Autor Wątek: Łapy Campagnolo a przerzutka przednia  (Przeczytany 1828 razy)

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Łapy Campagnolo a przerzutka przednia
« 28 Mar 2015, 23:26 »
Chce połączyć klamkomanetki Campagnolo 10s z napędem MTB Shimano 3x8.
Tylna przerzutka jak wiadomo chodzi spoko ale nieoczekiwane problemy pojawiły się z przednią.
Ze wszelkich możliwych kombinacji optymalnie udaje sie ustawić tak że 2 i 3 obsługuje dobrze ale na 1 już nie chce zrzucić.
Powinienem sie rozejrzeć za przerzutką Campy? (mam nadzieje że nie bo mam ramę pod górny ciąg)
Ktoś już przerabiał ten temat i zna rozwiązanie?
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
pytanie pierwsze, jakie campagnolo? Jest kilka wersji i przód bywa różnie indeksowany.

Jeśli ciągnie za mało linki, to zrób coś ala hubbub w mocowaniu linki (zamontuj ją tak, by powodowała większy ruch wodzika).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Na moim przykładzie - przerzutka szosowa pod 3 rzędy- dolny ciąg, campa 10s z dużą mikroindeksacją - 5 pozycji na "bieg" - zero problemów. Może jest taki sam problem jak z mieszaniem grup MTB/szosa w przerzutce przedniej? Bo pewnie przerzutka jest z grupy MTB? Wtedy to nie działa i nic nie da rady z tym zrobić - przednie przerzutki MTB wymagają większego ciągu niż szosowe, dlatego masz okrojony zakres.
Z kombinacji albo hubbub (mam tak zrobioną tylną przerzutką, manetka 10s, kaseta 9s, działa lepiej niż na starej beznadziejnej tiagrze 9s-9s (po prostu) - dużo większa precyzja działania) albo może odwrócenie ciągu i danie przerzutki szosowej (może być shimano) - choć z tym bywają problemy...

Łapy Campagnolo Veloce (nowe)
Sprawdziłem indeksację: w górę jest 6 skoków a w dół 3.

Przerzutka "czarny LX" downswing.
Z szosową przerzutką Shimano też próbowałem i też lipa.

Pokombinuje jeszcze z mocowaniem linki.

W akcie desperacji już myślałem żeby to rzucić i założyć Rohloffa ale wtedy powstaje problem pogodzenia z szosową kierą. Zawsze coś...  :-[
Dziel się swoją wiedzą."

• blog podróżniczy
Łapy Campagnolo Veloce (nowe)
Foto panie, foto! Jeśli wziąłeś je ze sklepu i nie są to leżaki, to masz pewnie powershifty. Słabo. Jak rozumiem masz 3 kliki i na tym koniec? To będzie działać, ale z przerzutką QS.
O, takie coś powinno być ok http://www.ebay.pl/itm/Campagnolo-2005-Mirage-9-Speed-Quickshift-Front-Mech-Braze-On-Triple-Or-Compact-/121548496493?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item1c4cdade6d

Tak czy siak, kombinowałbym z linką.
Jakby co we frankensteinie mam zamontowaną przerzutkę QS Campagnolo, jak jesteś w Warszawie to mogę ci ją dać na parę dni do testów. Zdemontuje, bo póki co nie mam czasu na jazdę.

Mam też stare carbonowe chorusy 3/10, które mają dużo klików. Tylko nie wiem czy chce się z nimi rozstać...

Jak rozumiem masz 3 kliki i na tym koniec?
w górę jest 6 skoków a w dół 3

Po czym poznać czy przerzutka jest QS? Coś z aktualnie dostępnych na alledrogo by się nadało?

W Warszawie nie jestem ale za propozycję dziękuję!
Dziel się swoją wiedzą."

• blog podróżniczy
to na pewno http://allegro.pl/przerzutka-przod-campagnolo-veloce-i5062473094.html (jest zgodne wprost)
i to wysoce prawdopodobnie http://allegro.pl/wyprzedaz-przerzutka-campagnolo-veloce-qs-10s-i5108557611.html

za to dorwać przerzutkę campy na 3 blaty, w Polsce, chyba bywa ciężko :P

QS ma po prostu dłuższy wodzik. Jest naniesiony symbol QS na pantografie. Dlatego sugeruję pobawić się w wydłużenie wodzika domowymi metodami.

Starsze klamki są mniej problematyczne w "mieszaniu". Jest to jeden z powodów dla którego są dość drogie (drugi jest taki, że ciężko je zepsuć).

to na pewno http://allegro.pl/przerzutka-przod-campagnolo-veloce-i5062473094.html (jest zgodne wprost)

za to dorwać przerzutkę campy na 3 blaty, w Polsce, chyba bywa ciężko :P

Czyli ta z pierwszego linku ogarnie 3 blaty czy też nie?
Dziel się swoją wiedzą."

• blog podróżniczy
W teorii nie, w praktyce nie testowałem. Ja używam Campagnolo race triple, którą kupiłem za jakieś 100zł wraz z przesyłką na ebayu.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
W akcie desperacji już myślałem żeby to rzucić i założyć Rohloffa ale wtedy powstaje problem pogodzenia z szosową kierą. Zawsze coś...  :-[

Przecież no problem.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

blondas

• Gość

Przecież no problem.
Łatoś dobrze prawi, jest super rozwiązanie na wyciągnięcie ręki z ok 9 stówkami  ;)

• blog podróżniczy
różnica między QS i nonQS (QS u dołu)

btw, wygrzebałem oficjalny manual campy (strona nr 8 )
http://www.campagnolo.com/media/files/035_207_Technical%20manual%20-%20front%20derailleur%20for%20dual%20mechanical%20units%20-%20Campagnolo_Rev02_02_15.pdf
Sugerują użycie tego do konwersji na QS :)

Mam nadzieję, że to trochę rozjaśnia sprawę :)
Generalnie, trzeba się pobawić. Puścić linkę po zewnętrznej (jak w hubbub), albo po wewnętrznej (z drugiej strony śruby). Pierwsze zwiększy dźwignię, drugie ją skróci. Wedle twojej przygody ułożenie linki w dedykowanym rowku nie działa ;)

EDIT - po głębszym zastanowieniu, ustaw linkę maksymalnie "na prawo" skracając dźwignię.
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2015, 22:58 globalbus »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• blog podróżniczy
proszę nie siać fermentu, "u mnie działa" :P

Sęk w tym, że można mieć wszystko od Campy, a i tak nie będzie działać bez ruszenia głową, bo rocznikowo różne rzeczy były i są zmieniane.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....