Autor Wątek: bagażnik do 29 cali  (Przeczytany 1833 razy)

Offline Mężczyzna marionn

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 26.02.2015
bagażnik do 29 cali
« 30 Mar 2015, 18:54 »
Cześć
Mam zamiar kupić rower MTB na kołach 29 cali.Niestety nie ma w nim otworów montażowych do bagażnika  przeznaczonego do sakw croso

Czy jest możliwość zamontowania bagażnika do takiego roweru?
 Z wątków które czytałem wynika że coś się zawsze dobierze.Można użyć adaptera
http://www.cyklotur.com/czesci/zaciski-obejmy/obejmy-podsiodlowe-do-rowerow/p,obejma-podsiodlowa-do-montazu-bagaznika-abus,33297.html
i http://www.dobrerowery.com/comusbagaznik29hamtarcz-p-12991.html
Czy to zda egzamin,testowaliście takie bagażniki,a może macie inne patenty

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: bagażnik do 29 cali
« 30 Mar 2015, 19:27 »
Parę lat temu kolega poleciał po bandzie i założył bagażnik na obejmach do montażu dynama :P Na wyprawie 2 lata temu inny kolega z nami pojechał właśnie na typowym 29-erze i też dorwał jakieś aluminiowe obejmy na widełki.

Co do górnych otworów - obejma na sztycę powinna zdać egzamin (bo czemu nie? Do tego jest stworzona). Może też będziesz miał rurkę z dziurką między widełkami - do montażu błotnika, odblasku czy co tam jeszcze - do takiej dziurki są odpowiednie adaptery (nawet dodawane do bagażników często) w postaci zagiętego płaskownika - otwór na środku i 2 skrzydełka z otworami do bagażnika.

Co do bagażnika - Rozwiązanie wygląda całkiem ciekawie. Alternatywą będą najtańsze sensowne bagażniki za powiedzmy 50zł. Są adaptery do montażu bagażnika na osi koła (nie wiem, czy to się sprawdza). Taki zintegrowany będzie pewnie lepszym rozwiązaniem (mniej śrub, prostsza konstrukcja).

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 30 Mar 2015, 19:27 »
Na obrazku widać dokładnie nic. Postaraj się bardziej ;)

Zajrzyj tu:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=6041.0
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna lajtspid

• Miasto:
  • Na forum od: 06.06.2009
« 31 Mar 2015, 10:05 »
Jeśli na dole masz oczka i nie masz hamulca tarczowego, to obejma podsiodłowa z otworami powinna wystarczyć do montażu.

Offline Mężczyzna faja

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2013
« 31 Mar 2015, 14:03 »
Mam rower 29er, hamulce tarczowe. Do niego kupiłem bagażnik Topeak do takich rowerów. Z kolei do bagażnika założyłem  sakwy Ortlieb. Zakładam więc, że Crosso też da się założyć.  Bagażnik z sakwami przejechał już ze mną ładnych parę tysięcy kilometrów i trzyma się dzielnie.
Bagażnik wygląda tak:
http://extrawheelshop.com/bagaznik-rowerowy-topeak-explorer-29er-tubular-rack.html
Kupiłem go gdzie indziej - po prostu znalazłem taki link.

• Miasto:
« 31 Mar 2015, 18:32 »
Nie wiemy jaki rower chce kupić założyciel wątku, a na zdjęciu nic nie widać. Czasem do tarczówek nie trzeba nawet kupować specjalnego bagażnika, ani adaptera. Mocowania zacisku i kształt tylnych haków są różne. Ja w rowerze Cube z tarczówkami montuje bezproblemowo i bez kombinowania bagażnik Tubusa.

