Dawaj jak !!!Monitor gryzę.Jak stworzyłaś takie podpłomienie?
Napędziliście mi smaka nad podpłomyki. Zrobilam je sobie dzisiaj na kolacje
Cieszę się, że nasz pomysł sprzed ponad 20 lat wraca do życia.
Tosty w jajku. Będziesz potrzebować: kromki chleba, tyle ile uważasz, że zjesz (może być chleb tostowy również), około dwa jajka na 4 duże kromki, zioła prowansalskie, pieprz, sól, no i oczywiście jakiś tłuszcz do smażenia. Tosty dosyć ciężko zrobić nad ogniskiem, dlatego polecamy kuchenki, palniki itp. Zaczynamy od rozbełtania jajek w miseczce, głębszym talerzyku. Dodajemy do nich sól, pieprz, zioła. Wkładamy kromki chleba do jajka i zostawiamy na chwilę do namoczenia. W tym czasie nagrzewamy olej na patelni/menażce. Gdy tłuszcz będzie gorący wrzucamy kromki chleba i smażymy do zrumienienia po obu stronach. Tosty można jeść z pomidorem, keczupem, na sucho, można szybko położyć na nich ser, który się roztopi.
Ziemniaki z koperkiem, czosnkiem i maślanką.Będziesz potrzebować ziemniaki (najlepiej młode), sól, koperek, czosnek, maślanka/śmietana oraz masło. Ziemniaki porządnie czyścimy jeśli są młode, a jeżeli nie to obieramy je ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie. wraz z koperkiem (może być też cała łodyga), z kilkoma ząbkami czosnku, aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy resztką koperku. Jemy z roztopionym na ziemniakach masłem, popijając maślanką. Ewentualnie możemy przyrządzić sobie skwareczki z cebulką.
(najlepsze to takie, które jeszcze nie zmieniły koloru)
Na taki tosty w jajku najlepsze są kromki zwykłego chleba, które już są zbyt twarde do zjedzenia ich jako kanapkę ...