niż pomidorowa. Jeśli lubicie szpinak, to właśnie zjadłam ryż ze szpinakiem. Dodałam cebulę, która nie jest niezbędna i sól. Szybkie, pożywne i pyszne. Olej można kupić w mniejszym opakowaniu - żaden problem. Półlitrowe, albo i mniejsze. Mąkę też można w mniejszym opakowaniu dostać, choć raczej nie zwykłą, ale np kukurydzianą spokojnie. Lekkie są produkty sojowe. Pablo, dobrze widzę, że właśnie kostkę sojową z suszem warzywnym masz w worku?

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
1- sałatki, ale z jakimś mięskiem chyba

jesli jedziesz w jakieś krainy postsowieckie, to kupowane na miejscu ruskie puszki rybne są dobrym dodatkiem;) Może niekoniecznie słynna "kilka w tomatie", ale już te wszystkie sajry czy gorbusze sa pycha.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Pozwolę³ sobie wkleić galerię, która niemal w całosci poświecona jest prostemu gotowaniu na ognisku. Są jajka na folii celofanowej, warkocze z mąki i wody na patykach, cebula nadziewana mięsem mielonym (wersja wegetariańska jest niezwykle prosta, wymiennik to np pieczarki). Wszystko zostało przygotowane i zjedzone (!) przez dzieci w wieku 6-8 lat, z których połowa deklaruje ustami rodziców, że są niejadkami, wielu rzeczy nie lubią i trzeba ich namawiać pół godziny na spróbowanie czegoś nowego.
Mąki nie musisz kupować kilogramami, jeśli planujesz swoje menu na całą wyprawę to po prostu bierzesz do woreczka, najlepiej typu zip, dokłądnie tyle ile ci jej potrzeba. Mąka nie tęchnie w ciagu kilku dni, jest sucha i świetnie łączy się z samą wodą czyli już prościej nie może być. Do warkoczy można dosypać np słonecznik, sezam czy inne zdrowe drobiazgi, ale my zazwyczaj z harcerzami (i na naszych rowerowych wyjazdach) ograniczamy sie do soli. Podpłomyki są również banalnie proste, ekspresowe i po prostu smaczne, bo fajnie zjeść coś chlebkowatego na ciepło po cąłym dniu wysiłku.
Do tego wszystkiego robimy czasem deser: jabłko trzeba wydrążyć, wsypać tam troszkę cukru, zawinąć w folię celofanową i na chwilę włożyć do żaru. Pyszne.
https://picasaweb.google.com/114682356695116430411/BiwakCzterechZywioOwBeavers?feat=directlink#
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 22:21 PABLO »

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Na forum od: 31.07.2012
Są jajka na folii celofanowej,
[...]
Do tego wszystkiego robimy czasem deser: jabłko trzeba wydrążyć, wsypać tam troszkę cukru, zawinąć w folię celofanową i na chwilę włożyć do żaru.
Ze zdjęć to mi wygląda na folię aluminiową.
A już zachodziłem w głowę jak się jajka w plastikowej folii udały nad ogniem ;-)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Wtedy po prostu są ładnie udekorowane, np. tak:

:D

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Jajka to jajka, skorupkę ze spaloną folią od biedy by się zdjęło, ale jabłko w folii... fuj  ;D
edyszyn: po obejrzeniu galerii zrozumiałam, że jajko bez skorupki... to z celofanem podobnie jak z jabłkiem by nie przeszło ;)

Pablo, dzięki. Brzmi nieźle, choć dla mnie te granulaty sojowe są jadalne tylko po mocnym doprawieniu ;)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Są jajka na folii celofanowej,
[...]
Do tego wszystkiego robimy czasem deser: jabłko trzeba wydrążyć, wsypać tam troszkę cukru, zawinąć w folię celofanową i na chwilę włożyć do żaru.
Ze zdjęć to mi wygląda na folię aluminiową.
A już zachodziłem w głowę jak się jajka w plastikowej folii udały nad ogniem ;-)
Aluminiowa, oczywiście. Dzięki za czujnośc :D
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
martwa, niestety nie jadę w stronę postsowiecką, przynajmniej na razie...

pablo, oczywiście jedzenie będzie robione "na oczach" wszystkich.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
Sparz w gorącej wodzie przed gotowaniem!

Próbowałam i parzyć i podprażać.:) Nic z tego, to jak z brukselką, kochasz, albo nienawidzisz.:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 22:21 PABLO »

Offline Mężczyzna JUREK

• Na forum od: 21.11.2011
no to jasne :D , lubię brukselkę i mocno gorzką czekoladę

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Też lubię brukselkę i gorzką czekoladę, a także chyba wszystkie kasze, tylko jaglana mi nie pasuje za cholerę. Jakaś taka "zwrotna" jest  ;)

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
Napędziliście mi smaka nad podpłomyki. Zrobilam je sobie dzisiaj na kolacje, z tych podpłomyków wyszły takie mini pity. ;-) Pycha.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum