Autor Wątek: Gotowanie - proste OBIADY dla DZIECI (mniejsze dzieci) i dorosłych  (Przeczytany 5114 razy)

Offline Mężczyzna Psotnik

  • Wiadomości: 865
  • Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Dawaj jak !!!
Monitor gryzę.
Jak stworzyłaś takie podpłomienie?
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Kobieta mareda

  • Wiadomości: 184
  • Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
Dawaj jak !!!
Monitor gryzę.
Jak stworzyłaś takie podpłomienie?
Garść mąki, trochę cieplej wody i zarabianie widelcem. Jak się zrobily takie jakby kluski to dalej gniotłam w rękach. Wałkiem wywalcowałam kółka i rzuciłam je na suchą rozgrzaną patelnię, po parę minut z każdej strony. Okazało się, że można je po upieczeniu rozciąć nożem  :D i do środka wrzucić coś z lodówki.

Offline Mężczyzna memorek

  • Wiadomości: 2682
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Napędziliście mi smaka nad podpłomyki. Zrobilam je sobie dzisiaj na kolacje
U nas też wczoraj na kolację były podpłomyki. Super. Trochę z tym brudzenia się, ale wprowadzimy do menu biwakowego. Aż śmieszne, że to takie proste, a dotąd nie wpadliśmy na to. Jeszcze tylko musimy wymyślić sposób na patelnię, bo nie mamy w naszym zestawie garnkowym. Zwykła blacha powinna wystarczyć.

Marek

Offline PABLO

  • Wiadomości: 3716
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 22:20 PABLO »

Offline Mężczyzna memorek

  • Wiadomości: 2682
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Cieszę się, że nasz pomysł sprzed ponad 20 lat wraca do życia.
Wiem, wiem, za chwilę zrobi się tu burza taka sama, jak ta GPS vs mapy.  ;D

Może należałoby mniej myśleć o coraz bardziej wyrafinowanych liofilizatach, a wrócić do najprostszych sposobów?

Przy czym "należałoby" odnoszę do siebie.

Marek

Offline Drzewo

  • Wiadomości: 1619
  • Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
To ja mam jeszcze jeden przepis który zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
Bierzemy banana, rozcinamy skórkę wzdłuż od wklęsłej strony (banany zwykle łukowate są ;) ) tak aby wciąć się w jadalną część przynajmniej do połowy jej szerokości. Lekko rozchylamy i wpychamy połamane kostki czekolady tak by siedziały w bananie i nie wystawały. Zamykamy i owijamy szczelnie alu folią. Kładziemy gdzieś na żarze przy dobrze rozpalonym/wypalonym ognisku. 3-5min, przewracamy co jakiś czas. Jak już skórka banana zacznie wewnątrz ciemnieć, folia się równomiernie "przypali" a z otwartego banana z roztopioną czekoladą buchnie para to gotowe i można jeść. Skrobiemy łyżką jedząc prosto ze skórki. To co zostało (skórka, folia) wrzucamy do ogniska. Czysty i atrakcyjny dla dzieci deser, nie trzeba po tym zmywać i każdy może zrobić sobie sam. Produkty łatwe w transporcie i ogólnodostępne. Z innymi owocami też wychodzi ale banany szybko się robią i nie trzeba usuwać pestek. Czekolada musi być gorzka. Taka jest najlepsza do obróbki termicznej.

Offline Wilk

  • Wiadomości: 19866
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline PABLO

  • Wiadomości: 3716
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 22:20 PABLO »

Offline Mężczyzna Robert

  • Wiadomości: 4821
  • Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Cytat:  poludnik22.blogspot.com
Tosty w jajku.
Będziesz potrzebować: kromki chleba, tyle ile uważasz, że zjesz (może być chleb tostowy również), około dwa jajka na 4 duże kromki, zioła prowansalskie, pieprz, sól, no i oczywiście jakiś tłuszcz do smażenia. Tosty dosyć ciężko zrobić nad ogniskiem, dlatego polecamy kuchenki, palniki itp. Zaczynamy od rozbełtania jajek w miseczce, głębszym talerzyku. Dodajemy do nich sól, pieprz, zioła. Wkładamy kromki chleba do jajka i zostawiamy na chwilę do namoczenia. W tym czasie nagrzewamy olej na patelni/menażce. Gdy tłuszcz będzie gorący wrzucamy kromki chleba i smażymy do zrumienienia po obu stronach. Tosty można jeść z pomidorem, keczupem, na sucho, można szybko położyć na nich ser, który się roztopi.

Cytat:  poludnik22.blogspot.com
Ziemniaki z koperkiem, czosnkiem i maślanką.
Będziesz potrzebować ziemniaki (najlepiej młode), sól, koperek, czosnek, maślanka/śmietana oraz masło. Ziemniaki porządnie czyścimy jeśli są młode, a jeżeli nie to obieramy je ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie. wraz z koperkiem (może być też cała łodyga), z kilkoma ząbkami czosnku, aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy resztką koperku. Jemy z roztopionym na ziemniakach masłem, popijając maślanką. Ewentualnie możemy przyrządzić sobie skwareczki z cebulką.

Czekam na kolejne pomysły i proste przepisy biwakowe.


Offline Mężczyzna yoshko

  • Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Wiadomości: 15533
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Na taki tosty w jajku najlepsze są kromki zwykłego chleba, które już są zbyt twarde do zjedzenia ich jako kanapkę (najlepsze to takie, które jeszcze nie zmieniły koloru).

Offline Mężczyzna tomzoo

  • Wiadomości: 1747
  • Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
(najlepsze to takie, które jeszcze nie zmieniły koloru)

Ani się niczym samoistnie nie pokryły...

W dzieciństwie zajadałem się chlebem smażonym na smalcu...  to było COŚ. :D

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna globalbus

  • Wiadomości: 7334
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ja tam po prostu biorę chleb, kroję w kostkę i wrzucam do jajecznicy :P

My home is where my bike is.

Offline Ma_rysia

  • eko groszek
  • Wiadomości: 1078
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Na taki tosty w jajku najlepsze są kromki zwykłego chleba, które już są zbyt twarde do zjedzenia ich jako kanapkę ...

Mniam mniam, pychota  :)

Offline Kobieta Jelona

  • Wiadomości: 1062
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
Mrożone paluszki rybne z patelni +chlebki/bułka + jakieś zielsko (np. pomidor) lub sos + ser żółty i mamy coś w rodzaju Filet'o'fish ;) Mniam mniam mniam :P

Tagi:
 









Organizujemy










Partnerzy





Patronat




Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:











CDN ....
Mobilna wersja forum