« 31 Mar 2015, 21:40 »
Dzięki z odpowiedzi. Decyzja zapadła, kupuję Harusia  :) i będe kombinował z dołożeniem bagażnika.
http://olx.pl/oferta/rower-rithey-haro-flight-line-xc-performance-nowy-CID767-ID34tAr.html
Co sądzicie o tym zakupie.Mój wzrost to 178cm.z opisu niewiele wynika.
Rower ma służyć głównie do jazdy po lesie i na wycieczki jednodniowe. Na dłuższe wypady mam trekinga Unibike Expedition

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 31 Mar 2015, 22:04 »
Za używkę to chyba trochę przepłacony ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 31 Mar 2015, 22:09 »
No i osprzęt z kosmosu - Sram XS ;)
Co do ceny -  przecież to nowy rower ;) Zobacz nawet na lewe ramię korby ;)

« 31 Mar 2015, 22:09 »
Za używkę to chyba trochę przepłacony ;)

Rower nowy nie jeżdżony,przywieziony z Norwegi(tak podaje właściciel),cena też poszła w dół :)

« 31 Mar 2015, 22:12 »
No i osprzęt z kosmosu - Sram XS ;)

Z kosmosu to znaczy lipa???tylna przerzutka to SRAM X7

Offline Mężczyzna oszej

« 31 Mar 2015, 22:20 »
Nie, znaczy, że nie ma czegoś takiego jak Sram XS. Jak już jest X5. Przerzutka widziałem, że X7.
Powiem tak - z mojej strony doświadczenia z żadnym X-em nie mam. Miałem napęd sprzed zmiany nomenklatury, tj zbudowany na 7.0 i 9.0 (odpowiednik aktualnych X7 i X9) - i wtedy bardzo sobie to chwaliłem, szczególnie precyzję działania i ustawiania napędu. Później mi ten rower ukradli i zostałem w Shimano. X5 to taki odpowiednik acery/alivio, do deore bym tego nie porównał aktualnie, głosy mówią, że Sram mniej wytrzymały. Nie mnie to oceniać. Gdybym miał jeździć na rowerze z osprzętem X7 to bym nie zmieniał go na Shimano, tylko jeździł, po prostu dobrze wspominam starszy napęd. W nowościach się nie orientuję, ja zatrzymałem się na napędach 8 i 9 rzędowych sprzed dobrych kilku (może już -nastu) lat - działa w porządku więc nie zmieniam "zwycięskiego składu".
W czasach tamtego roweru miałem kasetę chwilowo kasetę srama, model 850 (średnia półka ósemkowych kaset) - no jeśli miałbym to porównać ze średnią półką Shimano, to niestety, Sram to plastelina. To samo w przypadku łańcuchów.
Koniec końców, może ktoś kto używa tego napędu aktualnie się wypowie, ja w żaden sposób nie chcę Ciebie odwieść od zakupu, ale też wcale nie namawiam - po prostu przekazuję moje doświadczenie ;)

Offline Mężczyzna oszej

« 31 Mar 2015, 23:24 »
Wybaczcie za OT, ale chyba można to już na tym etapie wydzielić (zrobił się wątek z poradami dt zakupu tego roweru, a nie samego bagażnika ;) )

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 31 Mar 2015, 23:47 »
Koniec końców, może ktoś kto używa tego napędu aktualnie się wypowie
Racja. Ani X5 ani X7 do deore bym nie porównywał. Deore ma (Chyba nadal?) prowadzenie linki po łuku. Zapycha się na błocie, linka się zaciera w pancerzu, ogólnie kicha w moim odczuciu, po po pierwszym sezonie śmigania były z nią już spore problemy. Później jeździłem na x5 oraz używanej x7 w drugim rowerze. Obie z prostym prowadzeniem linki oraz przełożeniem ESP (1:1) rozkładały deore na łopatki. Takie jest moje zdanie.
A deore, to w kwestii przerzutki to samo, co alivio (przynajmniej tak twierdzą moi znajomi, żadnej alivio nie zajechałem jeszczcze).
Teraz w turystyce, dojazdach na uczelnię itd. używam Srama x4 i jestem całkowicie zadowolony. Manetki chyba 3.0 bo obecnie napęd 8sp.
« Ostatnia zmiana: 1 Kwi 2015, 20:46 wikrap1 »

• Miasto:
« 1 Kwi 2015, 09:32 »
Rower ma służyć głównie do jazdy po lesie i na wycieczki jednodniowe. Na dłuższe wypady mam trekinga Unibike Expedition
I potrzebny Ci bagażnik do jazdy po lesie? Na jednodniowe wycieczki lepszy plecak, albo bagażnik na sztycę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum