Autor Wątek: bagażnik do 29 cali  (Przeczytany 1832 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: bagażnik do 29 cali
« 1 Kwi 2015, 09:52 »
Deore ma (Chyba nadal?) prowadzenie linki po łuku. Zapycha się na błocie, linka się zaciera w pancerzu, ogólnie kicha w moim odczuciu, po po pierwszym sezonie śmigania były z nią już spore problemy.
Przecież deore już od kilku lat ma zmienione prowadzenie pancerza i linki. Na pewno 3 lata wstecz (M592). Nie ma co prawda takiego plastikowego ślizgu jak Sram, ale do niczego szczególnie nie jest to potrzebne.
Wybacz, ale w spore problemy od razu po pierwszym sezonie spowodowane prowadzeniem pancerza jakoś ciężko mi uwierzyć, także nie dyskredytuj od razu tego napędu, bo jest co najmniej dobry. No chyba, że mówisz o jeżdżeniu na maratony, ale wtedy nie sądzę, żeby taka bardzo średnia X5 sobie lepiej radziła po takich samych doświadczeniach..  ::) Więc albo coś ściemniasz, albo po prostu miałeś nieodpowiednio dobraną długość pancerza przez co jego krzywizna powodowała wzmożone zacieranie się linki. W normalnym przypadku po kilku miesiącach (zakładając dobre, szlifowane linki a nie z plecionki 10 drutów) nie ma co liczyć na jakieś niewyobrażalne problemy.

Offline Mężczyzna marionn

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 26.02.2015
« 1 Kwi 2015, 18:27 »
Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji. Jak go sprawdzę to pochwalę się swoją maszyną w innym wątku,bo rzeczywiście zeszliśmy z tematu bagażnika.
Znalazłem w necie pełną specyfikację

https://www.harobikes.com/mtb/bikes/flightline-29/flightline-expert-29-2013

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 1 Kwi 2015, 20:45 »
No chyba, że mówisz o jeżdżeniu na maratony, ale wtedy nie sądzę, żeby taka bardzo średnia X5 sobie lepiej radziła po takich samych doświadczeniach..  ::)
O, właśnie o tym mówię - Maratony, głównie na Świętokrzyskiej Lidze Rowerowej. Tak, były masakryczne problemy. Być może pełny pancerz lub dobre uszczelki by pomogły, ale po prostu błoto, które dostawało się do tego odcinka pancerza paraliżowało pracę przerzutki. Jak mnie pamięć nie myli - po pierwszym sezonie, ale ręki nie dam. Musiałbym poszukać daty zakupu treningowego roweru (z niego podkradłem Srama)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 1 Kwi 2015, 23:55 »
A deore, to w kwestii przerzutki to samo, co alivio (przynajmniej tak twierdzą moi znajomi, żadnej alivio nie zajechałem jeszczcze).
Tak mogło być w 2005 r.
Tak może być też w tym roku (Alivio w technologii Shadow - podobnie jak Deore i wyższe grupy osprzętu).
Ale pamiętaj, że Japończycy co jakiś czas wszystko wywracają do góry nogami i raz Alivio jest bliżej do Deore a raz do Altusa.
Zatem nie można generalizować bo różne roczniki różnią się od siebie znacznie. W tym przypadku postęp nie biegnie w jednym kierunku.

Dodam jeszcze dla założyciela tematu: koła 29 cali mają te same rozmiary obręczy co koła 28 zatem nie zrażaj się jeśli nie znajdziesz bagażnika opisanego jako kompatybilny z 29 calami. Albo będzie pasował każdy albo trzeba będzie zmienić opony na bardziej szosowe.

Ja bym rozważył system bikepacking lub bagażnik sztycowy.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 2 Kwi 2015, 07:31 »
Mój bagażnik za 50zł ma jeszcze zapas regulacji, a opona 1.75 z błotnikiem, także jeśli o wymiary chodzi, to nie będzie problemu. Jedynie kwestia dobrze rozwiązanych mocowań, gdy brak mocowań ;D

BTW wczoraj widziałem kolesia z bagażnikiem tym, lub podobnym, tzn zintegrowanym z zaciskiem koła. Jego rower wyglądał na zadowolonego ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum